Věčná otázka – jak dlouho vydrží víno otevřené?

Otevřete si večer víno, ale stane se, že jej nestihnete dopít? Přichází otázka. Můžete jej uzavřít a dopít další den? Pořádáte večeři pro sebe a své přátele nebo si s partnerem otevřete láhev vína, ale nestihnete jí celou vypít, protože jdete druhý den do práce nebo vám jednoduše pro večer stačí jedna sklenka? Co však s načatou lahví dělat? Schovat jí do lednice, ale jak dlouho vám tak vydrží? Den? Dva? Celý týden?

Rada nad zlato

Každý vinař vám sdělí, že nejlepší je načatou láhev vypít ten samý večer. Jedině tak je totiž víno nejlepší, na tom se vinaři shodují. Někteří se dokonce vyjadřují tak, že vína, které je den otevřené se už prostě nenapijí. Jak to tedy je? Dopíjet další den víno, nebo ne? A jak dlouho po otevření je ještě dobré víno pít? A kdy už jej raději nepít?

Den nebo dva po otevření

Odpověď na otázku, jak dlouho vydrží víno po otevření je jeden až dva dny. Neříkáme, že se poté nedá pít, někdo jej bez problémů vypije i pět dní po otevření, ale víno po dvou dnech začíná oxidovat a případně se také může postupně změnit ve vinný ocet a jeho chuť se tak poměrně dost změní. A chuť nebývá vždycky úplně to pravé. Ovšem pozor, některá mladá červená vína je zase naopak lepší pít až den po otevření, protože lehké zoxidování v lahvi, která je otevřená mu dodá podobný efekt jako dekantování. Máte-li doma stáčené víno, mělo by se zkonzumovat ideálně do deseti dnů. Výdrž vína po otevření se také často odvíjí od toho, o jaký typ a druh vína jde. Je nutno myslet také na to, jak budete víno dále uskladňovat, protože jen tak jej položit v kuchyni na lince není úplně ten správný nápad.

Tipy pro uskladnění vína

Zamezte přístupu světla. Když je láhev průhledná, pak jí obalte ubrouskem. Tmavší lahve vínu poskytují lepší míru ochrany.

Dobré je také zbytek vína přelít do co nejmenší uzavíratelné lahve, minimalizujete tak přístup vzduchu. Zbytek vína musíte pořádně uzavřít, takzvaně zakorkovat a následně uložit zpátky do vinného sklípku nebo vinné skříně.

Pro domácí použití existují i vakuové pumpy na víno, které mají speciální gumový špunt, přes který vypumpujete vzduch pryč z láhve. Tím zamezíte oxidaci vína a vydrží vám déle ke konzumaci. Tento postup využívájí i restaurace.

Nedisponujete-li ani jednou možností, určitě jej dejte alespoň do lednice a to i když jde o bílé, růžové nebo červené víno.

4 Komentáře

  1. To bych si nemohl v životě otevřít láhev vína, kdybych ji měl vypít za tři dny sám…. Prostě korková zátka a popíjím klidně 14 dní.

  2. Je velký rozdíl mezi oxidativními a reduktivními víny. Řada oxidativní vín je lepší pokud 2-3 dny větrá.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno