Ve světě se počet vegetariánů odhaduje na jednu miliardu. V České republice to podle ankety bude asi dvě stě tisíc lidí. Počet vegetariánů stále roste. Přemýšlíte, v jaké zemi jich je nejvíc? Pokud tipujete Indii, pak je to správně. Indie se navíc jako stát považuje za kolébku vegetariánství a to zejména vlivem náboženství, které v této zemi panuje. Dávno už neplatí, že vegetariáni jsou špatně živeni, že vlastně jedí jen zeleninu a ovoce. Dnes existuje spousta možností a receptů, jak si uvařit skvělá a dobrá jídla. Jen to chce tu pravou inspiraci. Přinášíme recepty na rychlou večeři.
Jak to mají vegetariáni?
Jejich strava obsahuje spoustu minerálů, vitamínů a prospěšných látek pro lidské tělo. Zaměřuje se na hořčík, vlákninu, draslík, foláty, antioxidanty a podobně. Tito lidé jsou méně náchylní k problémům s vysokým tlakem, cukrovkou, vysokým cholesterolem. Vegetariáni si musí dát pozor na svou stravu, protože nekonzumují živočišné produkty a z nich se také získávají důležité látky pro lidské tělo. Vegetariáni ze své stravy vylučují produkty, které jsou vyrobeny z masa. Existuje spousta forem vegetariánství, někteří maso odmítají zcela, jiní jen částečně. Ať už to je jakkoliv, snažíte se nacházet stále nové a nové recepty. Co takhle rychlá vegetariánská večeře? Přinášíme inspiraci, co si k večeři uvařit!
Bramborová polévka
Co budete potřebovat:
- 3 brambory
- 1,5 l vody
- 150 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
- 1 hrst sušených hub
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- Majoránka, kmín, sůl, pepř
- Olej, máslo
- Petrželová nať
Jak postupovat:
Sušené houby namočte asi na hodinku do vody. Mezitím v hrnci zahřejte olej a zpěňte cibuli, která je nakrájená na kostičky. Přidejte kořenovou zeleninu, která je opět nakrájená na kostičky. Osmahněte. Přidejte celou vodu a nechejte vařit přibližně deset až patnáct minut. Nyní přichází chvíle na brambory, ty oloupejte a na kostičky nakrájejte. Směs v hrnci osolte, přidejte kmín, pepř. Houby sceďte a přidejte do polévky.
Vytvořte si světlou jíšku z mouky a másla a přidejte do polévky. Pořádně promíchejte a nechejte zhruba patnáct až dvacet minut provařit. Jakmile jsou brambory uvařené, přidejte česnek, který prolisujte, majoránku a vypněte. Petrželovou natí ozdobte každou porci na talíři.
Krémová brokolicová polévka
Co budete potřebovat:
- 1 brokolice
- 2 brambory
- 1 cibule
- 1 kus taveného sýra
- 1,5 l vody
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- Olej
- Sůl, pepř
Jak postupovat:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na oleji. Přidejte brambory, které nakrájíte na kostičky, orestujte a přidejte vodu. Osolte, opepřete a nechejte vařit. Mezitím růžičky brokolice propláchněte a přidejte do hrnce (až budou brambory měkké) a vařte asi pět minut. Přidejte tavený sýr a rozmíchejte v horké polévce. Vezměte mixér a vše rozmixujte dohladka. Na talíři pokapejte olivovým olejem, přidejte zakysanou smetanu. Můžete přidat také krutony.
Mexický salát
Co budete potřebovat:
- 1 avokádo
- 1 polévková lžíce limetkové šťávy
- Salát podle chuti (ledový salát, čínské zelí, rukola…)
- 1 rajče
- 1 paprika zelená
- 300 g červených fazolí konzervovaných
- Kukuřice konzervovaná
- 2 čajové lžičky čerstvého koriandru
- Pepř, pažitka
Jak postupovat:
Zralé avokádo zbavte pecky a oloupejte. Nakrájejte na kostky, které pokapejte limetkovou šťávou, důkladně promíchejte. Salát natrhejte na kousky a smíchejte s rajčetem nakrájeným na kousky, paprikou nakrájenou. Kukuřici a červené fazole sceďte a přidejte do celé směsi. Vše promíchejte, přidejte pepř, koriandr a pažitku. V lednici nechejte chvíli odležet a podávejte.
Celerový salát
Co budete potřebovat:
- ½ celeru
- 1 jablko
- 5 polévkových lžic majonézy
- 1 citron
- 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- Sůl, pepř
- Petrželová nať
Jak postupovat:
Celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké nudličky. Pokapejte šťávou z citronu, aby vám nezhnědl. Jablko oloupejte a nakrájejte podobně jako celer na tenké nudličky. Rovněž pokapejte citronovou šťávou a přidejte k celeru. V misce smíchejte majonézu, jednu čajovou lžičku citronové šťávy, hořčici a petrželku. Přidejte k celeru a jablku, dochuťte solí a pepřem. Nechejte v lednici uležet asi dvě hodiny a podávejte.
Cuketový koláč
Co budete potřebovat:
- 1 balení celozrnných špaget
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- Koření podle chuti
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 žlutá cuketa
- 1 zelená cuketa
- 5 cherry rajčat
- 6 bílků
- 100 g tvrdého sýra
Jak postupovat:
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, přidejte špagety a uvařte doměkka. Sceďte, pokapejte olivovým olejem, aby se vám neslepily. Cibuli nakrájejte nadrobno a na polévkové lžíci jí osmahněte, přidejte nadrobno nakrájený česnek. Nakrájejte rajčata na kostičky, cuketu na plátky a přidejte do pánve k cibuli a česneku. Dochuťte kořením a na mírném ohni promíchávejte asi tři minuty.
Do špaget přidejte tuto zeleninovou směs a dejte do dortové formy (musí být vymazaná) nebo pečící mísy. Dejte do rozehřáté trouby (200 stupňů) a po deseti minutách přidejte rozšlehané bílky. Pečte ještě dalších deset minut, dokud bílky neztuhnou. Těsně před dopečením posypte nastrouhaným sýrem.
Kari karbenátky z červené čočky
Co budete potřebovat:
- 330 g červené čočky
- 1 – 2 řapíkaté celery
- 1 větší mrkev
- 1 stroužek česneku
- 50 g strouhanky
- Petrželová nať
- 1 polévková lžíce kari
- Sůl, pepř
- Citronová kůra
- Olivový olej
Jak postupovat:
Červenou čočku uvařte ve vodě (asi 10 minut) dokud nezměkne. Přebytečnou vodu slijte. Řapíkatý celer nakrájejte na malé kostky a mrkev nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Česnek prolisujte a na kapce olivového oleje spolu se zeleninou rychle orestujte. Čočku rozdělte na zhruba dvě poloviny. Tu první rozmixujte na kaši a smíchejte s druhou půlkou a restovanou zeleninkou. Přidejte kari koření, petrželovou nať a citronovou kůru. Osolit opepřit a promíchat. Těsto by mělo být tuhé, pokud ne, pak přidejte strouhanku a vytvarujte karbenátky. Ty obalte ve strouhance a smažte na oleji z každé strany.
Bramborové noky se sýrovou omáčkou
Co budete potřebovat:
- 400 g brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 100 g eidamu
- 100 g Nivy
- 100 ml mléka
- Sůl
Jak postupovat:
Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Nastrouhejte na jemném struhadle, osolte, přidejte vejce, mouku a prášek do pečiva. Je-li těsto příliš řídké, přidejte mouku. Do vařící osolené vody tvarujte zhruba stejně velké noky (ideálně se lžičkami). Jakmile vyplavou nad hladinu, máte hotovo. Mezitím vytvořte sýrovou omáčku. Nastrouhejte sýry, smíchejte s mlékem a rozehřejte. Nechejte dojít k bodu varu a ještě teplé noky zalijte touto omáčkou.
Vajíčková pomazánka
Co budete potřebovat:
- 8 vajec
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce majonézy
- 1 cibule
- Kyselá okurka
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- Sůl, pepř, pažitka
Jak postupovat:
Vejce uvařte natvrdo, nechejte zchladit a oloupejte. Oddělte žloutky od bílků, přičemž žloutky utřete s máslem a majonézou. Bílky nakrájejte nadrobno a přidejte ke směsi žloutků. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, kyselou okurku, hořčici. Osolte, opepřete a přidejte pažitku.
Kedlubnová pikantní pomazánka
Co budete potřebovat:
- 300 g kedlubny
- 100 g másla
- 1 polévková lžíce majonézy
- 2 vejce
- 2 čajové lžičky čerstvě nastrouhaného křenu
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 sterilované okurky
- Sůl, pepř
Jak postupovat:
Kedlubny oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s citronovou šťávou a nechejte chvíli odstát. Majonézu utřete se změklým máslem, a jakmile vznikne pěna, přidejte vejce, které uvaříte natvrdo a nakrájíte na kostičky. Dále přidejte okurky, cibuli, sůl a pepř. Z kedluben vymačkejte nadbytečnou šťávu a přidejte k celé směsi. Promíchejte a přidejte čerstvý křen.
[…] je řeč. Snažíte se hubnout, ale co si dát k večer? Existuje nějaký fajn recept na dietní večeře? Ráno snídáte poměrně zdravě, ke svačině si dáte ovoce, oběd také vybíráte pokud […]
[…] Právě pro tyhle dny (a také pro mnoho dalších), jsem pro Vás připravila seznam receptů na rychlou večeři. Pokud jste vegetariáni, recepty na zdravou večeři najdete zde. […]