S nástupem podzimu přichází také sezónní ovoce. Jablka, švestky a další bývají na podzim k dostání takřka všude. Můžete si připravit kompot, knedlíky se švestkami, pravá povidla nebo třeba také koláč. Máte-li hodně švestek, můžete připravovat nejrůznější varianty koláčů. Rychlý švestkový koláč, s jogurtem, kynutý, nekynutý nebo švestkový koláč s drobenkou. Jaký bude ten, který připravíte nejen sobě, ale také své rodině?
Švestkový koláč s tvarohem
- ½ balíčku vanilkového pudinkového prášku
- 2 polévkové lžíce másla
- ¼ hrnku cukru
- ½ hrnku polohrubé mouky
- ½ balíčku vanilkového pudinkového prášku
- 2 tvarohy
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- Mléko
- Švestky
- 2 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 150 g cukru krupice
- 150 ml oleje
Připravte si těsto. Smíchejte dvě vejce, 150 g cukru a vanilkový cukr. Přidejte olej, 250 g polohrubé mouky, mléko a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte a vlijte do pekáče, který bude vymazán máslem nebo vyložen pečicím papírem.
Promíchejte půlku vanilkového pudinkového prášku, tvarohy, jedno vejce a vanilkový cukr. Tuto směs nalijte na těsto. Přidejte švestky, které očistěte a rozpůlte. Posypte drobenkou, kterou připravíte z půlky vanilkového pudinkového prášku, dvou lžic másla, ¼ hrnku cukru moučka a půl hrnku polohrubé mouky.
Připravený koláč dejte do vyhřáté trouby a pečte, dokud nebude na povrchu zlatavý. Nechejte jej pořádně vychladnout a poté můžete podávat.
Švestkový koláč hrníčkový s drobenkou
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 100g hery
- 2 vejce
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 1 hrnek mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- Švestky podle potřeby
- Skořice
- Drobenka
Jednoduchý a rychlý koláč připravíte tak, že utřete tuk, vejce a cukr. Přidejte mléko, vanilkový cukr s moukou a pudinkem, práškem do pečiva. Celou směs promíchejte a rozetřete na plech, který má vyšší okraj. Švestky omyjte, vypeckujte a rozkrojte na půlky. Ty dejte na celé těsto, posypte skořicí a drobenkou. Pečte na 180 stupňů. Nechte vychladnout a podávejte.
Švestkový koláč s mákem
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vejce
- 2 dcl rostlinného oleje
- 1 dcl vody
- Švestky
- Skořicový cukr
- Mletý mák smíchaný s cukrem
- Mouka
- Drobenka
Polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, vejce, rostlinný olej a vodu smíchejte v hustší těsto. Vlijte na plech, který bude vymazaný a vysypaný moukou. Na těsto dejte očištěné a rozpůlené švestky, posypte skořicovým cukrem a mákem. Přidejte drobenku a pečte ve vyhřáté troubě asi 30 až 40 minut.
Švestkový koláč kynutý
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml vlažného plnotučného mléka
- 21 g droždí
- 60 g krupice
- Špetka soli
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 230 g hrubé mouky
- 125 g másla
- 125 g cukru krupice
- Špetka soli
- 1 kg švestek
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- Mletá skořice
Rozmíchejte ve vlažném mléce droždí. Nechejte při pokojové teplotě odpočívat asi patnáct minut. Prosejte do velké mísy polohrubou mouku, přidejte cukr, špetku soli, jedno vejce, slunečnicový olej a nakonec drožďovou směs. Vypracujte hladké a vláčné těsto. Přikryjte utěrkou a nechejte kynout hodinu až hodinu a půl.
Mezitím připravte z hrubé mouky, cukru krupice soli a másla drobenku. Dejte do lednice odpočinout. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vykynuté těsto dejte na vymazaný plech a rozprostřete po celé délce. Na něj dejte půlky švestek, posypte mletou skořicí, drobenkou a dejte do trouby. Pečte asi půl hodinky.
Švestkový koláč s jogurtem
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 60 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 5 polévkových lžic rostlinného oleje
- 1 čajová lžička vanilkového cukru
- 80 g hrubé mouky
- Tuk
- 1 balíček prášku do pečiva
- 200 ml bílého jogurtu
- Švestky
- 100 g cukru krupice
Jogurt rozšlehejte s cukrem krupice, vejci, olejem. Přidejte mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Vše promíchejte a vzniklé těsto nalijte do koláčové formy. Přidejte švestky očištěné a rozpůlené. Připravte si drobenku z 50 g másla, 50 g moučkového cukru a 60 g polohrubé mouky. Posypte těsto se švestkami a dejte péct do předem vyhřáté trouby.
Švestkový koláč s drobenkou nekynutý
- 120 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 160 g polohrubé mouky
- 180 g cukru krupice
- Špetku soli
- 200 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 2 polévkové lžíce hnědého rumu
- 200 g polohrubé mouky
- Půl kostky droždí
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 100 ml oleje
- Švestky
Do mísy dejte mouku, uprostřed udělejte důlek, přidejte droždí, posypte cukrem a přidejte vlažné mléko. Promíchejte a vytvořte kvásek. Přidejte všechny ostatní ingredience na těsto a promíchejte. Těsto bývá řidší než kynuté. Přelijte jej do hlubšího vymazaného plechu. Z másla, vanilkového cukru, polohrubé mouky a 180 g cukru krupice vytvořte drobenku. Na plech dejte očištěné, vypeckované a rozpůlené švestky. Posypte drobenkou a pečte na střední teplotě dozlatova.