Jídlo z mléčňáku – dali byste dětem pařížák?

Za totáče toho v obchodech moc nebylo. Když se objevilo ovoce nebo zelenina, většinou to šlo takzvanou podpultovkou, stály se velké fronty a to na mnoho věcí. Nefungovaly fast foody, rychlá občerstvení ani kafe, které si můžete vzít s sebou. V obchodech nebyly regály tolik přeplněné, jako je tomu dnes, týden co týden vám do schránky nechodily letáky s akčními nabídkami. Kdo měl známého v potravinách nebo ovoci a zelenině byl někdo, řezník byl něco jako dnes manažer. A co jídlo z mléčného baru?

Mléčňáky a bufáče byly v kurzu

Legendární občerstvení představoval mléčný bar nebo bufet. Kdo neměl peníze na restauraci, ten většinou šel právě zde. V koutku těchto míst bylo pár stolků se židličkami nebo jen dlouhý a vyšší stůl, u kterého se jedlo takzvaně na stojáka. A jídlo? Dát jste si zde mohli nejrůznější rychlovky jako například bramborový nebo vlašský salát, sekanou s rohlíkem nebo párky s hořčicí. Vyhlášená svačinka byla dvacet deka paříže, k tomu dva rohlíky a limonáda do kelímku.

Kromě toho, že jste si zde mohli dát jídlo na stojáka, mohli jste si nechat něco zabalit. Takové mléčné bary disponovaly několika druhy studených salátů, ruským vejcem, chlebíčkem se šunkou, smaženkou nebo taky aspikem. Vedle obyčejně mívali pult se zákusky, čímž jste celý nákup dovršily. V takových podnicích se moc nehrálo na dnes tolik opěvované bio, zdravé a fit výrobky. Co obsahoval takový pařížák? Nebo co vše bylo v ruském vejci?

Podle čeho jméno pařížák?

Pařížský salát se jmenoval pařížský podle salámu, který se do něj dával. Šlo o měkký salám, který doplňovala majonéza, sterilovaný hrášek, okurky, cibule a další ingredience.

Ruské vejce je kalorická bomba

Ruské vejce bylo a stále je kalorickou bombou. Bramborový salát, na tom vejce, okurka, šunka, kapie a to vše přelité majonézou. Podobně na tom byly všechny pochutiny, které jste v mléčném baru nebo bufetu mohli koupit – smaženky, chlebíčky a mnoho dalšího.

Kdysi se nad tím nikdo nepozastavoval. Ovšem ruku na srdce, dali byste dětem pařížák? Nebo jim ke svačině přibalili smaženku či k večeři naservírovali ruské vejce? Dnes se snaží mnoho maminek dbát na to, co svým ratolestem naservírují. Přitom samy byly třeba odchovány právě na pařížských salátech, smaženkách a chlebíčcích.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno