E1105 – Lysozym

    • Nebezpečnost: 1
    • Skupina: Enzymy

    Výroba

    E1105 je běžně získáván z vajec, konkrétně z vaječných bílků. Možné je i nahrazení genovou technologií využívající bakterie tam, kde se lysozym produkuje, obvykle tedy v očních kanálcích. Přirozeně jej můžeme najít také v lidských slinách, slzách nebo na sliznicích. Rozpouští buněčné stěny bakterií.

    Využití v jídle

    Lysozym najdeme v sýrech, ale i v nápojích, jako jsou ovocné džusy nebo vína.

    Využití v průmyslu

    Díky svých antimikrobiálním účinkům se tento enzym využívá v potravinářství jako konzervant. Své konzervační účinky uplatňuje u masových výrobků, včetně krabů nebo sushi, také u tofu a těstovin.

    Nežádoucí účinky

    Ohledně lysozymu byly prováděny studie a testy zaměřující se na reakce lidí na tento enzym. Ty byly zpravidla méně závažné než na jiné proteiny, které se běžně jako přísada do jídla využívají už dlouhá léta, například albumin. Obecně tedy můžeme říct, že přijímání lysozymu v nízkých dávkách nepředstavuje pro příjemce riziko. Alergici by si však měli dát pozor, vzhledem k tomu, že se vyrábí z vajec.

    Doplňující informace

    Ve státech EU je použití enzymu povoleno. V USA její potravinářské využití dovoleno není.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno