Oregáno nejen krásně voní a dodá našim pokrmům nezaměnitelnou chuť, ale také působí jako malý zázrak, který se stará o naše zdraví. A jaké tedy jsou ty blahodárné účinky našeho voňavého kamaráda?
- Antibakteriální schopnosti: Oregáno je známo svými antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Olej z oregána, třeba, může pomoci ve boji proti různým druhům bakterií.
- Vitamínová bomba: Tato voňavka je bohatá na vitamíny, zejména na vitamín K, který je tak důležitý pro naše kosti a srdce.
- Antioxidanty: Obsahuje také hodně antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v našem těle.
- Pomoc při zažívání: Oregáno podporuje trávení a pomáhá udržet naše zažívací trakty v top stavu.
- Uklidňuje kašel: A jistě, při nachlazení a kašli může být oregáno naším malým pomocníkem, uklidňuje a zmírňuje příznaky.
Tato skvostná bylinka, jejíž chuť je nezaměnitelně kořenitá s nádechem sladkosti, je doma v mnoha receptech po celém světě. Ale kromě toho se věří, že olej z oregána může být úžasným pomocníkem pro naše tělo a duši.
Rychlý receptík na olej z oregána
Ingredience:
- 250 ml extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce sušeného oregána
Postup:
- Sušený oregáno vložte do malé skleničky s uzávěrem.
- Olej ohřejte tak, aby byl teplý, ale ne horký.
- Vlijte teplý olej do skleničky k oregánu.
- Nechte louhovat na temném místě po dobu 2 týdnů.
- Přes sítko sceďte olej do čisté láhve.
Tento olej můžete používat na saláty, pečení, či jako delikátní zakončení pokrmů.
Oregáno a těhotenství – kámoš nebo ne?
Co se týče oregána v těhotenství, mějte na paměti, že jako u všeho, i zde platí – vše s mírou. Tato bylinka může být v některých případech nápomocná, ale přílišná konzumace, nebo užívání oleje z oregána, by měla být konzultována s lékařem.
Recepty s oregánem
Jablečný ocet s oregánem
Ingredience:
- 500 ml jablečného octa
- 4 lžíce sušeného oregána
Postup:
- Oregáno vložte do láhve s širokým hrdlem.
- Přilijte ocet.
- Uzavřete láhev a nechte na slunném místě macerovat 3-4 týdny.
- Po uplynutí doby sceďte a nalijte do čisté láhve.
Skvělý pro dressinky nebo jako základ pro osvěžující nápoj!
Nezapomenutelné pomazánky
A když se budeme držet tématu oregáno recept, pochutnáme si na něčem, co nás bude hřát zejména v zimních měsících!
Oregánové máslo
Ingredience:
- 200 g másla
- 2 lžičky nasekaného čerstvého oregána
- 1 stroužek česneku
- Sůl k ochucení
Postup:
- Máslo nechte změknout a promíchejte s nasekaným oregánem a utřeným čes
nekem.
- Dochutněte solí podle chuti.
- Uložte v lednici nebo formujte do role a zamrazte.
Oregánová focaccia
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého oregána
- Mořská sůl a olivový olej na posypání
Postup:
- Rozpusťte droždí s cukrem ve vlažné vodě a nechte vzejít.
- Do mísy přidejte mouku a sůl, poté přilijte droždí a vytvářejte těsto.
- K těstu přidejte olej a oregáno a hněte, až bude elastické.
- Nechte těsto kynout 1 hodinu.
- Těsto vyklopte na plech, posypte mořskou solí a pokapte olejem.
- Pečte 25 minut na 200 °C.
Zapečená zelenina s oregánem
Ingredience:
- 2 cukety
- 2 papriky
- 1 baklažán
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého oregána
- Sůl a pepř
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na plátky a česnek na plátky.
- Smíchejte olej s česnekem, oregánem, solí a pepřem.
- Zeleninu pomíchejte s olejem a vyskládejte na plech.
- Pečte 20 minut na 180 °C.
Oregánový dresink
Ingredience:
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžička medu
- 2 lžíce nasekaného čerstvého oregána
- Sůl a pepř
Postup:
- V míse smíchejte olej, ocet a med.
- Přidejte oregáno, osolte a opepřete.
- Promíchejte a nechte odstát, aby se chutě propojily.
Oregánový sirup
Ingredience:
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek čerstvého oregána
Postup:
- Vodu s cukrem přivedte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte oregáno a vařte na mírném ohni 15 minut.
- Scedit a sirup uložte v chladu.
Oregánová marináda na kuře
Ingredience:
- 1 kuře
- 4 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce čerstvého oregána
- Sůl a pepř
Postup:
- Smíchejte olej, citronovou šťávu, utřený česnek, oregáno, sůl a pepř.
- Marinádu rozetřete na kuře a nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny.
- Kuře poté pečte na 180 °C cca 1 hodinu a 15 minut.
Doufám, že vás tyto recepty inspirovaly a přináší nové chutě do vašeho kulinářského světa. Máte-li nějaké další úžasné tipy na recepty s oregánem, podělte se s námi, milé kuchařky a kuchaři! Smacznego!
Šťastné vaření, pečení a mazlení se začiňte, milí moji gurmáni!
Božka