E1414 – Acetát zesíťovaného fosfátu škrobu

    • Skóre škodlivosti: 2
    • Skupina: Stabilizátory

    Charakteristika a využití:

    Škroby se často chemicky upravují, aby se zvýšila jejich stabilita proti teplu, mrazu, či došlo ke snížení nebo zvýšení viskozity například potravin. E1414 se využívá jako zahušťovadlo v řadě potravin.  Zároveň patří do skupiny stabilizátorů, což jsou látky, které udržují chemicko-fyzikální vlastnosti potravin. Acetát zesíťovaného fosfátu škrobu se nejčastěji používá v pečivu a cukrovinkách.

    Výroba:

    Výroba probíhá působením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octové na běžný škrob. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%. 

    Vedlejší účinky:

    I tento modifikovaný škrob dokáže urychlovat růst prospěšných bakterií ve střevech, má tedy podobné účinky jako probatika.  E1414 nemá uvedeny nežádoucí účinky, jelikož ji naše tělo rozloží na neškodný fosforečnan a škrob.

    Přijatelná denní dávka:

    Látka je považována za bezpečnou, neuvádí se tedy maximální doporučená dávka. Stejně jako u ostatních škrobů hrozí při požití vysokých dávek odvod vápníku z těla. Dlouhodobý nedostatek vápníku může přispět ke vzniku osteoporózy. V USA i EU (až na výjimky) je užívání této látky ve všech druzích potravin povoleno.

    Diskuze k článku

    Zadejte svůj komentář
    Zadejte své jméno