Chcete rodině o víkendu něco dobrého upéct, ale nevíte, co by to mělo být? Nebo se k vám znenadání blíží neohlášená návštěva? Ať už to jsou přátelé nebo tchýně, něco upečeno mít musíte! Pokud máte doma listové těsto, máte z poloviny vyhráno, protože jej můžete naplnit spoustou věcí a vždycky to bude dobré! Máme pro vás pár tipů, které si můžete upéct. Máte raději listové těsto se sladkou náplní? Nebo raději listové těsto plné slané náplně? Potřebujete něco rychlého a jednoduchého? Z receptů si jistě vyberete!
Jednoduché pudinkové šátečky
Co budete potřebovat:
- 1 listové těsto
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový pudink (podle chuti může být i čokoládový a jiný)
- 2 polévkové lžíce krupice
- Vejce na potření
- Párátka na zpevnění
- Moučkový cukr na posypání
Co budete potřebovat:
Z mléka, cukru a pudinku si uvařte tuhý pudink, který nechejte zchladnout na pokojovou teplotu. Přikryjte jej fólií, aby se na něm neobjevil škraloup a lépe se s ním pak pracovalo. Listové těsto vyválejte na slabší plát a poté nakrájejte na čtverce. Doprostřed dejte trochu pudinku, spojte protilehlé rohy, potřete vejcem a doprostřed zapíchnete párátko. Dejte na plech a pečte v předehřáté troubě dozlatova. Před servírováním můžete posypat moučkovým cukrem.
Obrácené jahodové koláčky
Co budete potřebovat:
- 60 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 2 vanilkové lusky
- 800 g čerstvých jahod
- 750 g listového těsta
- Hladká mouka na poprášení plochy
Jak postupovat:
V hrnci zahřejte máslo, smíchejte s cukrem, vanilkovými lusky a třemi polévkovými lžícemi vody. Po rozpuštění cukru přiveďte k varu, stáhněte z ohně a lusky vyhoďte. Jahody mezitím přepulte a dejte do osmi formiček (ideální 200 ml). Zaplňte formičky asi do ¾. Přelijte připraveným karamelem (směs v rendlíku).
Mezitím rozválejte těsto a vykrojte z něj osm koleček, které budou dostatečně velké, aby se vešly do formiček. Zakryjte jím jahodami a dejte do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečte asi 20 – 25 minut, překlopte a nechejte vychladnout.
Sladké diamanty
Co budete potřebovat:
- Plát listového těsta
- Jahody
- ¼ šálku cukru krupice
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- Mascarpone
Jak postupovat:
Plát listového těsta nakrájejte na devět čtverečků. Přeložte napůl (protilehlé rohy) a jemně nakrojte tak, aby se dal okraj těsta lehce přeložit, čímž vznikne diamantový základ. V míse smíchejte mascarpone, cukr a vanilkový extrakt do tuhé směsi. Přidejte trochu doprostřed diamantu, obložte jahodami a pečte v rozehřáté troubě dozlatova.
Špenátový závin se slaninou a sýrem
Co budete potřebovat:
- Listové těsto
- 200 g anglické slaniny
- Plátkový sýr (Gouda, Eidam, Chedar..)
- Kmín
- Špenátový protlak
- Sezamová semínka
- Vejce na potření
Jak postupovat:
Plech vytřete máslem. Rozvalte si listové těsto, dejte jej na plech a můžete začít plnit. Uvařte si mezitím špenát, který zchladlý nanášejte na listové těsto. Přidejte plátky anglické slaniny a tvrdý sýr. Opatrně zabalte, potřete rozšlehaným vejcem. Posypte kmínem a sezamovými semínky. Pečte v rozehřáté troubě na 220 stupňů dozlatova.
Koláčky z listového těsta s hovězím masem
Co budete potřebovat:
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 g hovězího masa
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 400 ml piva
- 1 plechovka krájených rajčat
- ¼ čajové lžičky sušeného chilli
- 1 polévková lžíce sušeného tymiánu
- Pepř
- Sůl
- 400 g listového těsta
- 1 vejce na potření
Jak postupovat:
Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a opékejte. Česnek nakrájejte na plátky a přidejte k cibuli. Do pánve přidejte maso, restujte, dokud se nezatáhne a nebude hnědé. Poté posypte moukou, zalijte pivem. Přikryjte poklicí a nechejte půl hodiny probublávat a vařit.
Mezitím nakrájejte rajčata, přidejte k masové směsi, přisypte všechno koření a bez poklice vařte ještě asi 10 – 20 minut. Nechejte pečlivě vychladnout, občas promíchejte pro rychlejší vychladnutí. Listové těsto rozválejte na tenký plát. S pomoci hrnku nebo sklenice vykrojte kolečka (cca 9 centimetrů průměr). Dejte do formy na muffiny, uplácněte a naplňte masovou směsí.
Ze zbylého těsta znovu vykrojte menší kola, která nařízněte, aby se vše lépe peklo. Těmito kolečky uzavřete a spojte prsty. Potřete rozmíchaným vejcem a pečte asi půl hodiny v předehřáté troubě.
Masové obdélníčky
Co budete potřebovat:
- Mleté maso (mix vepřového a hovězího)
- Cibule
- Paprika (zelená, žlutá nebo červená)
- Krémový sýr (podle chuti)
- Sůl
- Pepř
- Česnek
- Sójová omáčka
- Chilli omáčka (klidně i sladká)
- Listové těsto
- Plátky Mozarelly či jiného sýru
- Vejce na potření
- Sezamová semínka
Jak postupovat:
Na oleji orestujte zprudka mleté maso, dejte do mísy a znovu přidejte olej. Osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, kapii. Přidejte zpátky maso, osolte, opepřete, přidejte česnek, sójovou omáčku a chilli omáčku. Vše promíchejte a chvíli restujte, dokud maso nebude hotové.
Přidejte krémový sýr, pořádně promíchejte. Mezitím si připravte listové těsto. Podélně jej rozřízněte, aby vám vznikly dva dlouhé pláty. Ty poté rozřežte na tři stejné obdélníky. Na jeden dejte plátek sýru, přidejte trochu masové směsi a opět přiklopte plátkem sýra. Druhým plátkem listového těsta přiklopte. S pomoci vidličky utěsněte, aby vám směs nevytekla a potřete vejce. Posypte sezamovými semínky, udělejte doprostřed malou díru, aby obdélníčky nepraskly a dejte péct dozlatova.