Vafle: Recept na belgickou pochoutku z pohodlí domova

recept na vafle a těsto na vafle

Vafle jsou všemi dobře známý lahodný moučník pocházející z Francie a Belgie. Přestože byly vždy oblíbenou snídaňovou pochoutkou, v poslední době se její obliba ještě několikanásobně zvýšila. A kdo by se divil? Vafle lze připravit na spoustu způsobu za použití mnoha různých ingrediencí a vy se s námi dnes můžete podívat na některé recepty, podle kterých si tento pokrm můžete vytvořit i v pohodlí domova!

Odkud se vafle vůbec vzaly?

Mřížkovaná dobrota má svůj prvopočátek už v raném středověku. Těsto se vkládalo mezi dva železné, kruhové pláty, značně větší, než jaké jsou dnešní vafle. Pláty měly na sobě podoby Ježíše nebo různé výjevy z Bible, které se na pečivo následně obtiskly. Původně byly vafle jen záležitostí mouky a vody, až později přišly další kulinářské obměny. Existuje mnoho dohadů, kde se vafle skutečně vyskytly poprvé, ale žhavými kandidáty na prvenství jsou Francie s Belgií. Jisté je, že recept byl poprvé zapsán v krátké francouzské kuchařce ze čtrnáctého století. Od té doby vafle ale ušly značný kus cesty ke své dnešní dokonalosti.

Komerce i tradice

Vafle se později staly především stánkovým jídlem, které se prodávalo v pojízdných prodejničkách kde jen to bylo možné. Časem se ovšem přesunuly z ulic přímo do domácností, když se na trhu objevil první „vaflovač“. Objevily se i první komerční mražené směsi na vafle, a tak dalšímu rozšiřování jejich obliby nestálo nic v cestě.

Přestože se však z vaflí stal komerčně velmi rozšířený produkt v mnoha světových zemích, Belgie je na svoji pochoutku stále velice pyšná a nedá na ni dopustit. Proto pokud se chcete vypravit za skutečným kulinářským zážitkem, zdejší specializované obchůdky vám ho jistojistě dopřejí. Ale ne všichni se můžeme opájet dokonalostí belgických vaflí, proto se naučíme vyrobit si takové vafle i doma.

Klíčový pomocník – vaflovač

Přestože existují rady, jak je možné si vafle udělat i bez tohoto šikovného stroje, my rozhodně doporučujeme pořízení vaflovače. Nejenže ho pohodlně pořídíte za poměrně příznivou cenu do tisíce korun prakticky v kterémkoliv obchodě s elektronikou, ale uvidíte, že ho nakonec vůbec nebudete chtít dat z ruky! Je to skutečně investice, která se na experimenty s vaflemi vyplatí, ovládá se velmi snadno, prodává se ve spoustě variantách (některé například dělají vafle ve tvaru srdce) a můžete jej někomu darovat i jako originální dárek, který potěší.

Tradiční belgické vafle

Začneme hezky belgickou klasikou. Mimo přísady budeme samozřejmě potřebovat také přístroj na vafle neboli lidově vaflovač.

Potřebné suroviny

  • 175 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 150 ml mléka
  • ½ lžičky soli
  • 7 lžic rostlinného oleje
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžíce krystalového cukru

Postup přípravy

1.    Přísady smícháme na sucho v míse. Následně vezmeme vejde, rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků a bílky samostatně ušleháme do tuha.

2.    Nyní k suchým přísadám přidáme mléko, olej a zbylé žloutky. Šleháme tak dlouho, dokud není těsto na vafle krásně hladké.

3.    K ušlehanému těstu přidáme bílky.

4.    Hotové směs nalijeme do vaflovače a budeme péct asi 5 – 7 minut.

Dejte pozor, abyste byli při oddělování žloutků od bílků skutečně důslední, do bílků se nesmí dostat ani kousek žloutku, jinak by se pořádně nezhustil. Nezapomeňte také na dobrá, čerstvá vejce, která musíte včas vyndat z lednice, aby jejich teplota klesla na tu pokojovou. Šlehání lze také urychlit špetkou soli nebo kapkou citronové šťávy. Šlehat můžete i ručně, nadřete se však podstatně více, proto doporučujeme použít elektrického pomocníka, a i jej zapnout na nejvyšší možný výkon.

Vafle můžeme podívat s jakoukoliv polevou budeme chtít, nejlepší volbou by mohl být javorový sirup nebo Nutella, pokud chceme alespoň trochu zdravější verzi, určitě využijeme med, který s vaflemi také výborně pasuje.

Recept na „Vafle lesní víly s ovocem“

Neboli vafle s lesním ovocem. Pokud jste milovníky ovoce a toužíte po chutné a zároveň estetické snídani či dezertu, je tento recept právě pro vás. Navíc, pokud nechcete utrácet peníze za koupi vaflovače, tento recept se obejde bez něj!

Recept na vafle s lesním ovocem

Potřebné suroviny

  • 60 g polohrubé mouky
  • 60 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 vajíčka
  • 400 g lesního ovoce
  • 150 ml šlehačky
  • 4 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy

1.    Vezmeme vajíčka, oddělíme žloutky od bílků a bílky následně smícháme s cukrem.

2.    Rozpustíme máslo a následně ho k této směsi přidáme společně s moukou a důkladně vše zamícháme. Musí vzniknout stejnorodá hmota. Jakmile ji máme, vložíme těsto na vafle přibližně na dvě hodiny do ledničky.

3.    Mezitím vyložíme plech pečícím papírem a nakreslíme na něj tužkou stejné kruhy o průměru přibližně deset až dvanáct centimetrů.

4.    Na nakreslené kruhy na papíře postupně naneseme zhruba dvoumilimetrovou vrstvu těsta. Hotové dílo pečeme přibližně tři minuty v troubě, kterou si předem předehřejeme na 220°C.

5.    Celý proces bedlivě sledujeme a když uvidíme, že okraje našich kroužků začínají hnědnout, vyndáme plech z trouby.

6.    Pomocí sklenice vytvarujeme z kroužků kalíšky a necháme je při pokojové teplotě vychladnout.

7.    Nyní přichází na řadu náplň kalíšků – ovoce. Opláchneme jej, promícháme s cukrem a vyčkáme, dokud se na omytém ovoci úplně nerozpustí. Poté ovoce vložíme do vychladnutých vaflových kalíšků a na závěr můžeme ozdobit šlehačkou, nebo i polevou dle chuti a libosti.

Recept na vafle s jogurtem a jahodami

Tato lahodná kombinace vám dobře může posloužit i jako sladký, lehký oběd. A samozřejmě nejlépe chutná v krásném jarním počasí s právě utrženými jahodami. Ale pokud nemáte buď k jednomu nebo ke druhému přístup, nezoufejte, dobrota to bude i tak.

Potřebné suroviny na vafle

  • 220 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • Olej
  • Moučkový cukr
  • Špetka soli

Suroviny na jahodovou omáčku

  • 500 g jahod
  • 100 g krupicového cukru
  • Šťáva z pomeranče

Suroviny do jogurtu

  • 500 ml bílého jogurtu (tučnější)
  • Nastrouhaná kůra z pomeranče
  • 2 lžíce medu

Postup přípravy

1.    Vezmeme jahody, omyjeme je a dáme je do menšího kastrůlku. K jahodám přidáme cukr a pomerančovou šťávu z přibližně jedné poloviny pomeranče. Přikryjeme pokličkou, přivedeme do varu a budeme vařit dvě minuty.

2.    Poté pokličku odklopíme a následně vaříme na mírném, co nejmenším plamenu, dokud pomerančová šťáva nezhoustne.

3.    Nyní se pustíme do vafle. V misce smícháme společně mouku, prášek do pečiva, krupicový cukr a špetku soli. Pečlivě zamícháme.

4.    V mléce mezitím rozšleháme vejce a máslo, směs vlijeme k mouce a vše dohromady zapracujeme, aby vzniklo hladké těsto na vafle. Když jej máme, můžeme ho nechat dvacet minut odpočívat.

5.    Po dvaceti minutách rozehřejeme vaflovač, promažeme plotýnky olejem, případně máslem, pokud nemáme olej k dispozici. Těsto na vaflovač vlijeme a pečeme dozlatova. Hotové vafle pocukrujeme, můžeme i přepůlit, záleží na nás.

6.    Jako poslední se vrhneme na jogurt. Smícháme pomerančovou kůru z jednoho pomeranče s medem. Nejlepší je med lesní.

Jedná se o tučnější verzi, zato opravdu výbornou. Jako oběd do teplého dne jsou tyto vafle naprosto ideální a potěší jak vás, tak i vaše přátele nebo děti. Můžeme servírovat na talíři nebo v pohárech. Pokud zvolíme možnost poháru, je dobré střídat vrstvy jogurtu a jahod a vafli přidat navrch.

Jak vidíte, receptů na vafle je celá řada a ve velké míře záleží na vás, jak se rozhodnete si svůj sladký zázrak dozdobit – postup pro přípravu těsta je ve všech případech v zásadě podobný. Někdo nedá dopustit na americkou verzi s javorovým sirupem, jiní zase sahají po zdravější variantě s medem a ovocem. Jisté ale je, že vaflemi potěšíte jak sebe, tak všechny své blízké v jakémkoliv ročním období a k jakékoliv příležitosti. Bonus navíc: vafle nejen skvěle chutnají, ale také vypadají!

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno