- Skóre škodlivosti: 2
- Skupina: Stabilizátory
Charakteristika a využití:
E1422 je zařazen do skupiny stabilizátorů, využívá se také jako zahušťovadlo, stejně jako většina upravených škrobů. Jedná se o bílý nebo nažloutlý prášek z bramborového škrobu, bez další vůně a chuti, za tepla je dobře rozpustný. Jako většina škrobů dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií ve střevech a působí tedy podobně jako některá probiotika. Lidské tělo škrob rozkládá na glukózu. Své využití nachází acetát zesíťovaného škrobu v potravinách, jako jsou omáčky, zálivky, tatarky, kečupy, některé jogurty či uzeniny.
Výroba:
Škroby se často modifikují tak, aby se upravily jejich vlastnosti a potraviny získaly větší/menší hustotu, byly odolnější vůči mrazům nebo teplu nebo aby se podpořily jejich stávající fyzikálně-chemické vlastnosti. Tento škrob je díky chemické úpravě (na běžný škrob se nechá působit kyselina adipová a kyselina octová) stabilnější při vyšších teplotách a při míchání nemění svou konzistenci ani jiné své vlastnosti.
Vedlejší účinky:
E1422 nemá negativní vedlejší účinky.
Přijatelná denní dávka:
U látky se neuvádí doporučená maximální dávka. V USA i EU je využívání acetátu škrobu povoleno. Používá se částečně i v dětské stravě.