Tvarůžky – zrající sýr z Loštic

Co jsou to tvarůžky nebo také olomoucké syrečky? Jde o zrající sýr, který se vyrábí z odtučněného mléka již od 15. století. Výroba olomouckých tvarůžků se soustřeďuje okolo Olomouce. Kvůli tomu název olomoucké? Kdepak! Tyto tvarůžky se prodávaly na trzích v Olomouci, proto nesou tento název. Svou výrobnu mají ve městě Loštice a to už od roku 1876, kdy byla výroba v tomto městě zahájena. Existuje dokonce muzeum olomouckých tvarůžků a dokonce také tvarůžková cukrárna, kde si na výrobcích z tohoto zrajícího sýra pochutnáte.

Skvělé pohoštění

Tvarůžky můžete konzumovat samostatně, s chlebem nebo jiným pečivem. Jde o skvělou svačinu nebo také pohoštění na večírky. Dá se z nich vyrábět mnoho rozličných jídel. Můžete je smažit, přidat k pečenému masu nebo si udělat vynikající pomazánku, které neodolá žádná návštěva. Jak na to? Hledáte nejlepší recept na tvarůžkovou pomazánku?

Klasická tvarůžková pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 3 kusy olomouckých syrečků
  • 120g másla
  • 1 ks cibule
  • 1 ks sladké papriky
  • 1 špetka soli
  • Petrželka

Jak postupovat:

Syrečková pomazánka bude lepší, když necháte tvarůžky chvíli uležet. Následně rozmačkejte vidličkou, přidejte do utřeného másla. Promíchejte, přidejte cibuli, sůl, papriku a opět promíchejte. Nechejte v lednici pár hodin uležet, můžete dochutit solí nebo pepřem. Servírujte s petrželkou.

Výborná tvarůžková pomazánka s pivem

Co budete potřebovat:

  • 400g tvarůžků
  • 1 ½ balení pomazánkového másla bez příchuti
  • 1 jarní cibulka
  • 2 vrchovaté lžičky nasekané pažitky
  • ½ čajové lžičky mleté červené papriky
  • ½ čajové lžičky mleté uzené červené papriky
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 3 polévkové lžíce piva

Jak postupovat:

Tvarůžky nakrájejte na malé kostičky a dejte do mísy. Přidejte pomazánkové máslo, obě papriky, pažitku a jarní cibulku. Tu nasekejte najemno. Přidejte sůl, pepř a promíchejte. Následně přidávejte po jedné lžíci pivo a promíchávejte, dokud pomazánka nedostane tu správnou konzistenci. A jaká to je? Pomazánka by měla být o něco řidší, než klasické pomazánky, ale ne tekutá! Doporučujeme nechat přes noc v lednici, kde se vše uleží. Pivo se vstřebá do tvarůžků a pomazánka získá skvělou chuť.

Romadúrovo – tvarůžková pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 1 Romadúr
  • 1 olomoucké tvarůžky
  • 1 Cottage bez příchuti
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžičky pikantní majonézy (může být běžná)
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • 50 g paprikového salámu

Jak postupovat:

Romadúr a tvarůžky nakrájejte na maličké kostičky. Přidejte do misky a doplňte cottagem, kmínem. Promíchejte. Přidejte majonézu, cibuli nakrájenou nadrobno a salám, který nakrájejte na malé kostičky. Vše promíchejte, nechejte chvíli uležet, pomazánka z romadúru dostane lepší chuť. Nemusí se solit, protože Romadúr a tvarůžky jsou dostatečně slané.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno