Lasagne jsou proslulou italskou pochoutkou, kterou si zamilují všichni. Ne všichni je však doma chtějí připravovat a to z mnoha různých důvodů. Moc pracné, musí dělat bešamel, ne vždy se povedou, jsou složité na přípravu a mnoho a mnoho dalšího. Přesto máte chuť si domácí lasagne připravit? A víte, že to nemusí být vůbec složité, jak to na první pohled vypadá? Co takhle připravit špenátové lasagne? Nebo si připravit lasagne recept pro začátečníky?
Lasagne bolognese
Boloňská omáčka
- 1 cibule
- 500 g hovězího masa
- 2 polévkové lžíce rajského protlaku
- 250 g rajčat
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Stroužek česneku
- Sůl, mletý pepř
- 1 polévková lžíce bazalky
- 4 polévkové lžíce červeného vína
Sýrová omáčka
- 50 g másla
- 600 ml mléka
- 50 g hladké mouky
- 125 g čedaru
- Trocha muškátového oříšku
- 12 ks těstovin na lasagne
Vrhněte se na přípravu boloňské omáčky. Na oleji zpěňte jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte maso, nechte jej orestovat a přidejte nakrájená rajčata a rajský protlak. Podlijte vínem, přidejte bazalku, sůl a mletý pepř. Celou směs za občasného míchání povařte asi půl hodiny.
Sýrovou omáčku připravíte na másle. Na něj přidejte mouku a nechejte minutku smažit. Přidejte mléko, promíchávejte a přidejte k varu, dokud omáčka neztuhne. Přidejte muškátový oříšek, přidejte do ní nastrouhaný sýr. Míchejte, dokud se vše nerozpustí.
Do pekáčku přidejte vrstvu boloňské omáčky, na to dejte sýrovou omáčku, plátky lasagne a celý proces opakujte. Končíte vrstvou boloňské omáčky a sýrové. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny.
Lasagne se špenátem
- Lasagne
- 800 g mraženého špenátu
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 50 g másla
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka
- 300 g tvrdého sýra
- Sůl, mletý pepř
Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte špenát a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a krátce provaříte. Poté připravte bešamel – rozpusťte máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Přidejte mléko, promíchejte v řídkou kaši. Přidejte 1/3 strouhaného sýra a nechte rozpustit. Přidejte sůl a pepř.
Vrstvěte do pekáče – tenká vrstva bešamelu, posypte sýrem, lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr, lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr… a tak postupujte. Končete bešamelem a vrstvou sýru. Přikryjte, dejte do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodinu. Poté sundejte poklop a pečte ještě deset minut.
Cuketové lasagne s mletým masem
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 – 2 cukety
- 3 – 4 cibule
- 3 – 4 stroužky česneku
- 1 konzerva nakrájených rajčat
- 1 mozzarella
- 100 g parmazánu
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- Sůl, mletý pepř
- Čerstvá bazalka
- 2 polévkové lžíce oleje
Očistěte cibuli a česnek. Obojí nakrájejte nadrobno. Rajčata překrojte. Cuketu omyjte, osušte a odkrojte konce. Poté nakrájejte na tenké plátky. Na hluboké pánvi osmahněte cibulku dozlatova, přidejte česnek a nechejte rozvonět.
Přidejte mleté hovězí maso a orestujte za občasného míchání. Maso osolte, přidejte koření, nadrobno nasekanou bazalku a oregano. Přidejte omáčku i s rajčaty, promíchejte a nechte probublávat. Do pekáčku dejte vrstvu masové omáčky, plátky cukety, přidejte nastrouhaný sýr, vrstva omáčky, cukety, sýr a takto postupujte dál. Končíte cuketou, na kterou dáte nakrájené plátky mozarelly a posypte zbylým sýrem. Pečte asi dvacet minut, poté sundejte poklop a nechejte dalších patnáct minut, aby sýr zezlátnul.
Bešamel na lasagne
- 50 g másla
- 500 – 600 ml mléka
- 50 g hladké mouky
- Sůl, bílý pepř
- Muškátový oříšek
V hrnci rozpusťte máslo. Mléko spojte s hladkou moukou a tuto směs přidejte k máslu. Za stálého míchání metličkou přiveďte k varu, nechejte asi pět minut provařit, přidejte sůl, mletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.
Vegetariánské lilkové lasagne
- 3 ks lilku
- 4 stroužky česneku
- 4 snítky tymiánu
- Sušená chilli paprička
- 2 konzervy loupaných rajčat
- 2 polévkové lžíce balsamikového octa
- 150 g čedaru
- 100 g parmazánu
- Hrst čerstvé bazalky
- Lasagne
- Sůl, mletý pepř
- Olivový olej
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Do hrnce dejte vodu, přiveďte k varu. Lilky omyjte a rozřízněte podélně. Dejte do cedníku, položte na hrnec s vroucí vodou a nechte dusit asi třicet minut doměkka. Tyto lilky dejte na prkénko a nasekejte nahrubo.
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpalte pánev s olivovým olejem, přidejte česnek, tymiánové lístky, bazalku, chilli papričku a vše restujte asi deset minut. přidejte plechovky rajčat a rozmělněte vařečkou spolu s lilky. Vše dochuťte solí, pepřem a provařte dalších deset minut.
Na dno pekáčku dejte zeleninovou náplň, nastrouhaný čedar, parmazán, přidejte plátky lasagní a vše opakujte, dokud budete mít náplň. Na závěr dejte sýr, posypte bazalkou a lehce pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte půl hodiny dozlatova.