Pampeliškový med: Jak si jej připravit doma?

Květy pampelišek jsou k vidění snad na každé zahradě a v dětství jste si z nich vyráběli prstýnky nebo věnečky, kterými jste se dále pyšnili. Nejde jen o ostře žluté květy, které zkrášlí vaší zahradu, ale umí hodně pomoci. Asi víte, že se z květů vyrábí med, který si lidé oblíbili. Připravit si jej doma je jednoduché, nepotřebujete k tomu včely a složité procesy. Recepty bývají jednoduché, můžete k nim přikládat nejrůznější ingredience, které je činí velmi zajímavé. Jak si připravit? Jaké účinky vám může pampeliškový med poskytnout?

Kde použít pampeliškový med?

Pampeliškový med je sladký a velmi dobrý, můžete jím nahradit klasický med. Tedy dát jej do čaje, přidat do některých dezertů jako sladidlo nebo si jej přidat na chléb s máslem a začít den vydatnou snídaní. Sice má ve svém názvu med, ale s ním nemá nic moc společného. Medu se podobá jen, co se barvy týče a také konzistence bývá podobná. Nemusíte jej hledat v obchodech, stačí vyjít na louku, natrhat si dostatečné množství pampelišek a můžete se připravit do přípravy pampeliškového medu! Má skvělé účinky pro lidské zdraví!

Jaké účinky má pampeliškový med?

  • Pomáhá při nachlazení
  • Umí minimalizovat kašel
  • Pampeliška jako taková má pozitivní účinky na močové ústrojí
  • Posiluje trávicí soustavu
  • Napomáhá léčbě žlučníku
  • Je skvělá pro játra či slezinu
  • Pampelišky také napomáhají čistit krev v těle
  • Umí pomoci lidskému metabolismu
  • Účinky se projevují také při mírnění pálení žáhy

Co je o něm dobré vědět?

U pampeliškového medu se vám může stát, že přetáhnete dobu vaření. Vlivem toho pak bude mít zvláštní hustotu, bude vypadat spíše jako karamel. Každý recept uvádí trochu jinou dobu, ale přibližně by to mělo být hodinu až hodinu a půl. Musíte u hrnce stát a asi po hodině zkoušíte, jakou má hustotu. Jak zjistit hustotu? Po hodince vaření vezměte trochu medu, dejte na talířek a nechejte vychladnout. Má klasickou medovou konzistenci? Pak je hotový. Je řídký? Pak jej ještě chvíli vařte.

Jak se dělá pampeliškový med?

Také nad tím přemýšlíte? Najdete hned několik receptů, můžete si jej připravit s pomoci vaření, za studena nebo třeba také se zázvorem. Vyzkoušejte jednotlivé recepty a uvidíte, který pampeliškový med bude nejlepším pomocníkem pro vás a vaší rodinu.

Recept na domácí pampeliškový med

  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru krystal
  • 2 citrony
  • Šťáva ze dvou citronů
  • 400 květů pampelišek

Připravte si květy pampelišek, odstraňte zbytky stonků a dejte je na plech nebo sušicí síto. Květy také můžete propláchnout pod studenou vodou. Zbavíte se tak hmyzu, který v něm může být. Dejte je do hrnce a přidejte vodu. Nechte vařit a to až k bodu varu. Poté vařte půl hodiny. Sceďte a do nálevu, který získáte, dejte cukr a na kolečka nakrájené dva citrony. Zamíchejte a přidejte šťávu z citronů.

Opět přiveďte k varu a za občasného promíchání vařte. Doba vaření může být od hodiny a půl až do tří hodin, podle hustoty, kterou chcete mít. Horký pampeliškový med nalijte do sklenic, které budou pečlivě vymyté. Ihned je zavřete víčkem a dejte vzhůru nohama, aby vše dobře chytlo.

TIP – namísto citronů můžete použít například pomeranč. Důkladně jej omyjte. Chcete-li pampeliškový med bez cukru, pak přidejte kokosový cukr. Chcete-li pampeliškový med s pikantnější chutí, pak přidejte zázvor. Jde o skvělého pomocníka, který oživí chuť a také posílí účinky.

Pampeliškový med bez vaření a za studena

  • Pampeliškový květ
  • Citron
  • Cukr

Jde spíše o pampeliškový sirup. Připravte si sklenici, kterou pořádně vymyjte. Očistěte pampeliškové květy, odstraňte stonky a omyjte pořádně. Na dno sklenice položte pampeliškový květ, na něj dva plátky citronu a zasypte stejnou vrstvou cukru. A opět pokračujte pampeliškový květ, citronové plátky a cukr. Každou jednu vrstvu mírně stlačte a pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Končíte vrstvou cukru. Pořádně uzavřete a dejte do chladnější místnosti. Nechejte pracovat dva až tři týdny, klidně i déle. Následně vytáhněte, přeceďte přes plátno, pořádně vymačkejte a nalijte sirup do sklenic. Uložte do chladu a používejte podle potřeby.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno