Zázračné účinky kopřivy: Kdy užívat kopřivový čaj

účinky kopřivy čaj

Kopřiva je zbytečně podceňovaná bylina a spousta lidí ji raději vezme sekačkou, než aby si užila jejích příznivých účinků. Přitom celá tato rostlinka je léčivá – od oddenku, přes stonky, listy a květy. Její až kouzelné účinky byly známy dokonce již ve středověku. Již malíř Albert Durer namaloval v 15. století obraz anděla, držícího tuto až „nebeskou“ rostlinu – kopřivu. A naše babičky pravidelně pily kopřivový čaj.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá má až nespočet příznivých účinků na naše tělo, pokožku či vlasy. Klasický účinek – ostatně jako i u jiných bylinek – je zklidnění bolesti hlavy. Zároveň ale funguje jako skvělý detoxikant krve, podporuje funkci slinivky břišní, léči záněty močových cest, žaludeční křeče či různé typy alergií.

Mimo tyto účinky je kopřiva vhodná i na různé nemoci, jako jsou například:

  • nemoc sleziny
  • nemoc plic
  • nemoc jater
  • nemoc žlučníku
  • virová i bakteriální infekce
  • angína
  • záněty nervů všech končetin
  • dna, ischias

Síla kopřiv

Nicméně nikdy ji neužívejte déle než 14 dní – jedná se totiž o velice silnou bylinu, která by vám při dlouhodobém užívání mohla i ublížit. Nejpozději po dvou týdnech je ji tedy třeba vyměnit za jinou bylinu, která má podobné účinky na onemocnění, které si aktuálně léčíte.

Kopřivový čaj

Pokud vydržíte tento čaj pít po dobu celého týdne, zbavíte se veškeré únavy, vyčistíte krev i pleť a žaludeční problémy již také nemají šanci. Nejenomže kopřiva obsahuje spoustu cenných vitamínů, jako je vitamín B2 a C, dále železo, minerály, histamin, ale hlavně i hormon štěstí – serotonin.

Jak si kopřivový čaj připravit?

Budete potřebovat:

  • jednu hrst čerstvých jarních kopřiv
  • šťávu z půlky citronu
  • 4 plátky zázvoru
  • lžičku medu na dochucení

Postup přípravy:

Nejlepší doba na sběr kopřiv je jaro, kdy mají tyto bylinky největší sílu. Je třeba z nich otrhat malé lístky a jednoduše je zalít vroucí vodou. Tuto směs nechte luhovat po dob 15 minut a následně si ji dochutit citronem, zázvorem a medem. Denní doporučená dávka jsou 2 šálky po dobu maximálně 14 dní.

Kopřiva v kuchyni

Od čaje se můžeme jednoduše přesunout k použití kopřivy v kuchyni. Existuje spousta receptů, které tato bylinka značně ochutí a zpestří.

Špenát z kopřiv

Budete potřebovat:

  • velkou mísu plnou jarních kopřiv
  • 1 cibuli
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sladkou smetanu
  • olivový olej
  • nové koření mleté
  • kvasnice
  • strouhaný parmazán
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

  1. Nasbírané kopřivy nechte několik minut vařit.  Odvar rozhodně nevylévejte – bude se hodit například na oplachování vlasů pro jejich regeneraci.
  2. Zpěňte si cibuli, do níž svařené kopřivy přidáte. Následně vložte česnek, nové koření, trochu odvaru a krátce povařte, aby se chutě koření pěkně spojily.
  3. Výslednou směs rozmixujte a přidejte do ní kvasnice (není nutné), dochuťte pepřem, smetanou, vmíchejte rozšlehaná vejce a strouhaný parmazán.
  4. Podávejte, jak jste zvyklí – buď s bramborem či jako přílohu k masu a knedlíkům.

Kopřivová polévka

Budete potřebovat:

  • 1 velká cibule
  • 3 velké brambory
  • 1 lžíce másla
  • Půl litru zeleninového či kuřecího vývaru
  • 20 dkg jarních kopřiv
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy:

  1. Na másle si orestujte cibuli, ke které přihodíte na minutku opéci brambory a zalejete vývarem.
  2. Z kopřiv si otrhejte horní výhonky, které vložíte do vroucího vývaru a pouze krátce spařte – kopřivy se v tomto případě nesmí vařit.
  3. Vzniklou polévku je třeba rozmixovat, jak jste zvyklí. Pokud v ní zbydou větší kousky kopřivy, nemusíte se bát, již „prlit“ nebudou.
  4. Podávejte s opraženou houskou.

Zdravé vlasy díky kopřivě

Kopřiva se nejčastěji používá na vlasy ve formě léčivých nálevů. Ty přináší vlasům lesk a pružnost, zároveň také působí pozitivně na mastné vlasy. Naopak na suché vlasy není vhodné kopřivový nálev používat. Mimo kopřivový nálev můžete na vlasy použít také tinkturu i odvar – ty si jednoduše připravíte sama doma.

Odvar z kopřivy

Připravte si buď 100 gramů čerstvých, či 30 gramů sušených kopřiv, které zalejete půl litrem vroucí vody a necháte vařit cca po dobu půl hodiny. Až tato směs vychladne, přilejte čtvrt litru jablečného octu – a odvar je připraven. Přelijte s ním vlasy poté, co si je umyjete šamponem. Tuto proceduru opakujte dvakrát do měsíce – působí také preventivně proti vypadávání vlasů.

Kopřiva proti lupům

Pokud vás trápí podráždění pokožky, jež má za následek tvorbu lupů – i v tomto případě pomůže kopřiva. Hrst kopřivy nechte vyluhovat ve čtvrt litru vodky po dobu dvou týdnů. Do sceděného výluhu je třeba přidat litr vody. Odvar můžeme používat tak dlouho, než se lupů zbavíme úplně. Pokud chcete jen posílit vlasy, můžete je tímto odvarem potírat.

Kopřiva a těhotenství – je vhodné ji užívat?

Jelikož se jedná o silnou bylinku, měli byste s jejím užíváním v těhotenství být opatrné – občas je možno si dát třeba čaj, nicméně opravdu by neměl být na denním pořádku. Pozor také na její koncentraci – čaj doporučujeme pouze jemný.

Od teď už se nebudete na kopřivu dívat jako jen na tu „věc, co prlí“, kdykoli na ni šáhnete. Kopřiva roste prakticky všude, stačí si ji jen v rukavicích nasbírat a jednoduše zpracovat – a máte doma prakticky všeholék!

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno