Vejce jsou běžně dostupnou surovinou a můžete je využívat nejen při vaření, ale také jako základní surovinu pro nejrůznější jídla. Nebaví vás už ke snídani chléb s vejcem natvrdo nebo míchaná vajíčka? Chtělo by to nějakou obměnu? Vajíčková pomazánka je ideální! Můžete ji využít ke snídani, na večeři nebo jako dobrou a výživnou svačinku během dne. Existuje spousta receptů – s tvarohem, lučinou, ve zdravé variantě a podobně. Vyzkoušet můžete všechny varianty nebo si najít takovou, která vám a vaší rodině bude chutnat!
Klasická vajíčková pomazánka recept
- 4 – 5 vajec
- Máslo
- Plnotučná hořčice
- Pepř, sůl
- Petrželka
Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky do misky. Přidejte změklé máslo, opatrně promíchejte. Přidejte hořčici, sůl, mletý pepř a opět promíchejte. Dejte na chvíli do lednice, kde se vše spojí a podávejte na celozrnném pečivu nebo bagetě. Ozdobte petrželkou.
Vajíčková pomazánka s tvarohem
- 5 vajec natvrdo
- 250 g tvarohu
- 2 polévkové lžíce másla
- Trochu mléka
- Sůl, mletý pepř
- 3 – 5 stroužků česneku
- Hrst nasekané pažitky
Tvaroh spolu s máslem utřete do hladka a přidejte mléko, podle vaší aktuální potřeby. Vejce mezitím uvařte natvrdo a dejte vychladit. K máslu a tvarohu přidejte rozmačkaný česnek, sůl, mletý pepř. Přidejte vejce, které nakrájíte na kostičky a posypte petrželkou.
Vajíčková pomazánka s lučinou
- 4 – 5 vajec natvrdo
- 2 – 3 kostky sýru Lučina
- 1 cibule
- 2 – 3 polévkové lžíce hořčice
- Sůl, mletý pepř
Vejce uvařte natvrdo a studené oloupejte. Nastrouhejte najemno a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici. Vše promíchejte, dochuťte solí, mletým pepřem a opět promíchejte. Pomazánku je dobré dát na chvíli do lednice, aby se chutě spojily.
Nejlepší vajíčková pomazánka s majonézou
- 6 vajec natvrdo
- ½ cibule
- 1 kávová lžička polotučné hořčice
- 3 sáčky majonézy (může být méně, podle chuti)
- 1 kyselá okurka
- Sůl, mletý pepř
Vejce uvařte, nechte vychladit a oloupejte. Nakrájejte ostrým nožem na malé kostičky a dejte do mísy. Přidejte majonézu. Někdo přidává tři menší sáčky majonézy, ale dbejte na vlastní chuť. Dále přimíchejte hořčici, kyselou okurku nakrájenou na kostičky a promíchejte. Podle chuti přidejte sůl a pepř a nechejte odležet.
Zdravá vajíčková pomazánka
- 5 vajec
- 50 g tvrdého sýra
- 1 bílý jogurt nebo 150g tvarohu a 50g bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce hořčice
- 3 stroužky česneku
Vejce uvařte natvrdo, nechejte vychladnout a poté oloupejte. Nakrájejte na kostičky, přidejte hořčici, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr. Přidejte do mísy jogurt, případně jogurt s tvarohem a promíchejte. Dochuťte solí, případně pepřem a dejte do lednice odležet.
Vajíčková pomazánka bez majonézy
- 10 vajec
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce hořčice
- 2 kávové lžičky bylinkového vinného octa
- 3 polévkové lžíce oleje
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a přepulte. Dejte do mixéru spolu s cibulí, kterou očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Dále přidejte hořčici, vinný ocet, olivový olej. Vše rozmixujte dohladka. Přidejte sůl, mletý, pepř a přidejte pažitku. Pokud chcete v pomazánce kousky vajec, můžete přidat jedno vejce, které nakrájíte na kostičky.
Vajíčková pomazánka s jogurtem
- 10 vajec
- 1 svazek pažitky
- 150 g bílého jogurtu
- 50 g másla
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 cibule
- Citronová šťáva, sůl
Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladit a oloupejte. Oddělte žloutky od bílků. Bílky spolu s oloupanou cibulí a pažitkou nakrájejte na jemno. Žloutky přidejte k máslu, hořčici a bílému jogurtu. Spolu vyšlehejte. Do směsi opatrně přidejte nakrájené bílky, cibuli a pažitku. Vše dosolte, přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Dejte na chvíli do lednice.
Vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem
- 1 menší cibule
- 200 g pomazánkového másla
- 3 vejce natvrdo
- 100 g majonézy
- Sůl, mletý pepř
Vejce oloupejte a nastrouhejte do mísy. Přidejte cibuli, kterou nakrájíte na drobné kostičky. Do mísy dále přidejte pomazánkové máslo, majonézu a promíchejte. Osolte, opepřete a opět promíchejte. Dejte do lednice, kde nechte chvíli v chladu, aby se vše spojilo.