Skvělý švestkový koláč – připravte si jej pokaždé jinak!

švestkový koláč

S nástupem podzimu přichází také sezónní ovoce. Jablka, švestky a další bývají na podzim k dostání takřka všude. Můžete si připravit kompot, knedlíky se švestkami, pravá povidla nebo třeba také koláč. Máte-li hodně švestek, můžete připravovat nejrůznější varianty koláčů. Rychlý švestkový koláč, s jogurtem, kynutý, nekynutý nebo švestkový koláč s drobenkou. Jaký bude ten, který připravíte nejen sobě, ale také své rodině?

Švestkový koláč s tvarohem

  • ½ balíčku vanilkového pudinkového prášku
  • 2 polévkové lžíce másla
  • ¼ hrnku cukru
  • ½ hrnku polohrubé mouky
  • ½ balíčku vanilkového pudinkového prášku
  • 2 tvarohy
  • 1 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Mléko
  • Švestky
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 150 g cukru krupice
  • 150 ml oleje

Připravte si těsto. Smíchejte dvě vejce, 150 g cukru a vanilkový cukr. Přidejte olej, 250 g polohrubé mouky, mléko a prášek do pečiva. Vše důkladně promíchejte a vlijte do pekáče, který bude vymazán máslem nebo vyložen pečicím papírem.

Promíchejte půlku vanilkového pudinkového prášku, tvarohy, jedno vejce a vanilkový cukr. Tuto směs nalijte na těsto. Přidejte švestky, které očistěte a rozpůlte. Posypte drobenkou, kterou připravíte z půlky vanilkového pudinkového prášku, dvou lžic másla, ¼ hrnku cukru moučka a půl hrnku polohrubé mouky.

Připravený koláč dejte do vyhřáté trouby a pečte, dokud nebude na povrchu zlatavý. Nechejte jej pořádně vychladnout a poté můžete podávat.

Švestkový koláč hrníčkový s drobenkou

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 100g hery
  • 2 vejce
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 1 hrnek mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Švestky podle potřeby
  • Skořice
  • Drobenka

Jednoduchý a rychlý koláč připravíte tak, že utřete tuk, vejce a cukr. Přidejte mléko, vanilkový cukr s moukou a pudinkem, práškem do pečiva. Celou směs promíchejte a rozetřete na plech, který má vyšší okraj. Švestky omyjte, vypeckujte a rozkrojte na půlky. Ty dejte na celé těsto, posypte skořicí a drobenkou. Pečte na 180 stupňů. Nechte vychladnout a podávejte.

Švestkový koláč s mákem

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 dcl rostlinného oleje
  • 1 dcl vody
  • Švestky
  • Skořicový cukr
  • Mletý mák smíchaný s cukrem
  • Mouka
  • Drobenka

Polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva, vejce, rostlinný olej a vodu smíchejte v hustší těsto. Vlijte na plech, který bude vymazaný a vysypaný moukou. Na těsto dejte očištěné a rozpůlené švestky, posypte skořicovým cukrem a mákem. Přidejte drobenku a pečte ve vyhřáté troubě asi 30 až 40 minut.

Švestkový koláč kynutý

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného plnotučného mléka
  • 21 g droždí
  • 60 g krupice
  • Špetka soli
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 230 g hrubé mouky
  • 125 g másla
  • 125 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • 1 kg švestek
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • Mletá skořice

Rozmíchejte ve vlažném mléce droždí. Nechejte při pokojové teplotě odpočívat asi patnáct minut. Prosejte do velké mísy polohrubou mouku, přidejte cukr, špetku soli, jedno vejce, slunečnicový olej a nakonec drožďovou směs. Vypracujte hladké a vláčné těsto. Přikryjte utěrkou a nechejte kynout hodinu až hodinu a půl.

Mezitím připravte z hrubé mouky, cukru krupice soli a másla drobenku. Dejte do lednice odpočinout. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vykynuté těsto dejte na vymazaný plech a rozprostřete po celé délce. Na něj dejte půlky švestek, posypte mletou skořicí, drobenkou a dejte do trouby. Pečte asi půl hodinky.

Švestkový koláč s jogurtem

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 60 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 5 polévkových lžic rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru
  • 80 g hrubé mouky
  • Tuk
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 ml bílého jogurtu
  • Švestky
  • 100 g cukru krupice

Jogurt rozšlehejte s cukrem krupice, vejci, olejem. Přidejte mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Vše promíchejte a vzniklé těsto nalijte do koláčové formy. Přidejte švestky očištěné a rozpůlené. Připravte si drobenku z 50 g másla, 50 g moučkového cukru a 60 g polohrubé mouky. Posypte těsto se švestkami a dejte péct do předem vyhřáté trouby.

Švestkový koláč s drobenkou nekynutý

  • 120 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 160 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • Špetku soli
  • 200 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 polévkové lžíce hnědého rumu
  • 200 g polohrubé mouky
  • Půl kostky droždí
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 100 ml oleje
  • Švestky

Do mísy dejte mouku, uprostřed udělejte důlek, přidejte droždí, posypte cukrem a přidejte vlažné mléko. Promíchejte a vytvořte kvásek. Přidejte všechny ostatní ingredience na těsto a promíchejte. Těsto bývá řidší než kynuté. Přelijte jej do hlubšího vymazaného plechu. Z másla, vanilkového cukru, polohrubé mouky a 180 g cukru krupice vytvořte drobenku. Na plech dejte očištěné, vypeckované a rozpůlené švestky. Posypte drobenkou a pečte na střední teplotě dozlatova.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno