Ty pravé Vánoce si lidé spojují nejen se štědrovečerní večeří, sněhem, dárky ale také s cukrovím. Na žádném stole nesmí chybět pár druhů cukroví. A které je to nejoblíbenější? Ořechové rohlíčky, rumové kuličky nebo linecké cukroví? Každý má samozřejmě rád něco jiného, ale linecké cukroví je vůbec jeden z nejoblíbenějších druhů a můžete jej připravit v různých variantách. Například s kakaem, vanilkou nebo ořechem. Dnes dokonce můžete najít recepty na raw cukroví, které je zdravé a v poslední době velmi moderní.
Historie lineckého těsta
Během adventu se to v domácnostech rozvoní, začíná se péct vánoční cukroví. Odkud vlastně je? Mnozí se domnívají, že právě linecké cukroví pochází z rakouského města Linec. Omyl, cukroví tam neznají, ale tradiční linecký koláč ano. Recept na linecký koláč je nejstarším na světě, proto je tento koláč také symbolem Lince. Ovšem těsto ne. Odkud však pochází tento název? To nikdo neví, existuje několik legend, ale nakolik jsou pravdivé, to nikdo netuší.
Linecké těsto si zakládá na másle, mouce, vanilkovém cukru a dalších ingrediencích. Využívá se nejen během Vánoc, ale po celý rok, znáte oblíbené linecké kolečka či tyčinky? Z tohoto těsta se pečou velmi dobré zákusky, zejména výše zmíněné linecké koláče. Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Chcete těsto na linecké cukroví hned měkké? Či si vytvořit další varianty? Pak vyzkoušejte některý z našich osvědčených receptů!
Klasické linecké cukroví s vanilkou
Suroviny na těsto:
- 2 kusy žloutku
- 200g másla
- 100g cukru moučka
- 300g hladké mouky
Suroviny na obalení:
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150g cukru moučka
- Na náplň použijte marmeládu
Jak na to?
Na vál prosejte hladkou mouku, přidejte změklé máslo, cukr a dva žloutky. Z této směsi vypracujete rukama hladké a také vláčné těsto. Aby se s ním lépe pracovalo a celkově bylo lepší, nechejte jej pár hodin vychladnout v lednici, ideálně přes noc. Těsto také dejte do potravinové fólie.
Druhý den vytáhněte z lednice, dejte na vál, rozválejte jej na tenký plát. Z něj pak vykrajujte různé tvary lineckého cukroví. Můžete využívat spoustu různých motivů, toto těsto můžete použít nejen na Vánoce, ale například také jako cukroví na Velikonoce.
Jednotlivé kousky uložte na plech a dejte péct do trouby. Tu předehřejte na 175 stupňů Celsia a cukroví pečte asi osm až deset minut. Upečené linecké kousky spojte s pomocí marmelády a vrchní díl namáčejte do moučkového cukru, který smíchejte s tím vanilkovým.
Kakaové linecké cukroví
Suroviny:
- 150g hladké mouky
- 60g celozrnné mouky
- 70g cukru
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 140g másla
- 1 kus žloutku
- Troška citronové kůry
- Marmeláda na spojení
Jak na to?
Ze všech surovin připravte vláčné a hladké těsto, které nechejte pár hodin v lednici odležet. Ideální je nechat těsto odležet přes noc a nezapomeňte jej zabalit do potravinové fólie. Těsto díky tomu bude vláčnější a lépe se vám s ním bude druhý den pracovat.
Těsto poté vytáhněte, vyválejte a s pomocí vykrajovátek tvořte různé tvary. Ideální je využít jedno vykrajováno s kolečkem a druhé s plným tvarem. Takto tvarované kousky dejte do trouby, kterou si předehřejte na střední teplotu, a pečeme, dokud není cukroví hotové. Záleží, jak silné a velké máte kousky. Pozor, jednotlivé kosky se mohou velmi rychle v troubě spálit, proto doporučujeme je hlídat!
Následně necháme vychladnout a slepujte jednotlivé kousky k sobě. Můžete také ozdobit sypáním, čokoládou, mandlemi a podobně. Linecké cukroví je možno konzumovat ihned, když jej necháte odležet, bude křehčí.
Raw linecké cukroví
Suroviny:
- 1 hrnek strouhaného kokosu (umletého na mouku)
- 1,5 hrnku mletých mandlí
- 6 polévkových lžic sirupu z agáve
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 čajové lžičky drcené vanilky
- ½ čajové lžičky jedlé sody
Jak na to?
Mandle namočte do vlažné vody a nechejte přes noc působit. Další den propláchnete, oloupejte a nechejte přibližně deset hodin sušit v sušičce.
Následně v míse smíchejte všechny přísady, přidejte sirup z agáve a kokosový olej. Vypracujte hladké těsto. To následně rozválejte na válu. Placka by měla mít přibližně 4 milimetry. Vykrajujte nejrůznější tvary, které poté dejte na pláty do sušičky a nechejte sušit přes noc.
Jakmile je hotovo, stačí už jen jednotlivé kousky k sobě spojit pomocí marmelády. Pozor i ta, pokud chcete raw verzi, musí být raw.
Ořechové linecké cukroví
Suroviny:
- 280g hladké mouky
- 190g másla
- 75g práškového cukru
- 1 žloutek
- 100g mletých ořechů
Jak na to?
Nejdřív je nutno připravit si těsto, které poté necháte odležet. Do mísy prosejte mouku spolu s cukrem. K této směsi přidejte mleté ořechy, změklé máslo a žloutek. Těsto se nejlépe zpracovává rukama. Zabalte jej do potravinové fólie a nechejte v lednici odpočívat nejlépe do druhého dne.
Následně vytáhněte, na vále vyválejte a podle vlastní potřeby a fantazie vykrajujte různé tvary a ukládejte na plech. Pečte na pečícím papíře, v troubě, kterou si dopředu vyhřejte na 180 stupňů Celsia. Ořechové linecké cukroví se peče přibližně osm minut.
Nechejte vychladit a poté slepujte s pomocí marmelády. Jednotlivé kousky můžete posypat moučkovým cukrem, máčet do čokolády, posypat mletými ořechy, kokosem, přidat mandli nebo zvolit barevné sypání. Je to zcela na vaší fantazii a chuti!