Recept na lasagne – italská specialita, kterou zvládne také začátečník!

Lasagne jsou proslulou italskou pochoutkou, kterou si zamilují všichni. Ne všichni je však doma chtějí připravovat a to z mnoha různých důvodů. Moc pracné, musí dělat bešamel, ne vždy se povedou, jsou složité na přípravu a mnoho a mnoho dalšího. Přesto máte chuť si domácí lasagne připravit? A víte, že to nemusí být vůbec složité, jak to na první pohled vypadá? Co takhle připravit špenátové lasagne? Nebo si připravit lasagne recept pro začátečníky?

Lasagne bolognese

Boloňská omáčka

  • 1 cibule
  • 500 g hovězího masa
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku
  • 250 g rajčat
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Stroužek česneku
  • Sůl, mletý pepř
  • 1 polévková lžíce bazalky
  • 4 polévkové lžíce červeného vína

Sýrová omáčka

  • 50 g másla
  • 600 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • 125 g čedaru
  • Trocha muškátového oříšku
  • 12 ks těstovin na lasagne

Vrhněte se na přípravu boloňské omáčky. Na oleji zpěňte jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte maso, nechte jej orestovat a přidejte nakrájená rajčata a rajský protlak. Podlijte vínem, přidejte bazalku, sůl a mletý pepř. Celou směs za občasného míchání povařte asi půl hodiny.

Sýrovou omáčku připravíte na másle. Na něj přidejte mouku a nechejte minutku smažit. Přidejte mléko, promíchávejte a přidejte k varu, dokud omáčka neztuhne. Přidejte muškátový oříšek, přidejte do ní nastrouhaný sýr. Míchejte, dokud se vše nerozpustí.

Do pekáčku přidejte vrstvu boloňské omáčky, na to dejte sýrovou omáčku, plátky lasagne a celý proces opakujte. Končíte vrstvou boloňské omáčky a sýrové. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny.

Lasagne se špenátem

  • Lasagne
  • 800 g mraženého špenátu
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 300 g tvrdého sýra
  • Sůl, mletý pepř

Na rozpáleném oleji osmahněte cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte špenát a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a krátce provaříte. Poté připravte bešamel – rozpusťte máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku. Přidejte mléko, promíchejte v řídkou kaši. Přidejte 1/3 strouhaného sýra a nechte rozpustit. Přidejte sůl a pepř.

Vrstvěte do pekáče – tenká vrstva bešamelu, posypte sýrem, lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr, lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr… a tak postupujte. Končete bešamelem a vrstvou sýru. Přikryjte, dejte do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodinu. Poté sundejte poklop a pečte ještě deset minut.

Cuketové lasagne s mletým masem

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 – 2 cukety
  • 3 – 4 cibule
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1 konzerva nakrájených rajčat
  • 1 mozzarella
  • 100 g parmazánu
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • Sůl, mletý pepř
  • Čerstvá bazalka
  • 2 polévkové lžíce oleje

Očistěte cibuli a česnek. Obojí nakrájejte nadrobno. Rajčata překrojte. Cuketu omyjte, osušte a odkrojte konce. Poté nakrájejte na tenké plátky. Na hluboké pánvi osmahněte cibulku dozlatova, přidejte česnek a nechejte rozvonět.

Přidejte mleté hovězí maso a orestujte za občasného míchání. Maso osolte, přidejte koření, nadrobno nasekanou bazalku a oregano. Přidejte omáčku i s rajčaty, promíchejte a nechte probublávat. Do pekáčku dejte vrstvu masové omáčky, plátky cukety, přidejte nastrouhaný sýr, vrstva omáčky, cukety, sýr a takto postupujte dál. Končíte cuketou, na kterou dáte nakrájené plátky mozarelly a posypte zbylým sýrem. Pečte asi dvacet minut, poté sundejte poklop a nechejte dalších patnáct minut, aby sýr zezlátnul.

Bešamel na lasagne

  • 50 g másla
  • 500 – 600 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • Sůl, bílý pepř
  • Muškátový oříšek

V hrnci rozpusťte máslo. Mléko spojte s hladkou moukou a tuto směs přidejte k máslu. Za stálého míchání metličkou přiveďte k varu, nechejte asi pět minut provařit, přidejte sůl, mletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.

Vegetariánské lilkové lasagne

  • 3 ks lilku
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • Sušená chilli paprička
  • 2 konzervy loupaných rajčat
  • 2 polévkové lžíce balsamikového octa
  • 150 g čedaru
  • 100 g parmazánu
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Lasagne
  • Sůl, mletý pepř
  • Olivový olej

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Do hrnce dejte vodu, přiveďte k varu. Lilky omyjte a rozřízněte podélně. Dejte do cedníku, položte na hrnec s vroucí vodou a nechte dusit asi třicet minut doměkka. Tyto lilky dejte na prkénko a nasekejte nahrubo.

Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozpalte pánev s olivovým olejem, přidejte česnek, tymiánové lístky, bazalku, chilli papričku a vše restujte asi deset minut. přidejte plechovky rajčat a rozmělněte vařečkou spolu s lilky. Vše dochuťte solí, pepřem a provařte dalších deset minut.

Na dno pekáčku dejte zeleninovou náplň, nastrouhaný čedar, parmazán, přidejte plátky lasagní a vše opakujte, dokud budete mít náplň. Na závěr dejte sýr, posypte bazalkou a lehce pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte půl hodiny dozlatova.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno