Štrůdl jako od babičky nemusí být klišé. Chce to správný recept!

Jablečný štrůdl patří mezi zákusky, které dostanete v snad každé českém restauraci či kavárně. Je něco jako klenot českých babiček, přestože původně vůbec nepochází z Čech. Přeběhl k nám z Rakouska. Tak či onak máme pečení této jablečné pochoutky velmi rádi a chceme, aby chutnala jako ta od babičky. 

Štrůdl se připravuje z taženého i listového těsta. Pokud nemáte mnoho času na jeho přípravu, dá koupit již hotové a předem vyválené. Chceme-li držet původní nezaměnitelnou chuť, klasický recepta na jablečný štrůdl je to pravé. Existuje ale i mnoho různých variant pro ozvláštnění.

Tažené těsto na štrůdl

Ingredience

  • 800 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • Rozpuštěné máslo na potření
  • Špetka soli

strudl-testo

Postup přípravy

  • Mouku vsypeme do mísy a doprostřed vyhloubíme jamku, kam vyklepneme vejce a přidáme navíc samotný žloutek.
  • Přilijeme olej, osolenou vodu ocet a směs důkladně promícháme vidličkou.
  • Od středu začneme měkké těsto zpracovávat nejprve vidličkou a poté rukama. V případě, že je těsto příliš suché, přilijeme vodu. Pokud je naopak velmi tekuté, přisypeme trochu mouky.
  • Hněteme těsto, dokud není lesklé, hladké, pružné a nelepí se.
  • Z hotového těsta utvoříme bochník a přiklopíme nahřátou mísou, kde necháme půl hodiny odpočívat.
  • Odebereme z těsta část (pokud plánujeme dělat dva štrůdly, pak polovinu, pokud tři štrůdl, pak třetinu), a zbytek necháme dále hřát pod mísou.
  • Těsto rozválíme, nebo vytaháme přes hřbet ruky na velikost talíře. Na čisté pomoučené utěrce nebo ubrusu těsto potřeme máslem.
  • Máslem si pomažeme i ruce a s dlaněmi zatnutými v pěst se vsuneme pod těsto.
  • Na rukou vytahujeme plát těsta rovnoměrně do všech stran od středu. Směřujeme k okrajům pracovní plochy, dokud skrz těsto nevidíme vzor podložky.
  • Odkrojíme silnější okraje, povrch těsta potřeme máslem.
  • Postupně zpracujeme všechny kusy těsta a můžeme se přesunout k plnění štrůdlu náplněmi.

TIP: Dávejte pozor na protržení a zničení těsta prstýnky, náramky, nebo ostrými nehty! Raději nechte všechny šperky při pečení stranou a buďte při manipulaci s těstem velmi opatrná.

Klasický jablečný štrůdl s rozinkami a oříšky

Ingredience

  • 1 kg očištěných jablek
  • 2 hrsti sekaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 100 g spařených rozinek
  • 3 hrsti jemné strouhanky
  • 2 až 3 sáčky vanilkového cukru
  • 2 až 3 lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce citronové šťávy

    Jablka jsou základ každého správného štrůdlu.

Postup přípravy

  • Z předem připraveného těsta vytáhneme dva nebo tři pláty, necháme je oschnout a potřeme zchladlým máslem.
  • Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme. Poté je v míse promícháme s citronovou šťávou.
  • Strouhanku nasucho opražíme na pánvi a necháme vychladnout.
  • Rozinky opláchneme horkou vodou, opraženou strouhankou, pokapeme je máslem, rozdělíme na ně jablka a necháme okapat.
  • Pláty těsta necháme volné, rozdělíme na ně jablka s rozinkami, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, oříšky a vše zavineme do závinů.
  • Přeneseme jablečný štrůdl na plech podložený pečícím papírem, potřeme máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 50 minut, dokud štrůdl není dozlatova.
  • Po upečení nakrájíme jablečný štrůdl na šikmé řezy a necháme vychladnout, nebo můžeme podávat teplé.

Sýrový štrůdl s cibulí a houbami

Pokud vás jablečný štrůdl omezí, zkuste to na slano!

Ingredience

  • Předpřipravené těsto
  • 300 g tvrdého sýra na strouhání – dle preferencí může být gouda, ovčí sýr, parmezán, ementál, mozzarella, nebo kozí sýr
  • 3 až 4 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 200 g anglické slaniny
  • 500 g žampionů
  • 3 až 4 lžíce čerstvé strouhanky
  • Hrst posekaných mandlí nebo piniových ořechů
  • Sůl a pepř
  • Špetka muškátového oříšku

    Na oživení štrůdl se sýrem? Proč ne!

Postup přípravy

  • Na rozdíl od jablečného štrůdlu, u slaného budeme potřebovat více předchozí přípravy, než začneme pracovat s těstem. Na pánvi zpěníme 2 lžíce sádla nebo oleje s nakrájenou cibulí a česnekem.
  • Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme opéct.
  • Přisypeme očistěné žampiony nakrájené na kousky a osmahneme. Dle chuti osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a přikryjeme, necháme chvíli podusit.
  • Až se odpaří voda, kterou pustily žampiony, sundáme z plamene, přidáme strouhanku a oříšky, všechno řádně vmícháme a necháme vychladnout.
  • Dva nebo tři pláty těsta, které jsme nechali oschnout, potřeme sádlem, posypeme částí nastrouhaného sýra, rozprostřeme náplň závinu a zasypeme opět zbytkem sýra.
  • Záviny zatočíme a přeneseme na plech, okraje uhneme dolů. Nakonec potřeme sádlem.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 40 minut.
  • Podáváme teplejší než jablečný štrůdl, dokud je sýr vláčný.

 

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno