Vepřová panenka: Skvělé recepty a tipy

Svíčková panenka je jedno z nejkvalitnějších vepřových mas.

Vepřové maso je dobré maso, které můžete připravit na nejrůznější možné způsoby. Když zvolíte správné maso, připravíte chutný a dobrý oběd. Pro přípravu pokrmů volíte nejčastěji ty samé druhy mas. Nejčastěji plecko, krkovičku nebo kýtu. Výborná je však také panenka, kterou se lidé bojí připravit doma. Může totiž být přesušená. Stačí to jen vybrat správný způsob úpravy, hlídat a můžete si pochutnat na vskutku výborném mase!

Světle růžová barva vepřového masa

Svalovina tohoto masa je prorostlá tukem i proto má vyšší energetickou hodnotu. Pokud není přímo libové, může se s ním tělo hůř „popasovat“ a tím pádem se déle tráví. Chuť jednotlivých kousků masa závisí na tom, jak jsou zvířata krmena a také na stáří masa. Čím je starší, tím je přirozeně tužší a tmavší. Jaké maso je tedy panenka? Jde o libové a křehké maso. Panenská svíčková je nejkvalitnější a nejšťavnatější částí z prasete. Velmi často se využívá pro přípravu minutek, pečení nebo také pro medailonky.

Vepřová panenka se slaninou a hořčičnou omáčkou

Co budete potřebovat:

  • 2 kusy vepřové panenky
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 1 červená paprika
  • 2 červené cibule
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 2 žloutky
  • Bílý vinný ocet
  • Rostlinný olej
  • Worcestrová omáčka
  • 1 čajová lžička anglické hořčice
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany
  • Sůl
  • Mletý pepř

Jak postupovat:

Vepřovou panenku nakrájejte na medailonky (přibližně 50 g každý kousek) a zabalte jej do slaniny. Osolte, opepřete a napíchněte na špejle. Kousek vepřové panenky, kousek červené papriky, červené cibule a opět vepřová panenka. Špízy dejte na rozpálený gril a grilujte ze všech stran.

Mezitím si připravte hořčičnou omáčku. Prošlehejte dva žloutky s kapkou bílého vinného octa. Osolte a opepřete, pomalu přilévejte rostlinný olej a vyšlehejte do krémovité konzistence. Na závěr přidejte olivový olej a opět prošlehejte. Takto vám vznikne domácí majonéza. Do ní přidejte kapku worcesteru, lžičku anglické hořčice a jednu lžíci zakysané smetany. Jednotlivé špízy přelijte hořčičnou omáčkou a podávejte.

Panenka ve špenátovém kabátku

Co budete potřebovat:

  • 800 g vepřové panenky
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 600 g listového špenátu
  • 400 g listového těsta
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 2 polévkové lžíce hladkolisté petržele
  • Vejce na potření

Jak postupovat:

Vepřovou panenku očistěte, osolte, opepřete a zprudka opečte ze všech stran. Následně, na čisté pánvi, rozehřejte máslo, dejte do něj omytý špenát, který zbavíte stonků a duste asi tři minuty. Vymačkejte z něj přebytek tekutiny, osolte a opepřete.

Listové těsto rozvalte, potřete připraveným špenátem a na něj položte opečenou vepřovou panenku. Srolujte jako roládu, dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a dejte do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečte asi 20 minut dozlatova.

V kastrůlku rozehřejte zbytek másla, zasypte moukou a připravte světlou jíšku. Nechejte vychladnout. Do zbylého výpeku z panenky, přidejte smetanu a směs přiveďte k varu. Vmíchejte jíšku, osolte, krátce povařte a přidejte nasekanou petrželku. Promíchejte a jednotlivé porce masa přelijte touto teplou omáčkou.

Medailonky z vepřové panenky s hříbkovou omáčkou

Co budete potřebovat:

  • 600 g vepřové panenky
  • 200 g hříbků
  • 2 cibule
  • Slunečnicový olej
  • 250 ml smetany
  • Mletý pepř
  • Sůl

Jak postupovat:

Vepřovou panenku očistěte, odblaňte a nakrájejte na centimetr silné plátky. Ty orestujte na rozpálené pánvi s kapkou oleje po obou stranách. Stačí dvě minutky. Vyjměte a dejte na teplé místo. Na výpeku orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte hříbky podle chuti a restujte doměkka, přibližně 5 – 7 minut. Zalijte směs smetanou, provařte, osolte a opepřete. Také opečené maso osolte a opepřete. Plátky masa dejte do připravené omáčky, nechejte chvíli prohřát. Už nevařte.

Řízečky z panenky v mandlovo – sezamové krustě

Co budete potřebovat:

  • 600 g vepřové panenky
  • 2 hrnky kukuřičných lupínků
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek
  • 1 čajová lžička soli
  • 200 ml kokosového mléka

Jak postupovat:

V mixéru rozmixujte kukuřičné a mandlové lupínky, přisypte sezamová semínka a dejte do větší misky, kde budete jednotlivé kousky masa obalovat. Maso nakrájejte na menší kousíčky a naklepejte. Každý kousek namočte do kokosového mléka a poté do směsi s lupínky a mandlemi. Dejte na plech, pokapejte olivovým a sezamovým olejem a pečte na 190 stupňů asi 15 minut.

Vepřová panenka se švestkami

Co budete potřebovat:

  • 2 kusy vepřové panenky
  • 250 g švestek bez pecek (mražené nebo kompotované)
  • 1 jablko
  • 2 dcl bílého vína
  • 2 dcl vývaru
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 kusy skořice
  • 2 plátky pomerančové kůry
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 čajová lžička koriandru
  • Sůl

Jak postupovat:

Bílé víno pozvolna provařte s medem a skořicí, přibližně 15 minut. Přidejte nakrájené švestky, oloupané a na plátky nakrájené jablko, pomerančovou kůru. Podle potřeby přilévejte vývar, pozvolna duste, dokud nebude ovoce úplně měkoučké.

Maso omyjte, osušte a obalte v mletém pepři a koriandru. Zprudka opečte ze všech stran, osolte, vložte do vyhřáté trouby na 160 stupňů a pečte asi 15 – 20 minut. Maso dejte bokem, nechejte pět minut odstát, výpek stěrkou setřete a dejte do ovocné omáčky. Promíchejte a dávejte na talíř.

Medová Panenka

Co budete potřebovat:

  • Panenka: 500 g
  • Med: 3 lžíce
  • Sojová omáčka: 2 lžíce
  • Česnek: 3 stroužky
  • Olivový olej: 2 lžíce

Jak postupovat:

Panenku opepříme, osolíme a opečeme na oleji. Pak ji potřeme směsí medu, sojové omáčky a strouženého česneku a dopečeme v troubě. Mňam!

Panenka s Nivou

Co budete potřebovat:

  • Panenka: 500 g
  • Sýr Niva: 150 g
  • Smetana ke šlehání: 150 ml
  • Sůl, pepř: podle chuti

Jak postupovat:

Opečenou panenku zalijeme smetanou smíchanou s rozmačkanou Nivou a dopečeme v troubě. Sýrová pochoutka přímo do našich bříšek!

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno