- Skóre škodlivosti: 2
- Skupina: Stabilizátory
Charakteristika a využití:
E1412 se využívá jako zahušťovadlo v řadě potravin nebo stabilizátor. Stabilizátory jsou látky, které udržují chemicko- fyzikální vlastnosti potravin. Výhodou tohoto škrobu je jeho odolnost proti rozmrazení a zmrazení, proto se využívá v různých ovocných a zeleninových protlacích, masových konzervách a v některých tvarohových krémech.
Výroba:
Připravuje se úpravou škrobu fosforylačním činidlem, čímž dochází k zesíťování a esterifikaci škrobového řetězce a upravení jeho vlastností.
Vedlejší účinky:
Podobně jako probiotika, pak i tento modifikovaný škrob dokáže urychlovat růst prospěšných bakterií ve střevech. Látka nemá nežádoucí účinky, jelikož ji naše tělo rozloží na fosforečnan a škrob.
Přijatelná denní dávka:
Není určena maximální doporučená denní dávka. Stejně jako u ostatních škrobů hrozí při požití vysokých dávek odvod vápníku z těla, což může mít za následek, z dlouhodobého hlediska, vznik osteoporózy. V USA i EU (až na výjimky) je užívání této látky povoleno.