Vejce jsou nedílnou součástí jídelníčků mnoha lidí. Ať už si připravujete vejce natvrdo, které můžete přidávat do salátů, na snídaně nebo třeba k omáčce nebo čočce na kyselo, nebo jako míchaná vejce a podobně. Existuje však dalších několik způsobů, jak můžete vejce podávat a jak je připravovat. Jak dlouho jednotlivé vejce vařit? Jak je připravovat? Existují nějaké triky, jak je jednoduše oloupat?
Vejce naměkko
Jde o vejce, které má tekutý žloutek a někdy také lehce tekutý bílek. Musí se vařit jen krátkou dobu, aby to bylo pravdu vejce naměkko. Vejce se neloupe klasicky, jako například vejce natvrdo, ale žloutek se konzumuje lžičkou. Jak vejce naměkko uvařit?
V hrnci přiveďte vodu k varu, stáhněte na nízký stupeň a dejte vejce. To vařte 4 – 5 minut, vytáhněte a ihned podávejte. Seřízněte vršek vejce a ještě ve skořápce podávejte. Osolte, opepřete a podávejte.

Vejce natvrdo
Toto je jeden z nejpoužívanějších druhů, často se přikládá k hlavním jídlům, do salátů, jako náplně do jídel a podobně. Bývají ozdobou obložených mís, jiných dalších jídel nebo chlebíčků. Jak správně uvařit a poté oloupat vejce natvrdo?
Do hrnce dejte vejce, zalijte studenou vodou, aby byla vajíčka ponořená a přiveďte k lehkému varu. Poté odstavte, přiklopte poklicí a nechejte 10 minut odstát. Slijte vodu a dejte rychle do studené vody, následně loupejte.
Triky pro dobré loupání
Samotný trik spočívá ve správném vaření, vejce musí být vloženo do studené vody, musí mít dostatek prostoru v hrnci. Někdy můžete přidat sůl, ocet nebo lžičku jedlé sody. Po uvaření je nutno prudce vejce zchladit, což vejce uvnitř smrští a půjde lépe oddělit od skořápky. Vychladlá vejce například osušte, naťukněte a na podložce poválejte, prasklinky vám pomohou lépe odstranit skořápku. Dejte uvařené vejce do nádobky, zavřete a několikrát pořádně zatřeste. Vytáhněte a skořápku jednoduše stáhněte.

Vejce na hniličku
Vejce na hniličku připravíte nejlépe z čerstvých vajec, která by neměla být starší čtrnácti až sedmnácti dní. Do hrnce dejte vodu, přiveďte k varu, vložte jednotlivá vajíčka a na nízkém plameni vařte 7 – 8 minut.
Ztracené vejce
Ztracené vejce se dostalo do povědomí lidí v poslední době. Velmi dobře se vyjímá v salátech, kdy bílek ztuhne, ale žloutek je tekutý. Spousta lidí se shoduje, že uvařit jej dobře chce praxi a cvik. Jak na to?
V hrnci přiveďte vodu k varu, dejte do něj polévkovou lžíci octa. Jakmile se ve vodě začne dělat vír, rozklepněte do sklenice a opatrně vlijte do vody vejce a nechte prohřívat. Bílek musí ztuhnout, tak se pozná, že je vejce hotovo. Vytahujte opatrně, ideálně děravou naběračkou nebo plastovou lžící. Chcete-li víc ztracených vajec, každé se musí vařit zvlášť.
Vejce do skla
Vejce do skla se často podávají ke snídani, údajně to byla jedna z nejoblíbenějších snídaní Masaryka. V hrnci nechte přivést vodu k varu, přidejte polévkovou lžíci octa a vložte vejce, hezky jedno po druhém. Vařte 4 – 5 minut a poté přelijte studenou vodou. Oloupejte špičku vejce se vzduchovou bublinou. Pro tyto účely jsou nejlepší týden staré vejce. Vezměte malou lžičku, lehce zasuňte pod skořápku a opatrně vytáhněte rovnou do skleničky. Případné úlomky skořápek opláchněte.
Křepelčí vejce
Jsou v poslední době velmi oblíbené, nejen kvůli tomu, že jsou velmi dobré, ale také díky tomu, že mají vyšší obsah vitamínů, než jiná vejce. Můžete je využít podobně jako klasická vejce. Křepelčí vejce se vaří podobně jako klasická slepičí jen kratší dobu, tedy 3 – 5 minut. Při loupání je třeba větší trpělivosti, skořápky jsou pevnější, než u jiných.