Jednoduchá česnečka – recept na vyprošťovák i pomoc při nachlazení

Česneková polévka nebo česnečka je polévka, kde je hlavní dominantou česnek. V nářečí se jí říká také česnekačka a mnoho lidí ji vaří jinak. Existuje hned několik variant, se sýrem, vejcem, šunkou. Hlavními přísadami bývá česnek, brambor a chléb. Česnečka už nejednou „zachránila život“ lidem s parádní kocovinkou, protože mejdan byl večer předtím parádní. Často jde o první pomoc pro ty, které postihlo nachlazení nebo chřipka. Jak si takovou česneku připravit? A jakou si vůbec připravit? Přinášíme pár receptů na výbornou česnečku!

Pravá poctivá česnečka

Co budete potřebovat:

  • 10 stroužků česneku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • 1 plátek uzeného masa
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1000 ml kuřecího vývaru
  • Pepř, sůl
  • 2 krajíce chleba na krutonky

Jak postupovat:

Cibuli očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Česnek oloupejte, odstraňte zelený vnitřek a poté nasekejte. Ideálně plochou nože rozmáčkněte a následně nasekejte. Můžete česnek také prolisovat, pokud nemáte rádi kousky česneku. Do hrnce dejte sádlo, na něm zpěňte cibuli a přidejte uzené maso, které nakrájíte na kostičky.

Vše krátce osmahněte, a jakmile cibulka zesklovatí, přidejte kuřecí vývar a česnek. Brambory ostrouhejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do vroucího vývaru. Vařte deset až patnáct minut, dokud nejsou brambory měkké. Polévku dochuťte majoránkou, pepřem nebo solí. Základ je hotov. Na pánvičce na troše sádla osmahněte dva krajíce chleba, který nakrájíte na kostičky. Tvrdý sýr nastrouhejte a nasypte do polévky. Můžete přidat také krajíce chleba a máte polévku hotovou!

Česnečka se sýrem

Co budete potřebovat:

  • 1 – 2 palice česneku
  • 1 cibule
  • 4 brambory
  • 4 kusy hovězího bujónu
  • 1chléb na krutonky
  • Strouhaný sýr
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Drcený kmín
  • Majoránka
  • Olej

Jak postupovat:

Cibuli a česnek očistěte, cibuli nakrájejte najemno a česnek prolisujte. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky. Na rozpáleném oleji nechejte cibuli zesklovatět, poté přidejte česnek. Chvíli restujte a poté zalijte horkou vodou. Přidejte brambory, bujóny. Osolte, opepřete a okmínujte podle potřeby a nechte celou směs vařit, dokud brambory nezměknou. Na samotném konci přidejte sušenou majoránku. Chcete-li, aby česnečka byla pořádně silná, na konci přidejte stroužek prolisovaného česneku. Horkou polévku dejte do misky, bokem na talířek dejte tvrdý sýr a krutonky z krajíců chleba.

Rychlá česnečka

Co budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 1 kostka masoxu
  • 4 brambory
  • Cibule
  • 1 mrkev
  • 2 vejce
  • Kousek anglické slaniny
  • 5 – 7 stroužků česneku

Jak postupovat:

Na másle zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte vodu, masox a brambory nakrájené na kostky. Promíchejte, přidejte nastrouhanou mrkev (nemusí být, pokud nechcete). Přidejte nakrájené kostky anglické slaniny a vše vařte do změknutí brambor. Dosolte, pokud potřebujete, ale masox a anglická jsou slané samy o sobě. Vedle v misce rozmixujte vejce, přidejte prolisovaný česnek. Dejte do polévky a tři minuty pozvolna povařte. Přidat můžete chleba z krutonu.

Super rychlá česnečka

Tato česnečka se vaří nejčastěji ve stavu nouze, a to je po kocovině. Nebo pokud chcete něco opravdu hodně rychlého. Je hotová za 10 minut a chuť je taky super na tak rychlou přípravu.

Co budete potřebovat:

  • chléb
  • vajíčko
  • česnek
  • sůl
  • olej

Jak postupovat:

  1. Rozehřejte olej na pánvi a usmažte krajíc chleba na topinku.
  2. Tento chléb poté rozkrájejte na kostičky a dejte do hlubokého talíře.
  3. Přidejte tam prolisovaý česnek.
  4. Vedle si přivte v hrnci horkou vodu, osolte ji a přiveďte k varu.
  5. Jakmile se voda vaří, vemte si vidličku a vajíčko. Vajíčko rozklepněte do vody a okamžitě míchejte vidličkou.
  6. Nyní vodu s rozšlehaným vajíčkem přilejte do talířku a vše důkladně zamíchejte.

Krémová česnečka

česnečka krémová

Co budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • Malá cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 2 menší brambory
  • 300 ml vývaru
  • 400 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • Sůl
  • Mletý pepř

Jak postupovat:

Na másle orestujte cibuli, přidejte prolisovaný česnek a míchejte asi minutu. Přidejte brambory nakrájené na kostičky a zalijte vývarem a mlékem. Osolte, opepřete a celou směs uvařte doměkka. Následně rozmixujte a zjemněte smetanou ke šlehání. Přiveďte vše k varu, přidat můžete ještě stroužek česneku, podle chuti a vypněte. Ozdobit můžete hoblinkami sýra.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno