E1422 – Acetát zesíťovaného adipátu škrobu

    • Skóre škodlivosti: 2
    • Skupina: Stabilizátory

    Charakteristika a využití:

    E1422 je zařazen do skupiny stabilizátorů, využívá se také jako zahušťovadlo, stejně jako většina upravených škrobů.  Jedná se o bílý nebo nažloutlý prášek z bramborového škrobu, bez další vůně a chuti, za tepla je dobře rozpustný. Jako většina škrobů dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií ve střevech a působí tedy podobně jako některá probiotika. Lidské tělo škrob rozkládá na glukózu. Své využití nachází acetát zesíťovaného škrobu v potravinách, jako jsou omáčky, zálivky, tatarky, kečupy, některé jogurty či uzeniny.

    Výroba:

    Škroby se často modifikují tak, aby se upravily jejich vlastnosti a potraviny získaly větší/menší hustotu, byly odolnější vůči mrazům nebo teplu nebo aby se podpořily jejich stávající fyzikálně-chemické vlastnosti. Tento škrob je díky chemické úpravě (na běžný škrob se nechá působit kyselina adipová a kyselina octová) stabilnější při vyšších teplotách a při míchání nemění svou konzistenci ani jiné své vlastnosti.

    Vedlejší účinky:

    E1422 nemá negativní vedlejší účinky.

    Přijatelná denní dávka:

    U látky se neuvádí doporučená maximální dávka. V USA i EU je využívání acetátu škrobu povoleno. Používá se částečně i v dětské stravě.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno