- Skóre škodlivosti: 2
- Skupina: Stabilizátory
Charakteristika a využití:
Škroby se často chemicky upravují, aby se zvýšila jejich stabilita proti teplu, mrazu, či došlo ke snížení nebo zvýšení viskozity například potravin. E1414 se využívá jako zahušťovadlo v řadě potravin. Zároveň patří do skupiny stabilizátorů, což jsou látky, které udržují chemicko-fyzikální vlastnosti potravin. Acetát zesíťovaného fosfátu škrobu se nejčastěji používá v pečivu a cukrovinkách.
Výroba:
Výroba probíhá působením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octové na běžný škrob. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%.
Vedlejší účinky:
I tento modifikovaný škrob dokáže urychlovat růst prospěšných bakterií ve střevech, má tedy podobné účinky jako probatika. E1414 nemá uvedeny nežádoucí účinky, jelikož ji naše tělo rozloží na neškodný fosforečnan a škrob.
Přijatelná denní dávka:
Látka je považována za bezpečnou, neuvádí se tedy maximální doporučená dávka. Stejně jako u ostatních škrobů hrozí při požití vysokých dávek odvod vápníku z těla. Dlouhodobý nedostatek vápníku může přispět ke vzniku osteoporózy. V USA i EU (až na výjimky) je užívání této látky ve všech druzích potravin povoleno.