Francouzské brambory: Jednoduchá a chutná večeře

Dnešní doba si žádá všechno rychle a jednoduše, večeře v tomto případě častokrát nejsou výjimkou. A právě francouzské brambory jsou stálicí mnoha českých domácností. Zní to sice zvláštně, že jídlo, které má v názvu přívlastek „francouzské“, je tak oblíbeným českým receptem. My jsme si tento recept totiž trochu pozměnili. Francouzi do svých tradičních brambor, které podávájí spíše v zimě, dávají smetanu a pořádný sýr. U nás jim každý kuchař podle své chuti dodává jedinečný šmrnc, snad žádné dva domácí recepty nejsou stejné. No a jak se dají tyto brambory připravit skutečně chutně, skoro jako od babičky? Poradíme vám jednoduchý a rychlý recept!

Tento recept opravdu uvítají hlavně začátečníci na kulinářském poli, například studenti – pokud brambory nespálíte, vlastně není co zkazit, lze jen vylepšovat. Na druhou stranu, když máte chuť, můžete z nich udělat i klenot vašeho jídelníčku. Na fantazii se zde meze opravdu nekladou a nic není špatně.

Potřebné suroviny (na 4 porce)

  • 1 kg brambor
  • 1 velká cibule
  • 300 g uzeného masa (lze nahradit dušenou šunkou)
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany na vaření nebo zakysané smetany
  • 200 g tvrdého sýru (např. eidam, čedar…)
  • olej na vymazání zapékací mísy (nebo máslo)
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny. Brambory uvaříme do poloměkka v osolené vodě (přibližně 20 minut). Potom je scedíme a necháme vychladnout. Následně je oloupeme a nakrájíme na, pokud možno, pravidelné kostičky. Na kostičky nakrájíme také uzené maso nebo dušenou šunku, cibuli poté krájíme na kolečka. Nejlepší uzené maso, které můžete použít, je pravděpodobně uzená vepřová kýta.
  2. Následně zapneme troubu na 200 stupňů Celsia, předehříváme. Ve velké míse si rozšleháme vajíčka a postupně do nich vmícháme zakysanou nebo sladkou smetanu. Záleží na tom, co vám vyhovuje více, samozřejmě je nejlepší zkusit postupně obě varianty. V tomto okamžiku je také nejlepší čas do vajíček přidat koření, kterým chceme brambory ochutit, v našem případě sůl, pepř a drcený kmín. Koření se tak nejlépe dostane opravdu rovnoměrně do všech vrstev pokrmu.
  3. V následujícím kroku si vezmeme zapékací misku, vymažeme ji trochou oleje (můžeme použít i kousek másla), a začneme do ní postupně vrstvit všechny předpřipravené ingredience. Nejprve vkládáme na dno misky brambory, na ně poté přidáme cibuli a uzené maso či šunku. Takto ještě jednou postup zopakujeme a navrch naskládáme zbytek brambor.
  4. Vše v misce zalijeme připravenou vaječno-smetanovou směsí. Můžeme také nahrubo nastrouhat sýr (doporučujeme eidam nebo čedar, ale opět zde velmi záleží na vás) a připravené brambory jím celé posypeme. Někdo upřednostňuje sýra více, někdo méně, případně jej můžete vynechat úplně. Celou misku pak vložíme do naší vyhřáté trouby a přibližně 25 – 30 minut pečeme. Je dobré průběžně kontrolovat a brambory z trouby vyndat tehdy, až povrch zezlátne a vajíčka ztuhnou. Francouzské brambory je nejlepší podávat zároveň se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.
Recept Francouzské brambory
Francouzské brambory

Francouzské brambory lze též přeměnit na zdravé jídlo vhodné pro vegetariány: uzené maso můžete nahradit uzeným tofu a přidat vajíčko uvařené natvrdo, nebo lehce podušený čerstvý špenátový list. To vše pak zalít sójovou smetanou s rozšlehaným vajíčkem.

Možností dochucení a úprav je opravdu nepřeberné množství, často lze použít osvědčenou metodu „co dům dal“ a z každé kreace francouzských brambor se tak stane něco speciálního a jedinečného. Existují verze tohoto receptu s hořčicí i se sušenými houbami, do vaječno – smetanové směsi lze přisypat různé druhy vašich oblíbených bylinek. Můžete mezi vrstvy brambor přidat například klobásky, kvalitní salám, zeleninové papriky, rajčata, nebo i brokolici. Náš osobní tip, pokud byste rádi změnu, případně vylepšení standardního receptu, je přidat do vajec trochu mléka a plnotučnou hořčici.

Ať už se rozhodnete vyzkoušet jakoukoliv variantu a přísady, francouzské brambory jsou výborným pokrmem na jakýkoliv způsob a určitě si na nich jen pochutnáte.

Francouzské brambory podle Pohlreicha

Potřebné suroviny:

    • Brambory

    • Smetana

    • Česnek

    • Sůl, pepř

    • Muškátový oříšek

    • Tvrdý sýr (Ementál či jiný sýr, který má výraznější chuť)

    • Vejce

    • Máslo na vymazání formy

  • Pažitka na ozdobu

Postup přípravy:

    1. Brambory vybírejte pečlivě, ideální je pořídit dobré a kvalitní brambory. Následně je zbavte slupky, dobře opláchněte a nakrájejte na tenké plátky. Aby vám brambory během krájení a přípravy dalších kroků nezčernaly, dávejte je do mísy s vodou, brambory musí být ponořeny. Díky tomu bude pokrm vypadat o mnoho lépe.

    1. Vezměte smetanu a vlijte jí do mísy. Mísu volte ideálně velkou, aby se vám následně do ní vešly všechny brambory. Smetanu opepřete a také osolte. Se solí nemusíte šetřit, brambory, jak známo mohou stáhnout slanost, takže se solí nemusíte postupovat opatrně. Přidejte trošku muškátového oříšku, který nastrouhejte na jemném struhadle.

    1. Ementál nastrouhejte na hrubé straně struhadla a přidejte ke smetaně. Pečlivě zamíchejte, měla by vám vzniknout hustší kaše. Slijte z brambor vodu, na kuchyňskou linku dejte čistou utěrku, nasypte na ní všechny brambory a promněte, aby se brambory dobře vysušily.

    1. Brambory z utěrky nasypte do mísy se smetanou a sýrem, pečlivě promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Do takovéto směsi přidejte vejce a opět pořádně promíchejte.

    1. Předehřejte si troubu na 140 stupňů a zapékací misku vymažte máslem. Přidejte utřený česnek a rozprostřete po celé zapékací misce. Připravenou směs s bramborami přidejte do zapékací misky, pečlivě přitiskněte, aby nikde nebylo volné místo. Misku dejte do předehřáté trouby a pečte 40 – 45 minut. Chcete-li tmavší barvu, na posledních 5 – 10 minut zvyšte teplotu až na 200 stupňů.

  1. Jakmile máte upečeno, dejte na talíř a přidejte nadrobno nakrájenou pažitku, která celé jídlo ozdobí a podtrhne jeho chuť!

Francouzské brambory s mletým masem

Potřebné suroviny:

    • 1 kg brambor

    • ½ kg mletého masa (mix vepřové a hovězí)

    • 2 větší cibule

    • 150 – 200 g tvrdého sýra

    • Rozmarýn

    • Sůl, pepř

  • 3 – 4 vejce

Postup přípravy:

    1. Brambory ponechejte ve slupce a jemně očistěte. Dejte do velkého hrnce a vařte. Nechejte úplně vychladnout a následně je nakrájejte na tenčí kolečka.

    1. Na pánev dejte kapku oleje a osmahněte na něm mleté maso. Ideální je maso rozdrolit, aby nebylo zbytečně slepené. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Tvrdý sýr nastrouhejte na hrubé straně struhadla.

    1. Zapékací misku vymažte tukem a začněte vrstvit ingredience. Na dno dejte vrstvu brambor, přidejte vrstvu mletého masa, vrstvu cibule a sýr. Osolte, opepřete a posypte rozmarýnem. Celé vrstvení opakujte. Nakonec vám zůstanou brambory. Vejce rozklepněte do misky, rozšlehejte a zalijte francouzské brambory.

  1. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů, dokud nebudou brambory zlatavě hnědé. Zapéct můžete brambory také bez vajec.

Pravé francouzské brambory – Gratin Dauphinois

recept na prave francouzske brambory

Chcete si vyzkoušet ty práve francouzské brambory, jak by je podávali ve Francii? Pak si připravte smetanu a dobrý sýr. Toto jídlo ve Francii najdete hlavně v době vánoční, kdy Gratin Dauphinois (originální francouzský název) zaplní všechny vánoční trhy a restaurace je zařadí na své jídelníčky. Narozdíl od nás totiž Francouzi mění svůj jídelníček dle roční doby. V létě jí lehčí jídla a v zimě se vrhnou na jídla těžší, které obsahují smetanu a sýr. Jako např. námi nazývané francouzské brambory.

Příprava: 15 minut

Vaření: 55 minut

Potřebné suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 5 hrnků polotučného nebo plnotučného mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 hrnku smetany
  • 1 a 1/2 hrnku crème fraiche
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • špetka mletého muškátového ořechu
  • 2 lžíce másla – změklého
  • 2/3 hrnku strouhaného sýra – používá se Gruyére, ale můžete nahradit ementálem

Postup přípravy:

  1. Oloupejte brambory a nakrájejte si je na kolečka.
  2. Do středně velkého hrnce dejte česnek, mléko, trochu muškátového oříšku a sůl. Vložte poté brambory. Na mírném plameni nechte chvíli vřít.
  3. Pokračujte ve vaření brambor cca 15 minut dokud nezměknou. Buďte velmi opatrní, abyste to nepřehnali, protože brambory potřebují držet svůj tvar pro vrstvení na zapékací mísu.
  4. Předehřejte troubu na 180°C.
  5. Mléko z hrnce můžete odlít a brambory postupně opatrně naskládejte do zapékací mísy.
     
  6. Vše zalijte smetanou a crème fraiche. Přidejte také máslo.
  7. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte 35 minut.
  8. Na posledních 20 minut posypejte brambory sýrem a nechte zapéct dozlatova.

Podávam můžete samotné nebo s jehněčím masem.

Dobrou chuť!

 

Vegetariánské francouzské brambory

Pokud patříte mezi ty, kteří nejí maso, tak nevěšte hlavu. I pro vás existuje recept na zapékané brambory, které jsou vegetariánské. Pojďme se na něj podívat.

zapečené francouzské brambory ve vegetariánské verzi

Potřebné suroviny:

  • Brambory
  • Uzený tempeh
  • 2 větší cibule
  • 1-2 papriky
  • Brokolice
  • Olivový olej (ne extra panenský)
  • Špetka chilli
  • Strouhaný sýr
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy:

  1. Brambory uvaříme na cca 10-15 minut, aby lehce změkly.
  2. Oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  3. Na pánvi si osmažíme cibuli a papriku nekrájenou na kousky.
  4. Přidáme na kostky nakrájené Robi maso a brokolici a chvíli podusíme.
  5. Vezmeme si pekáček, kde postupně skládáme brambory na nakrájené na kolečka a směs z pánve.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Předehřejte troubu na 180°C.
  8. Vložíme do trouby a pečeme cca 25 minut.
  9. Na posledních 10 minut posypeme strouhaným sýrem.

Otázky a odpovědi

Jak uvařit francouzské brambory? 

Každá rodina má trochu jiný recept, který ale vychází z podobných principů. Zapečené brambory s uzeným, vajíčkem, sýrem atd. Můžete ale přihodit ingradience, na které máte chuť, třeba hrášek, papriku nebo jinou zeleninu. Několik obměn receptu najdete v textu výše.

Jak dlouho péct francouzské brambory?

Brambory nejprve uvaříme v osoloné vodě do poloměkka. To trvá přibližně 15-20 minut. Potom pečeme 25-30 minut v troubě. 

Mohu vařit francouzské brambory v remosce? 

Ano, s tím není vůbec žádný problém. V remosce je připravíte stejně dobře. Jen si dejte trochu víc času na přípravu, protože pečení v remosce trvá trochu déle než v troubě. 

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno