Koriandr všemi smysly: Jak pěstovat, vařit a léčit s touto bylinkou

koriandr v kuchyni

Ó, jak ráda vám popovídám o jedné z mých oblíbených bylinek – koriandru! Koriandr, to je koření, které má schopnost proměnit vaši kuchyni v exotický ráj! Ať už ho máte čerstvý, nebo v podobě semínek a koření, vždy přinese to něco „navíc“. Pojďme si spolu povědět něco více o této úžasné rostlince.

Druhy koriandru

  • Koriandr setý je ten, který najdeme většinou v našich obchodech. Má tu typickou svěží chuť, kterou buď milujete, nebo nenávidíte.
  • Vietnamský koriandr se oproti klasickému koriandru může pochlubit mírně pikantní a pepřovou chutí. Skvělý na asijské pokrmy!
  • Koriandr v těhotenství: Než si zaníceně přisadíte, dámy v jiném stavu, raději se poraďte s lékařem. Pro někoho je super, pro někoho naopak může být lepší se mu během těhotenství vyhnout.

Koriandr a jeho účinky

Není jen lahoda pro naše chuťové buňky, ale také prospěšný pro naše tělo. Právě jeho semena a listy jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty. Někteří lidé mu také připisují účinky na trávení a relaxaci.

Jak pěstovat koriandr

  • Semena: Koriandr semínka namočte před výsadbou na 24-48 hodin.
  • Místo: Zvolte slunné místo s dobře propustnou půdou.
  • Sázení: Semínka vysévejte s rozestupy alespoň 15 cm.
  • Péče: Pravidelně zalévejte a odstraňujte plevele.
  • Sklizeň: Listy sklízejte, když jsou mladé a plné chuti.

Koriandr v kuchyni

Kde všude můžeme tento zelený zázrak použít?

  • Do salátů a omáček
  • Do pokrmů z masa a ryb
  • Do polévek a gulaschů
  • Pro aromatizaci pečiva a nápojů

Koriandr recepty

Salsa s čerstvým koriandrem

A teď si spolu připravíme něco dobrého!

Ingredience:

  • 4 střední rajčata
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička (podle chuti)
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Šťáva z 1 limetky
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Rajčata, cibuli, česnek a chilli nakrájíme na drobno.
  2. Čerstvý koriandr omyjeme, osušíme a také nasekáme.
  3. Vše smícháme v míse a dochutíme šťávou z limetky, solí a pepřem.
  4. Necháme chvíli odstát, aby se chutě propojily, a je to hotovo!

Koriandrový Dip

Ingredience:

  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • Šťáva z 1 limetky
  • Sůl, pepř k dochucení

Postup:

  1. Koriandr nasekejte nahrubo, česnek utřete.
  2. V misce smíchejte jogurt, koriandr, česnek a limetkovou šťávu.
  3. Dochutněte solí a pepřem podle chuti a promíchejte.
  4. Nechejte odpočinout v lednici a servírujte s křupavou zeleninou.

Koriandrová Polévka

Ingredience:

  • 1 hrnek čerstvého koriandru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • Sůl, pepř, smetana ke zdobení

Postup:

  1. Cibuli a česnek nasekejte a orestujte na oleji.
  2. Přidejte hrnek nasekaného koriandru a krátce restujte.
  3. Zalijte vývarem a nechte provařit.
  4. Rozmixujte, dochutněte, a při servírování zakápněte smetanou.

Marináda na Kuře s Koriandrem

Ingredience:

  • 2 lžíce nasekaného koriandru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce strouhaného česneku
  • 2 kuřecí prsa

Postup:

  1. Ve mísce smíchejte všechny ingredience kromě kuřete.
  2. Kuřecí prsa namažte marinádou a nechte odležet alespoň 30 minut.
  3. Kuře upečte nebo opečte na grilu.

Koriandrový Chutney

Ingredience:

  • 1 svazek koriandru
  • 1 zelená paprička
  • 2 lžíce kokosu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce limetkové šťávy

Postup:

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte dohladka.
  2. Dochutněte a podávejte k indickým pokrmům nebo jako dip.

Koriandrový Lemonádový Koktejl

Ingredience:

  • 2 lžíce čerstvého koriandru
  • 60 ml ginu
  • 30 ml čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • Sodovka
  • Led

Postup:

  1. Koriandr pomačkejte v mixéru, přidejte gin, citronovou šťávu a med.
  2. Přes sítko nalijte do sklenice s ledem.
  3. Dolejte sodovkou a jemně promíchejte.

Koriandr koření a alternativy

Někdo koriandr jednoduše nemusí. Jak ho tedy nahradit v receptech?

  • Na jednu lžičku mletého koriandru můžete použít lžičku mletého kmínu.
  • V případě čerstvého koriandru se dá v některých případech použít petržel.

Tak a máme to, milé domácí kuchařky! Teď už víte, jak se pustit do kulinářských dobrodružství s koriandrem jako hlavní hvězdou. A pamatujte, ve vaší kuchyni jste vy šéfkuchařky, takže experimentujte, upravujte a hlavně si to užívejte s láskou a úsměvem!

Šťastné vaření! ???

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno