Taky patříte mezi ty, kteří si bez bylinek neumí vaření představit? Poradíme vám, které bylinky by vám doma neměly chybět a kdy je ten správný čas začít s jejich výsadbou.
Koriandr
Bylinka zvaná koriandr se používá na mnoho způsobů – jejím kořenem můžete doladit polévky, sušené lístky využijte při přípravě různých druhů masa a čerstvými lístky můžete ozvláštnit třeba polévky nebo omáčky. Ovšem pozor! Koriandr se používá i ve sladké kuchyni do různých moučníků a dezertů, v kombinaci se skořicí a badyánem tvoří nezaměnitelnou chuť. Zasaďte si tuto afrodiziakální bylinku už časně na jaře, sázejte vždy půl centimetru hluboko.
Pažitka
Kdo by neměl rád čerstvý chleba s máslem sypaný nadrobno nakrájenou pažitkou? Jestliže chcete mít pažitku kdykoliv po ruce, vypěstujte si ji. S výsadbou můžete začít na podzim nebo na jaře. Pamatujte, že semínka pažitky se sází 1,5 centimetru hluboko a asi 30 centimetrů od sebe. Pažitka skvěle doplní téměř každý salát, šťouchaným bramborám dodá tu správnou chuť a neměla by chybět v sýrových a vaječných pomazánkách.
Kopr
Koprovka nebo kyselice? Kopr má v české kuchyni velké využití, jeho listy mají příjemně ostrou a nahořklou chuť. Je oblíbený k dochucování různých druhů ryb, dresinků, salátů, výborné jsou polévky a klasická koprová omáčka s vajíčkem. A kdo má rád nakládané okurky, tam kopr nesmí chybět. Kopr se sází stejně jako jiné bylinky časně na jaře asi půl centimetru hluboko. Nezapomeňte na teplo a sluníčko – za oknem pro něj najdete to správné místo.
Bazalka
Bazalku snad nemusíme ani představovat, najdeme ji v italské i španělské kuchyni, kde je základní surovinou pro pesto. Díky její příjemné kořeněné chuti je oblíbená i u nakládání ryb, drůbežího masa, používá se i do různých zavářek, polévek a omáček. Pokud jste se rozhodli pro její výsadbu, začněte již časně z jara. Semena bazalky zasadíte do květináče, který postavíte do skleníku nebo za okno. Přesadit na zahradu ji můžete na začátku léta.
Máta
Někdo mátu má rád, jiný zase ne. Tato bylinka se svou výraznou chutí se nejvíce používá při přípravě nápojů – v létě skvěle osvěží studenou limonádu s citronem a v zimě zase zahřeje ve formě horkého čaje. Mimochodem, věděli jste, že mátový čaj zklidňuje žaludeční potíže? Při její výsadbě používejte sazeničky. Ty vysazujte na jaře nebo na podzim do asi 5 centimetrů hlubokého důlku. Půda by měla být při sázení provlhčená, máta totiž nemá ráda sucho.
Fenykl
Sladkou chuť fenyklu si oblíbili kuchaři při přípravě pokrmů francouzské nebo italské kuchyně. Tato bylinka má podobné aroma jako anýz, proto se používá jako přísada při pečení perníkového nebo čajového pečiva. S předpěstovanou sadbou začněte v polovině července. Na mladé rostlinky, které chcete přesadit do záhonu, si ale budete muset 40 dní počkat.
Petržel
Petržel by neměla chybět v žádné kuchyni. Je vhodná do polévek, salátů, brambor – zvláště raných, do vaječných pokrmů i k dušeným masům. Lístky petržele můžete buď zamrazit, nebo usušit. A jak na její výsadbu? Začněte hned s příchodem jara a sázejte do vytvořené rýhy 5 milimetrů hluboko. Buďte však trpělivý, klíčení trvá poměrně dlouhou dobu.
Šalvěj
Šalvěj neboli babské ucho je nejenom známá z oblíbené české pohádky, ale je hojně využívána i v kuchyni a v lékařství. Víte, že odvar z této byliny je doporučován při nadměrném pocení? Čerstvé lístky šalvěje se přidávají k masům jako je jehněčí, vepřové, na dochucení klobás a různých sýrových a vaječných pokrmů. Pokud si chcete šalvěj vypěstovat ze semen, začněte brzy na jaře. Hotové sazeničky vkládejte na záhony až s příchodem teplého počasí.
A jaké máte oblíbené bylinky vy? Našli jste je v našem seznamu?