- Nebezpečnost: 5
- Skupina: Barviva
Využití nejenom v jídle
Indigotin se přidává jako barvivo do cereálií, pečiva, sladkostí, do mražených dezertů, želé. Nejenom do jídla, ale je využíván také do nealkoholických nápojů, parfémů, léků či dokonce i krmiv pro zvířata.
Zároveň se využívá i ve zdravotnictví k provádění ledvinových testů či k testování mléka.
Nežádoucí účinky
Jelikož se používá pro barvení potravin, není samozřejmě závadná při konzumaci, nicméně pokud máte oslabený organismus, může vyvolat vyšší krevní tlak, nevolnost až zvracení či alergické vyrážky.
Při pokusech na potkanech bylo prokázáno vytvoření nádoru při přímém vpichu indigotinu pod kůži. Dalším testováním ale bylo prokázáno, že toto barvivo není možné považovat za karcinogen při klasické konzumaci.
Zpracování
Indigotin se získává z asijského indigovníku, načež se synteticky zpracovává za pomoci modrých barviv, jež jsou vyrobeny z uhelného dehtu. V Evropě a ve Spojených státech amerických je schválen jako potravinářské barvivo.
Přijatelná dávka indigotinu:
Vhodná denní dávka je 0 – mg na 1 kilogram tělesné váhy