Svatomartinská husa: Recept a proč se drží tato tradice?

svatomartinská husa

Spousta lidí si datum jedenáctého listopadu pojí se svatým Martinem, který má přicválat na bílém koni. Respektive má začít sněžit. Svatomartinské tradice vznikly v době středověku, kdy se uctíval svatý Martin a záhy se z toho stala celoevropská věc, kdy se podle něj pojmenovávají kostely a podobně. Jedenáctý listopad má většina lidí spojeno s příchodem zimy, prvním sněhem, ale třeba také s obdobím hojnosti a hodování. Patřil k jedněm z nejoblíbenějších svátků, protože se během nich konaly poutě a posvícení. Právě odtud se objevila svatomartinská husa a také svatomartinské víno.

Jak probíhaly oslavy?

Kdysi se tyto oslavy konaly v selské tradici. Hospodář na statku pozval čeládku na hostinu. Na ní nesměla chybět svatomartinská husa, to byla tradice. Hospodyně připravila pro všechny výslužku, tedy buchty a svatomartinské rohlíčky. Právě svatomartinskými rohlíčky děvčata obdarovávala své milé. Poprvé se ochutnávalo mladé víno, většinou končila sjednaná služba, dostával se plat a hledala se práce na další rok. Vinaři poprvé ochutnali mladé víno.

Kdy jíst svatomartinskou husu? Ideálně jedenáctého listopadu, tedy na svátek Martina. Některé restaurace však poskytují svatomartinský víkend, tedy na tuto skvělou pochoutku si můžete zajít o víkendu. V letošním roce to vychází na 8 – 10. listopadu. Plánujete připravit husu doma? Jaká je tradiční? A jak dlouho se peče? Vyzkoušejte jeden z receptů!

Svatomartinská husa recept

  • 1 husa (přibližně tři kilogramy)
  • Sůl
  • Hrst celého kmínu
  • 8 malých červených jablek
  • Mletá skořice a utlučený hřebíček (dává se na jablka)

Husu si nasolte den předem a dejte odpočívat do chladu. Druhý den nakmínujte, dejte na mřížku hlubšího pekáče a podlijte vodou. Předehřejte troubu na 220 stupňů a vložte husu. Pečte dvacet minut. Poté teplotu snižte na 180 stupňů, přikryjte alobalem nebo druhým pekáčem a pečte asi tři hodiny. Občas zkontrolujte a propíchněte kůži u stehen, díky tomu tuk vyteče.

Husu vytáhněte, tuk z pekáče dejte bokem. Do výpeku přidejte jablka, která jemně poprášíte skořicí a hřebíčkem. Opět dejte husu na mřížku a pečte další hodinu. Už nemusíte zakrývat. Vytáhněte, dejte na dvacet minut bokem odpočívat a můžete servírovat.

Svatomartinská husa pomalu pečená

  • 1 husa (3,5 – 5 kilogramů)
  • 4 polévkové lžíce kmínu
  • Sůl

Husu opláchněte a otřete papírovou utěrkou. Pokud jsou uvnitř droby, je nutno je vytáhnout. Osolte a to zevnitř i zvenku a pořádně okmínujte. Pár jich dejte také dovnitř husy. Dejte na pekáč, pokud nemáte, využijete klidně hlubší plech a podlijte vodou. Celou husu zakryjte alobalem, případně přiklopte pekáčem. Nastavte teplotu na 70 – 80 stupňů, vložte husu do trouby a tímto proces na dlouhé hodiny končí. Někdo nechává péct husu přes noc, nemusíte se bát, nepřipálí se, naopak do vody se pustí tuk. Po dvanácti hodinách odstraňte víko nebo alobal, propíchejte jehlicí a polijte výpekem, který je v pekáči. Teplotu zvyšte na 180 stupňů a nechte péct další hodinu, dokud nebude krásně zlatá. Poté odstraňte tuk a můžete podávat.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno