Rychlá večeře jako záchrana po práci: Tipy na jídlo, které připravíte do 15 minut

Večeře by měla být snadno stravitelná a zároveň lehká. Mimoto určitě chcete, aby byla rychle nachystaná na talíři. Během celého dne máte spoustu povinností v práci, doma pomáháte dětem v přípravě do školy, píšete spolu úkoly, odvezete a přivezete je do kroužků. Večer nemáte moc času na přípravu večeře nebo zkrátka nechcete trávit dlouhou dobu v kuchyni a následně umývat spoustu nádobí. Řešením mohou být rychlé večeře, které vám zaberou nanejvýš patnáct minut při přípravě.

Jaká by měla být večeře?

Podle nutričních rad a odborníků je největším mýtem zdravého jídelníčku informace, že večeře by měla být podávána nejpozději v pět nebo šest, pak už by člověk rozhodně jíst neměl. Večeřet máte podle toho, v kolik jdete spát. Jestliže jdete spát v osm večer, pak by skutečně vaše poslední jídlo měla být večeře v pět hodin. Jestliže se do postele nedostanete před půlnocí, pak je určitě dobré dát si mezitím ještě něco menšího jako druhou večeři. Nejčastěji to bývá zelenina, bílý jogurt a podobně. Jděte spát ideálně dvě až tři hodiny po posledním jídle, to má tělo šanci natrávit jídlo a vy nejdete spát s plným žaludkem, což příjemné není. Jaké večeře si můžete připravit? Přinášíme pár receptů, které vám jistě budou chutnat!

Avokádový toust

Co budete potřebovat:

  • Plátky chleba (celozrnný nebo žitný, podle vašich preferencí)
  • Avokádo
  • Citrón
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej
  • Rajčata
  • Česnek
  • Vejce

Jak postupovat:

Chléb na sucho opečte a mezitím vytvořte pomazánku z avokáda. Do mixéru dejte avokádo, olivový olej, citron, pepř, sůl. Přidat můžete rajčata nebo česnek. Rozmixujte do hladka. Pokud nemáte mixér, můžete použít také vidličku, kterou vše rozmačkáte. Takto vytvořenou pomazánku dejte na opečený chléb, ozdobte vajíčkem nebo plátky rajčátek. Posypat můžete také různými semínky nebo můžete přidat plátek šunky, podle toho, co máte rádi.

Tuňáková pomazánka

Co budete potřebovat:

  • 1 konzerva tuňáka
  • 1 balíček lučiny
  • Citron
  • Sůl
  • 3 jarní cibulky
  • ½ čajové lžičky hořčice
  • Tmavé pečivo
  • Zelenina na ozdobu

Jak postupovat:

V misce smíchejte lučinu spolu s konzervou tuňáka. Přidejte citron, pepř, sůl, hořčici a jarní cibulku, kterou nakrájíte najemno. Následně pomazánku namažte na tmavé pečivo (můžete lehce opéct na sucho na pánvičce) a ozdobit zeleninou podle vlastní fantazie, například ředkvičky, rajčata a podobně.

Kuskus se zeleninou a kari

Co budete potřebovat:

  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Cibule
  • Kuskus
  • 1 čajová lžička kari
  • Kostka kuřecího vývaru
  • Zelenina podle chuti (rajčata, kukuřice, žampiony, mrkev, hrášek a podobně)

Jak postupovat:

Na pánev přidejte olivový olej, na kterém zpěňte cibulku, která bude nakrájena na drobné kostičky. Přidejte kuskus, lehounce osmahněte a přidejte kari koření. Zalijte vodou tak, aby byla přibližně dva centimetry nad kuskusem a přidejte do této směsi kostku kuřecího vývaru. Jakmile vývar začne vařit, vypněte sporák a nechejte celou směs pod pokličkou v poklidu dojít, aby byl kuskus tak akorát. Do hotového kuskusu přidejte nakrájenou zeleninu podle vlastní chuti, smíchejte a můžete tuto lehkou zeleninovou večeři podávat.

Těstovinový salát s kuřecím masem

Co budete potřebovat:

  • Těstoviny (nejlepší jsou mašličky)
  • Pečené kuřecí maso
  • Rajčata
  • Okurka
  • Žlutá paprika
  • Jarní cibulka
  • Bílý jogurt
  • Majonéza
  • Sůl, pepř

Jak postupovat:

Těstoviny uvařte na skus, sceďte a dejte do misky. Všechnu zeleninu nakrájejte na menší či větší kostičky, podle vaší chuti. Následně přidejte bílý jogurt a majonézu, nejlépe v poměru dva ku jedné. Máte-li v oblibě jinou kombinaci, vyzkoušejte tu vaši. Pečlivě zamíchejte a přidejte pečené maso, které opět nakrájejte na kostičky a zamíchejte. Namísto kuřecího masa můžete přidat například tuňáka.

Sendvič s krůtím masem a pečenou paprikou

Co budete potřebovat:

  • 4 celozrnné croissanty
  • 4 kousky pečené papriky
  • 16 plátků pečeného krůtího masa
  • Pár plátků salátové okurky
  • 4 polévkové lžíce majonézy (či jiného dipu, který máte odzkoušený a chutná vám)
  • Karamelizovanou cibulku

Jak postupovat:

Každý croissant rozpulte podélně a namažte jej majonézou nebo dipem. Pokud chcete vytvořit zdravou verzi, pak raději sáhněte po dipu z bílého jogurtu a podobně. Přidejte karamelizovanou cibulku, na ní přidejte plátky okurky, pečenou papriku a krůtí maso. Pokud vám z víkendového vaření zbylo kuřecí či jiné maso, můžete namísto krůtího dát i vepřové nebo hovězí. Přiklopte vrchním dílem croissantu a můžete podávat.

Ředkvičkový salát s jogurtovou zálivkou

Co budete potřebovat:

  • 1 svazek červených ředkviček
  • 1 kus salátu little gam
  • 100g majonézy (může být i light verze)
  • 2 polévkové lžíce bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 3 kusy jarní cibulky
  • Špetka soli
  • 1 kus vařeného vejce

Jak postupovat:

Ředkvičky oddělte od svazku a pořádně omyjte. Následně vezměte struhadlo a nastrouhejte na hrubé straně. Jarní cibulku očistěte, omyjte a nadrobno nakrájejte. Salát omyjte a natrhejte na malé kousky. Do větší mísy (aby se vám vše lépe míchalo) přidejte salát, ředkvičky i jarní cibulku, osolte a promíchejte. Vedle v misce smíchejte jogurt s majonézou, přidejte citronovou šťávu a přidejte do mísy se zeleninou a opět promíchejte. Salát ozdobte vařeným vejcem a podávejte.

Jednohubky s klobáskou a sýrem

Co budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta
  • 2 kusy žloutků
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 150 – 200g tvrdého sýra (Eidam, Parmazán, Čedar či jakýkoliv jiný sýr)
  • Klobása (podle vlastní chuti, může být i lehce pikantnější)

Jak postupovat:

Listové těsto rozválejte na tenký plát a z něj následně vykrajujte menší kolečka s pomoci tvořítka. Každé jedno kolečko potřete rozšlehaným žloutkem, do kterého přidejte mléko. Na každé kolečko následně položte plátek klobásky. Sýr nastrouhejte na jemno a každé kolečko bohatě posypte. Dejte do vyhřáté trouby na 200 stupňů a pečte dozlatova.

 

Komentář

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno