Výroba domácího kečupu – jak si připravit ten nejlahodnější?

Kupujete v obchodech kečupy, které nebývají vždy tak dobré, jak si představujete? Některé kečupy nejsou připravovány ani z pravých rajčat, mají v sobě spoustu náhražek a vy tak za své peníze nedostáváte požadovanou kvalitu. Můžete si vyrobit vlastní klasický domácí kečup. Je vyroben za chvíli, stojí pár korun a chutná nesrovnatelně lépe, než ty kupované. Můžete si připravit domácí kečup z rajčat, ve zdravé variantě, pro děti, bez cukru nebo bez jablek. Jaký bude ten vás nejoblíbenější?

Domácí kečup recept

  • 1,5 kg rajčat
  • 5 ks jablek
  • 3 ks cibule
  • 1 polévková lžíce soli
  • 4 hřebíčky
  • ¼ čajové lžičky skořice
  • 1 bobkový listu
  • 250 g cukru
  • 1/8 l octa

Všechny suroviny omyjte. Rajčata zbavte stopek a nakrájejte na čtvrtky, díky čemuž ušetříte práci. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Cibuli očistěte a nakrájejte na hrubší půlměsíce. Během vaření velmi rychle změkne. Všechny suroviny dejte do hrnce, přidejte zbývající suroviny a dejte vařit. Za občasného míchání nechejte pořádně vše provařit. Kečup je hotový ve chvíli, kdy je obsah pořádně hustý. Následně vezměte sítko, přepasírujte a dejte do sklenic, které zavařte.

Domácí kečup bez jablek

  • 2 kg rajčat
  • 800 g cibule
  • 250 g červené papriky
  • 1,5 polévkové lžíce soli
  • 2 – 4 polévkové lžíce cukru
  • Ocet podle potřeby
  • 3 bobkové listy
  • Chilli paprička (nemusí být)
  • 5 hřebíčků

Rajčata nakrájejte na menší kousky a spolu s bobkovým listem a hřebíčkem dejte do hrnce vařit. Musí být rozvařená. Poté je přepasírujte přes síto, vraťte zpět do hrnce, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno, papriky, cukr, chilli papričku a ocet. Vše vařte do úplného změknutí. Ještě horký kečup dávejte do sklenic a zavařte.

Domácí kečup bez zavařování

  • 2 kg rajčat
  • 250 g jablek
  • 150 g cukru
  • 250 g cibule
  • 30 g soli
  • 4 polévkové lžíce octa
  • 1/3 čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • 5 hřebíčků
  • 4 stroužky česneku
  • 1 čajová lžíce celého pepře
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 2 feferonky
  • 1 polévková lžíce nového koření

Rajčata omyjte a spolu s cibulí očistěte. Jablka očistěte, odstraňte jádřince a nakrájejte. Dejte vařit a občas promíchejte. Duste celou směs doměkka. Rozmixujte, přidejte cukr, sůl, ocet a opět duste asi půl hodiny. Směs poté přepasírujte přes cedník a opět dejte do hrnce, kde vařte do zhoustnutí. Ještě horký jej dávejte až po okraj do sklenice, pořádně uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a poté uložte.

Zdravý domácí kečup pro děti

  • 250 g cibule
  • 2 kg rajčat
  • 1 polévková lžíce soli
  • 150 ml octa
  • 1 čajová lžička sladké papriky mleté
  • 2 bobkové listy
  • 3 hřebíčky
  • 150 ml vody
  • 5 kuliček nového koření
  • 250 g jablek
  • 10 kuliček černého pepře
  • 150 g třtinového cukru
  • Špetka mleté skořice

Připravte rajčata – omyjte je a přepulte. Jablka očistěte a nakrájejte, cibuli očistěte a nasekejte. Dejte do hrnce, přidejte ocet, cukr a všechno koření. To můžete vložit do speciálního sáčku. Vařte do zhoustnutí, přibližně hodinu. Poté vytáhněte koření a ponorným mixérem rozmixujte celou směs. Propasírujte přes sítko a nalijte do sklenic.

Domácí kečup bez cukru

  • 150 g rajčatového pyré
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 3 menší cibule
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • ½ čajové lžičky sladké mleté papriky
  • 3 polévkové lžíce jablečného octa
  • 2 polévkové lžíce práškové stévie
  • ½ čajové lžičky sušeného oregana
  • Sůl a mletý pepř

Rozehřejte olej v kastrolu nebo hlubší pánvi, přidejte cibuli, česnek a mletou papriku. Chvíli smažte, aby cibule krásně zvláčněla a obalila se mletou paprikou. Ztlumte plamen a přidejte rajčatový protlak a ocet. Vařte asi dvě minutky. Přidejte rajčatové pyré, stévii a oregano. Poté opět dvě minuty provařte, dokud směs nezhoustne. Osolte, opepřete a tyčovým mixérem rozmixujte. Vydrží v lednici přibližně týden.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno