V tomto článku bude řeč o jednom úžasném a v mnoha kuchyních nesmírně oblíbeném bylinkovém klenotu – ano, správně tušíte, že to je koriandr! Tato bylinka není jen obyčejnou přísadou, která dodá vašim pokrmům nezaměnitelnou chuť, ale také schopná přinést trochu magie do vaší kuchyně a dokonce i do vašeho zdraví. Pojďme se tedy společně podívat na pár zajímavých informací, které vám mohou o koriandru prozradit něco nového!
? Koriandr: více než jen bylinka
Jedna z věcí, kterou mnozí lidé nevědí, je, že koriandr je takový malý kuchařský dvouvýznam: listy a stonky jsou vynikající v salátech a omáčkách, zatímco semena (koriandr v prášku) jsou báječným doplňkem do nádob, kari a dalších pokrmů.
? Semínka s historií
Semena koriandru jsou známá jako malá, kulatá a voňavá osiva s historií, která se v mnohých kulturách táhne tisíce let zpět. Tato semínka byla dokonce nalezena ve starověkých egyptských hrobkách! A co je na tom nejlepší, tak je i představa, že naše prababičky možná používaly tuto stejnou bylinku k ochucení svých rodinných receptů.
? Od klíčku k plodu
Koriandr je taková ta rostlinka, která nás obdaří dvakrát! Nejdříve nám poskytne své krásně voňavé listy a později i aromatická semínka. Zkuste si koriandr vypěstovat na vaší okenní římse, ať máte po ruce čerstvou zelen, kdykoliv budete chtít.
? Zdravotní bonusy aneb jak koriandr působí na naše tělo
A teď, milí, tu máme ten pravý zázrak: koriandr není jen voňavým doplňkem v našich kuchyních, ale také nádhernou bylinou, která má neuvěřitelně pozitivní vliv na naše zdraví. Je známo, že pomáhá uklidnit zažívání, snižuje hladinu cukru v krvi a dokonce podporuje zdravý spánek. No není to báječné?
? Kulturní výměna
V kuchyni zemí dalekého východu, jako je Indie a Thajsko, je koriandr neodmyslitelnou součástí. Přidává se téměř do všeho – od chutných kari až po osvěžující saláty. Ale co je na tom krásné, i ve středomořské kuchyni má své zasloužené místo, kde semena oživují omáčky a dušená masa.
? Kouzlo v kuchyni
Koriandr je opravdu flexibilní kamarád v kuchyni. Čerstvé listy oživí nejen saláty, ale skvěle chutnají i na sendvičích nebo jako posyp na polévky. A semena? Ty se stanou tou pravou volbou do pečeného masa, omáček a polévek, kde prolnou svou nádhernou chuť s ostatními ingrediencemi.
A na závěr malý tip od Božky: Pokud jste mezi těmi, kteří mají geneticky danou averzi k chuti koriandru (ano, existuje taková věc), nezoufejte. Místo toho zkuste petrželku, která vám může v některých receptech posloužit jako náhrada.
Doufám, že jste si tento malý výlet do světa koriandru užili tak jako já, a že se vám podaří tuto bylinkovou hvězdu zařadit do vašich kuchařských dobrodružství. Tak ať se vám vaří s láskou a koriandrem, milí!
Vaše Božka