Smrk je jeden z nejrozšířenějších jehličnatých stromů u nás. Najdete ho v podstatě na každém rohu. Smrkový sirup je tak poměrně rozšířeným lékem, který umí pomoci na přírodní bázi. Skvěle pomáhá při vykašlávání, uvolňuje dýchací cesty či rozpouští hleny. Tento přípravek si můžete pořídit v lékárnách, ale připravit si jej můžete také doma, kde vás bude stát jen zlomek toho, co v lékárně. Jaké má sirup účinky? Jaká je jeho cena? A jak se připravuje?
Smrkový sirup účinky
- Podporuje prokrvení sliznic
- Napomáhá lepšímu vylučování hlenu
- Může pomoci s nachlazením
- Minimalizuje při svalových a revmatických problémech
- Pomáhá uvolnit dýchací cesty
- Usnadňuje vykašlávání
Kde smrková silice škodí?
Smrkový sirup není dobrý využívat tehdy, kdy máte bronchiální astma nebo dávivý kašel. Rovněž vysoké dávky mohou způsobovat podráždění pokožky nebo sliznic. Co se týče ceny, v lékárnách najdete smrkový sirup v různých cenových relacích, od dvou set korun výše. Cena při domácí výrobě je o dost nižší. Hledáte smrkový sirup recept? Přinášíme dva recepty!
Smrkový sirup vaření
- 3 hrsti smrkových výhonků
- 1,5 litru vody
- 1 citron nakrájený na kolečka
- Cukr podle potřeby
Smrkové výhonky zalijte vařící vodou. Přidejte citron, který nakrájejte na kolečka a nechejte odpočívat. Následně sceďte a kolik je vody, tolik přidejte cukru. Promíchejte, dejte na oheň a nechte táhnout do zhoustnutí na mírném ohni. Nechte vychladnout, přesuňte do lahví a uložte v temnu a chladu.
Smrkový sirup za studena
- Smrkové výhonky o délce maximálně 5 centimetrů
- Cukr
- Citron
Smrkové výhonky pořádně vypláchněte ve studené lázni, aby se pročistili. Následně nechte v cedníku okapat. Vezměte zavařovací láhev, pečlivě vymyjte a vysušte. Do této láhve dejte vrstvu výhonků, cukru, a kolečka citronu, opět vrstvu výhonků, cukru a citronů. Takto postupujte, dokud nebude sklenice plná. Zatlačte rukou dolů, upevněte na hrdlo potravinovou fólii a dejte na okno. Zde nechte odpočívat dva až tři týdny, dokud nezačne tekutina hnědnout, zlátnout a také houstnout. Poté vezměte plátýnko a skrz něj přeceďte. Sirup je hotový, dejte jej do lahví a uložte na chladnější místo.