- Nebezpečnost: 5
- Skupina: Barviva
Charakteristika
Jedná se o organickou sloučeninu, která má vzhled modrého prášku a je dobře rozpustná ve vodě. Často se používá v kombinaci s jinými barvivy.
Využití nejenom v jídle
Toto umělé barvivo se u nás používá k barvení mnoha druhů potravin: limonády, piva, sladkostí, zmrzliny, pudinků apod. Dále se hojně objevuje v kosmetickém průmyslu – a to v barvách na vlasy, deodorantech, mýdlech, zubních pastách a dalších drogistických přípravcích.
Nežádoucí účinky
V kosmetických výrobcích je barvivo neškodné, nežádoucí účinky se objevují v potravinách. V některých odborných studiích je tato látka spojována s astmatem, alergiemi či hyperaktivitou. Barvivo má tendenci se hůře vstřebávat, a proto může zabarvit moč, stolici nebo pokožku. Při aplikaci látky na jazyk se může barvivo dostat přímo do krevního řečiště. Byly objeveny i další negativní účinky – jako pokles krevního tlaku či vznik metabolické acidózy.
Přijatelná denní dávka:
Vhodná denní dávka je 0 – 12,5 mg na 1 kg tělesné váhy. Maximální přípustná úroveň barviva v nápojích 70 mg/l, v jídle 290 mg/l.