- Skóre škodlivosti: 2
- Skupina: Modifikované škroby a zahušťovadla
Charakteristika a využití:
Škroby se často chemicky upravují, aby se zvýšila jejich stabilita proti teplu, mrazu, či došlo ke snížení nebo zvýšení viskozity například potravin. E1413 se využívá jako zahušťovadlo v řadě potravin nebo stabilizátor. Díky modifikaci tohoto škrobu vzrostla jeho odolnost proti rozmrazení a zmrazení, proto je využíván v potravinářském průmyslu, jako součást v různých ovocných a zeleninových protlacích, masových konzervách či tvarohových krémech.
Výroba:
Připravuje se zpracováním škrobu fosforylačním činidlem a kyselinou fosforečnou. Výsledný škrob má zvýšenou stabilitu při vysokých a nízkých teplotách a je odolnější vůči kyselinám. Modifikace škrobu s fosforečnanem umožní škrobu absorbovat více vody a tím udržuje složky pohromadě.
Vedlejší účinky:
Stejně jako škroby, tak i E1413 dokáže urychlovat růst prospěšných bakterií ve střevech. Látka nemá známé nežádoucí účinky.
Přijatelná denní dávka:
Látka se považuje za neškodnou, proto není určena její maximální denní dávka. Využití fosfátu zesíťovaného škrobu je povoleno ve všech druzích potravin v USA i EU. Při nadměrném dlouhodobém užívání hrozí odvod vápníku z těla.