Recepty na dietní večeře: Cizrna, salát, ale i polévky

Když se řekne hubnutí nebo dieta asi každý ví o čem je řeč. Snažíte se hubnout, ale co si dát k večer? Existuje nějaký fajn recept na dietní večeře? Ráno snídáte poměrně zdravě, ke svačině si dáte ovoce, oběd také vybíráte pokud možno zdravý, svačíte jogurt, ale co večeře? Chcete něco, co bude dietní, ale zároveň něco, aby vám to chutnalo. I hubnutí musí být hlavně o chuti a dobré náladě. Nesmíte se stresovat, co jíte, že to není nic moc dobrého. Nemáte rádi nějakou potravinu? Tak jí prostě nekonzumujte. Dieta a hubnutí nemá být stres a konzumace jídla, které vám nechutná.

Než začneme s recepty

Než si najdete ty správné recepty, které vám pomohou vymyslet, co si připravit k večeři je dobré myslet na to, kdy večeřet. Někdo totiž tvrdí, že večeří do páté hodiny odpolední, pak už se jíst nesmí. Je to velmi absurdní! Správné je večeřet asi dvě až tři hodiny předtím, než jdete spát. Jdete-li spát například v deset večer, klidně si dejte večeři v sedm večer. Samozřejmě si nedáte nic smaženého, ale dietní pokrmy, které rychle strávíte, a trávicí systém si s ním poradí.

Mimo dietní večeře si však hlídejte také to, co jíte přes celý den. Dietní večeře vás nespasí, pokud i přes den nebudete jíst dietně. Ideální je konzumovat pět až šest jídel denně, menší porce. Mezi jídly by měly být rozestupy dvě až čtyři hodiny a také dbejte na pitný režim, ten doplňujte v podobně čisté neperlivé vody. Večer by ve vašem jídelníčku měly být zastoupeny hlavně bílkoviny. Co je tedy dobré konzumovat v rámci dietní večeře?

Cizrna na paprice s pórkem

Co budete potřebovat:

  • 100g vařené cizrny
  • 1 cibule
  • ¼ pórku
  • 60 ml rostlinné smetany
  • Lahůdková paprika
  • Špetka pepře, kmínu, římského kmínu
  • Citronová šťáva

Jak postupovat:

Na kapce vody zpěňte cibuli, kterou nakrájíte na malé kostičky. Na prkénku nakrájejte asi půlku výše uvedeného pórku. Ten nakrájejte našikmo a přidejte k cibuli. Jakmile cibule zesklovatí a pórek změkne, přidejte do pánve půlku cizrny, kterou si předvaříte.

Vše zasypte lahůdkovou paprikou, přidejte římský i klasický kmín a pepř. Podlijte vodou, promíchejte a nechejte společně chvíli vařit. Jakmile se vše spojí, přelijte do mixéru a rozmixujte do hladkého krému. Následně dejte zpět do pánve, přidejte druhou půlku cizrny a pórku. Krátce povařte. Na závěr přidejte rostlinnou smetanu, dochuťte citronovou šťávou a podávejte s rýží, těstovinami nebo celozrnným pečivem.

Tuňákový salát s rukolou, fazolemi a avokádem

Co budete potřebovat:

  • 125g čerstvé rukoly
  • 120g konzervovaného tuňáka (nejlepší je ve vlastní šťávě)
  • 170 ml kukuřice v konzervě
  • 400g červených fazolí v konzervě
  • 200g zakysané smetany
  • 1 zralé avokádo
  • Šťáva z ½ citronu
  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 8 cherry rajčat
  • Sůl, mletý pepř

Jak postupovat:

Rukolu pořádně omyjte a nechejte v cedníku okapat. Z výše uvedených ingrediencí připravíte dvě porce, proto po osušení rukolu rozdělte rovnoměrně do dvou talířů (nejlepší jsou hluboké). Přidejte do každého citronovou šťávu a olivový olej. Kukuřici a červené fazole otevřete, sceďte a přidejte do obou talířů. Dále přidejte zakysanou smetanu.

Avokádo odstraňte ze slupky, vytáhněte pecku a nakrájejte na plátky. Plátky avokáda posolte a popepřete. Dejte na zakysanou smetanu. Cherry rajčata omyjte, překrojte a dejte rovněž do salátu. Sceďte tuňáka a rozdělte rovnoměrně do každého talíře. Můžete podávat!

Bulgur s krůtím masem, hráškem a fenyklem

Co budete potřebovat:

  • 400g krůtích prsou
  • 200g bulguru
  • 150g mraženého hrášku
  • 1 středně velký fenykl
  • 30g másla
  • Sýr (Gran Moravia, Parmazán, Gouda – podle vaší chuti)
  • Extra panenský olivový olej
  • Sůl
  • Špetka chilli vloček
  • Špetka oregana

Jak postupovat:

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Maso omyjte a nakrájejte na větší kostky. Dejte do zapékací mísy, fenykl oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte ke krůtímu masu. Směs v zapékací míse osolte, opepřete, přidejte oregano a chilli vločky. Promíchejte.

Přidejte máslo a olivový olej a dejte péct do rozehřáté trouby asi na 40 minut. Mezitím si připravte bulgur podle návodu na obalu. Když je bulgur i maso hotovo, smíchejte v zapékací míse. V hrnci orestujte nasucho hrášek a změklý jej přidejte do směsi masa, fenyklu a bulguru. Přidejte jemně nastrouhaný sýr a podávejte.

Dýňová polévka

Co budete potřebovat:

  • 1 šalotka
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 100g dýně Hokkaidó
  • Sůl, muškátový oříšek, polévkové koření
  • 50 ml kysané smetany
  • 2 čajové lžičky dýňového oleje
  • 10 opražených dýňových semínek

Jak postupovat:

Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm šalotku. Dýni dobře omyjte a spolu se slupkou nakrájejte na menší kostičky. Přidejte 300 ml vody, sůl, polévkové koření a vše uvařte doměkka. Těsně před dovařením přidejte nastrouhaný muškátový oříšek. Uvařenou směs rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte kysanou smetanu. Dejte jednu porci do hlubokého talíře a přidejte dýňový olej spolu se semínky.

Omeleta se špenátem

Co budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce mléka
  • Sůl, muškátový oříšek
  • 1 čajová lžička olivového oleje
  • 150g čerstvého špenátu
  • 30g ricotty

Jak postupovat:

Do misky dejte mléko, sůl a vejce. Společně rozšlehejte a vlijte na rozehřátý olej v pánvi. Plamen ztlumte a pečte, dokud nebude mít omeleta nahnědlé okraje. V dalším hrnci orestujte špenát a přidejte k němu ricottu. Vše dochuťte solí a muškátovým oříškem. Špenátovo – ricottovou směs dejte na omeletu, přeložte napůl a můžete servírovat.

Vajíčková pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 250g nízkotučného tvarohu
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 3 vejce
  • 1 střední cibule
  • 50g eidamu
  • Pepř, sůl
  • Pažitka na ozdobu

Jak postupovat:

Vejce uvařte natvrdo, nechejte zchladnout a následně oloupejte. Nakrájejte na menší kousíčky a v misce smíchejte s tvarohem, hořčicí a cibulí, kterou nakrájejte na malé kostičky. Eidam nastrouhejte najemno a přidejte do tvarohové směsi. Všechno promíchejte, dochuťte pepřem a solí a opět promíchejte. Nakonec na pečivu ozdobte pažitkou.

Plněná cuketka

Co budete potřebovat:

  • 1 střední cuketa
  • 1 čajová lžička rostlinného oleje
  • 2 větší žampiony
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř
  • Čerstvé nebo sušené bylinky
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 100g listového salátu

Jak postupovat:

Cuketu oloupejte, překrojte napůl a vydloubejte semínka. Na pánvi dejte kapku oleje a přidejte jadérka s nakrájenými žampiony. Do směsi přidejte prolisovaný česnek, sůl a bylinky. Touto směsí naplňte obě půlky cukety, dejte do pekáče, přidejte rozšlehané vejce se smetanou a špetkou soli. Dejte do vyhřáté trouby a celé zapečte. Podávejte s listovým salátem.