E1413 – Fosfát zesíťovaného škrobu

    • Skóre škodlivosti: 2
    • Skupina: Modifikované škroby a zahušťovadla

    Charakteristika a využití:

    Škroby se často chemicky upravují, aby se zvýšila jejich stabilita proti teplu, mrazu, či došlo ke snížení nebo zvýšení viskozity například potravin. E1413 se využívá jako zahušťovadlo v řadě potravin nebo stabilizátor. Díky modifikaci tohoto škrobu vzrostla jeho odolnost proti rozmrazení a zmrazení, proto je využíván v potravinářském průmyslu, jako součást v různých ovocných a zeleninových protlacích, masových konzervách či tvarohových krémech.

    Výroba:

    Připravuje se zpracováním škrobu fosforylačním činidlem a kyselinou fosforečnou. Výsledný škrob má zvýšenou stabilitu při vysokých a nízkých teplotách a je odolnější vůči kyselinám. Modifikace škrobu s fosforečnanem umožní škrobu absorbovat více vody a tím udržuje složky pohromadě.

    Vedlejší účinky:

    Stejně jako škroby, tak i E1413 dokáže urychlovat růst prospěšných bakterií ve střevech.  Látka nemá známé nežádoucí účinky.

    Přijatelná denní dávka:

    Látka se považuje za neškodnou, proto není určena její maximální denní dávka. Využití fosfátu zesíťovaného škrobu je povoleno ve všech druzích potravin v USA i EU. Při nadměrném dlouhodobém užívání hrozí odvod vápníku z těla.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno