Nejškodlivější éčka v potravinách – jaká to jsou?

    škodlivá éčka v potravinách

    V obchodech kupujete spoustu potravin a zkoumat u každého z nich, z čeho se vyrábějí je pro mnohé jen pouhá ztráta času. Někdy je však dobré obětovat pár minut tomu podívat se, z čeho se jednotlivé potraviny vyrábějí, co je do nich přidáno. Můžete být hodně překvapeni, co všechno se v některých výrobcích může schovávat. Éčka jsou všude kolem nás, jak moc jsou škodlivá? A která škodí ze všech nejvíc?

    Přidané látky v různých výrobcích

    Dnes konzumujeme velkou spoustu výrobků a potravin, které obsahují různé přidavné látky. Ty pomáhají upravovat chuť a barvu výrobku. V neposlední řadě posílí trvanlivost a vy jej tak můžete mít ve spíži delší dobu. Na obalu jednotlivých výrobků najdete seznam toho, co se uvnitř skrývá. Mnohdy zde nejsou klasické názvy, ale najdete zde kódy, přesněji písmeno E a nějaké číslo. Pod tím si spousta lidí, kteří éčka nijak nesledují, neumí nic konkrétního představit. Jednoduše jim proto říkáme éčka. Některým z nich je dobré se raději vyhnout. Jakým?

    E110 – Žluť SY

    Jde o přidavnou látku, která funguje jako žluto – oranžové barvivo a je považována za škodlivou přidanou látku. Není vhodná pro děti, může být hlavním viníkem alergií. Jen pro představu – dříve se k její výrobě využíval uhelný dehet. A jak to probíhá nyní? Popravdě se toho moc nedozvíte, což na důvěryhodnosti moc nepřidává. Tímto éčkem se dobarvují sladkosti, nealkoholické nápoje, instantní polévky a jídla či se dávají do hořčic. V některých zemích je tato látka zakázána, v České republice je její používání dovoleno.

    E133 – Brilantní modř FCF

    Potravinářské barvivo opět nepatří mezi zdraví prospěšné přidané látky. U dětí může podporovat hyperaktivitu a existuje také podezření, které údajně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Toto podezření bylo potvrzeno na zvířatech. Nachází se ve sladkostech a také v džusech.

    E250 – Dusitan sodný

    V potravinách má svou roli, je konzervant a stabilizátor. Často se nachází v šunce, párcích nebo špekáčcích. Toto éčko není vhodné pro děti a těhotné ženy, protože někdy může mít vliv na bolest hlavy, na problémy s kůží, může mít také karcinogenní účinky.

    E621 – Glutaman sodný

    Jde o glutaman sodný, tedy o jednu z nejpoužívanějších přidavných látek. Velmi dobře zvýrazňuje chuť výrobku, proto se využívá do instantních polévek, do kořenících směsí, hotových jídel, do mražených pokrmů nebo do sójových omáček. Velmi často je využíván v čínské kuchyni. Když se glutaman sodný konzumuje příliš často, může vést ke kožním vyrážkám, k problémům s astmatem, nevolností nebo také k bolestem hlavy.

    E951 – Aspartam

    Aspartam se přidává do skupiny syntetických sladidel, využívá se jako náhražka cukru a objevuje se často v sypkých nápojích, v jogurtech, v dezertech, majonézách, žvýkačkách, mražených krémech, hořčicích, nakládaném ovoci a zelenině. Konzumují-li jej citlivé osoby, pak se mohou objevovat vyrážky, bolesti hlavy nebo také závratě. Není vhodný pro děti, těhotné a kojící ženy.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno