Kupujete v obchodech kečupy, které nebývají vždy tak dobré, jak si představujete? Některé kečupy nejsou připravovány ani z pravých rajčat, mají v sobě spoustu náhražek a vy tak za své peníze nedostáváte požadovanou kvalitu. Můžete si vyrobit vlastní klasický domácí kečup. Je vyroben za chvíli, stojí pár korun a chutná nesrovnatelně lépe, než ty kupované. Můžete si připravit domácí kečup z rajčat, ve zdravé variantě, pro děti, bez cukru nebo bez jablek. Jaký bude ten vás nejoblíbenější?
Domácí kečup recept
- 1,5 kg rajčat
- 5 ks jablek
- 3 ks cibule
- 1 polévková lžíce soli
- 4 hřebíčky
- ¼ čajové lžičky skořice
- 1 bobkový listu
- 250 g cukru
- 1/8 l octa
Všechny suroviny omyjte. Rajčata zbavte stopek a nakrájejte na čtvrtky, díky čemuž ušetříte práci. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Cibuli očistěte a nakrájejte na hrubší půlměsíce. Během vaření velmi rychle změkne. Všechny suroviny dejte do hrnce, přidejte zbývající suroviny a dejte vařit. Za občasného míchání nechejte pořádně vše provařit. Kečup je hotový ve chvíli, kdy je obsah pořádně hustý. Následně vezměte sítko, přepasírujte a dejte do sklenic, které zavařte.
Domácí kečup bez jablek
- 2 kg rajčat
- 800 g cibule
- 250 g červené papriky
- 1,5 polévkové lžíce soli
- 2 – 4 polévkové lžíce cukru
- Ocet podle potřeby
- 3 bobkové listy
- Chilli paprička (nemusí být)
- 5 hřebíčků
Rajčata nakrájejte na menší kousky a spolu s bobkovým listem a hřebíčkem dejte do hrnce vařit. Musí být rozvařená. Poté je přepasírujte přes síto, vraťte zpět do hrnce, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno, papriky, cukr, chilli papričku a ocet. Vše vařte do úplného změknutí. Ještě horký kečup dávejte do sklenic a zavařte.
Domácí kečup bez zavařování
- 2 kg rajčat
- 250 g jablek
- 150 g cukru
- 250 g cibule
- 30 g soli
- 4 polévkové lžíce octa
- 1/3 čajové lžičky skořice
- 1 čajová lžička mleté papriky
- 5 hřebíčků
- 4 stroužky česneku
- 1 čajová lžíce celého pepře
- 1 čajová lžička tymiánu
- 3 bobkové listy
- 2 feferonky
- 1 polévková lžíce nového koření
Rajčata omyjte a spolu s cibulí očistěte. Jablka očistěte, odstraňte jádřince a nakrájejte. Dejte vařit a občas promíchejte. Duste celou směs doměkka. Rozmixujte, přidejte cukr, sůl, ocet a opět duste asi půl hodiny. Směs poté přepasírujte přes cedník a opět dejte do hrnce, kde vařte do zhoustnutí. Ještě horký jej dávejte až po okraj do sklenice, pořádně uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout a poté uložte.
Zdravý domácí kečup pro děti
- 250 g cibule
- 2 kg rajčat
- 1 polévková lžíce soli
- 150 ml octa
- 1 čajová lžička sladké papriky mleté
- 2 bobkové listy
- 3 hřebíčky
- 150 ml vody
- 5 kuliček nového koření
- 250 g jablek
- 10 kuliček černého pepře
- 150 g třtinového cukru
- Špetka mleté skořice
Připravte rajčata – omyjte je a přepulte. Jablka očistěte a nakrájejte, cibuli očistěte a nasekejte. Dejte do hrnce, přidejte ocet, cukr a všechno koření. To můžete vložit do speciálního sáčku. Vařte do zhoustnutí, přibližně hodinu. Poté vytáhněte koření a ponorným mixérem rozmixujte celou směs. Propasírujte přes sítko a nalijte do sklenic.
Domácí kečup bez cukru
- 150 g rajčatového pyré
- 140 g rajčatového protlaku
- 3 menší cibule
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- ½ čajové lžičky sladké mleté papriky
- 3 polévkové lžíce jablečného octa
- 2 polévkové lžíce práškové stévie
- ½ čajové lžičky sušeného oregana
- Sůl a mletý pepř
Rozehřejte olej v kastrolu nebo hlubší pánvi, přidejte cibuli, česnek a mletou papriku. Chvíli smažte, aby cibule krásně zvláčněla a obalila se mletou paprikou. Ztlumte plamen a přidejte rajčatový protlak a ocet. Vařte asi dvě minutky. Přidejte rajčatové pyré, stévii a oregano. Poté opět dvě minuty provařte, dokud směs nezhoustne. Osolte, opepřete a tyčovým mixérem rozmixujte. Vydrží v lednici přibližně týden.