• Nebezpečnost: 0
• Skupina: Barviva
Výroba
E100 neboli kurkumin se získává z čerstvých a sušených oddenků nebo kořenů turmeriku. Tato rostlina je příbuzná se zázvorem a je dovážena z Pákistánu, Indie a Číny. Aby se z rostliny extrahoval čistý kurkumin, využívají se organická rozpouštědla.
Využití v jídle
Kurkumin je přírodní barvivo a má typický sytě žlutou až oranžovou barvu. Díky němu mají jídla, ve kterých je obsaženo, mírně nahořklou, dřevnatou chuť. Do jídel se přidává jako náhrada za drahý šafrán a chuťově je za něj velmi lehce zaměnitelný. U pečiva dokáže věrně nahradit žlutou barvu vajec. Své místo má i v tradiční asijské kuchyni. Nejčastěji můžeme toto barvivo nalézt ve vanilkových dezertech, například pudincích, dále pak v kari pastách a kari koření (tam je jeho využití velice časté), hořčicích, instantních polévkách, margarínech, sýrech, jogurtech, zmrzlinách, žvýkačkách a v neposlední řadě také v nealkoholických nápojích. Využívá se běžně ve směsích s alkoholem nebo polysorbáty (ty mají označení E432 – E463).
Využití v průmyslu
V průmyslu najde E100 uplatnění u barvení dřeva, laků, nebo také při výrobě vosku, mastí či papíru.
Nežádoucí účinky
Pokud je člověk zdravý, žádné nežádoucí účinky u něj nehrozí, maximálně může ve výjimečných případech podráždit kůži. Pro bezpečnou konzumaci se doporučuje nepřekračovat denní limit 0 – 0,5 mg na jeden kg tělesné hmotnosti. Jestliže trpíte žlučníkovými či jaterními obtíženi, jste těhotná, nebo máte poruchu srážlivosti krve, doporučuje se konzumaci E100 vyhnout. Rovněž není vhodné jej ve velkých dávkách konzumovat, pokud máte dlouhodobé potíže s početím. V některých případech byla při laboratorních testech prokázána účinnost extraktu na prasečí štítnou žlázu. Kurkumin má však i pozitivní dopady na organismus: působí protinádorově, protizánětlivě a snižuje hladinu cholesterolu. Rovněž podporuje dobré trávení.
Doplňující informace
Mnoho výrobců využívá toto barvivo jako náhradu za mnohem nebezpečnější tartrazin (E102).