Jak se v těhotenství správně stravovat? Co je povoleno a co je zakázáno?

Být těhotná, to je zátěž pro celé tělo. Hormony blázní, ranní nevolnosti se vás pokouší sprovodit ze světa, jedla byste i čokoládu s hořčicí a po překročení hranice třetího trimestru už přes břicho pomalu nemůžete ani spát. Přesto by právě těhotenství mělo být dobou, kdy se nejvíce hlídáte a všímáte si toho, co jíte. Tak tedy co jíst a nejíst v těhotenství?

I když máte chuť na ty nejhříšnější potraviny, na které si normálně dáváte pozor, je třeba si uvědomit, že v těhotenství už nemáte zodpovědnost jenom za sebe, ale za dvojité balení. A tím, čím živíte sebe, živíte i své dítě. Proto je strava v těhotenství tak zásadní.

Potravin, kterým byste se v těhotenství měla raději (nebo naprosto určitě) vyhnout, je velká řada. Co jíst a nejíst vám nikdo neporadí s určitostí, ovšem základní pravidla, kterých byste se měla držet, jsou daná. V jejich důsledku si možná některé své denní gastronomické radosti budete muset nějakou dobu odpustit, ale na druhou stranu předejdete chvílím, kdy byste si později sama sobě mohla vyčítat, že jste se měla více zajímat, co nejíst v těhotenství a jaká má strava v těhotenství vlastně být.

Čemu se vyhnout?

Bakterie listerie

Slyšela jste už o listerióze? Zdravému člověku tyto bakterie, které vás mohou nakazit, nijak závažně neublíží, ale těhotné ženy patří mezi ohroženou skupinu lidí, kterým by mohly velmi uškodit. Je tomu tak kvůli imunitnímu systému, který je kvůli těhotenství oslaben.

Příznaky listeriózy se podobají chřipce či viróze. Může jít o horečku, zimnici, bolest svalů, průjem, tuhnutí šíje, bolestí hlavy a špatnou koordinací těla. Neléčená listerióza může vést k velmi tragickým následkům na dítěti – předčasnému porodu, samovolnému potratu nebo úmrtí dítěte krátce po porodu.

Čím se dá listeriózou nakazit a nejíst co v těhotenství? Syrové nebo nedostatečně upravené tepelné maso včetně ryb a mořských plodů, zapomeňte tedy na tataráky. Patří sem i sushi, paštiky a masové pasty, párky a měkké salámy. Uškodit vám mohou i majonézové saláty, nepasterizované mléko a výrobky z něj, ale i nemyté ovoce a zelenina.

Jak nákaze předejít? Prvním krokem jsou dostatečné tepelné úpravy, jak už bylo řečeno. Vařením, pečením nebo smažením se odstraní mimo listeriózy i bakterie salmonelózy. Dále je zásadní dávat si pozor při vaření. Dostatečně omývat prkénka i pracovní plochu, na které krájíte syrové maso, ale i nože a příbory, kterými maso zpracováváte – nikdy jimi poté nakrájejte například ovoce nebo zeleninu. Takto infikované plodiny patří mezi ty, co rozhodně nejíst v těhotenství.

Strašák jménem rtuť

Určitě jste už slyšela, že na rtuť si máte během těhotenství dávat velký pozor a že ryby jsou tím druhem masa, co nejíst v těhotenství. Není to tak úplně pravda, ryby jsou jako součást jídelníčku pro těhotné ženy velmi důležité, protože tvoří část spektra pestré stravy v těhotenství. Je ale zásadní dávat si pozor na určité druhy a na dostatečnou tepelnou úpravu ryb.

Ve kterých rybách se rtuti vyskytuje nejvíce? Co za druhy nejíst v těhotenství? Mezi hlavní dva favority patří žralok a mečoun, druhou příčku obsazuje dvojice tuňák a makrela a jako poslední můžeme jmenovat štiku a candáta.

S konzumací ryb buďte opatrná, ale nezatracujte je.

Samozřejmě není pravidlem, že si dáte jednu rybu a otrávíte sebe a dítě, musíte ale brát v potaz, že pro vyvíjející se plod by mohla být rtuť ohrožující, i když se vejde do bezpečného limitu. Přesto byste neměla ryby ze svého jídelníčku vyřazovat, naopak! Ryby jsou zdrojem důležitých omega 3 mastných kyselin, které napomáhají rozvoji nervové soustavy vašeho miminka. Proto byste si dvakrát týdně rybu dát měla. Pouze si dávejte záležet na dostatečné tepelné úpravě a volte například filé z tresky, mořské štiky nebo hejka, anebo lososa, sardinky, herynky, kapra, šproty, ančovičky a pstruhy. Pokud holdujete i jinému mořskému životu, sáhněte po krevetách.

Umělá sladidla

Cukr a jeho obsah v jídle patří mezi další polemiky, co jíst a nejíst v těhotenství. Cukr je pro tělo potřebný a rozhodně to nikdo nezpochybňuje – asi nepotkáte lékaře, který by vám v těhotenství upíral přístup ke sladkému, protože kdy jindy než v těhotenství po něm toužíte víc? Co je ale důležité nejíst v těhotenství, jsou umělá sladidla, které zas tak prospěšné nejsou. Pokud tedy toužíte po sladké limonádě, nebo sladkém čaji, dopřejte si klasický cukr. Ideální je samozřejmě voda a čaj neslazený, ale zahřešit v tomto směru není v těhotenství zase tak trestné.

Káva

Káva a v ní obsažený kofein se dlouho považovaly za příčinu hyperaktivity novorozenců. V posledních letech se od této teorie upustilo, ovšem přetrvává názor, že pití kávy v těhotenství je nevhodné. Proč? Může způsobovat nižší porodní váhu u vašeho dítěte a také způsobovat jeho nižší hladinu vápníku a železa. Rovněž také snižuje průtok krve placentou, což může mít za následek pomalejší přívod živin a kyslíku k dítěti.

Existují také teorie o souvislosti mezi konzumací kofeinu a potratem či poruchami růstu.

I u ostatních zakázaných radostí, i zde ovšem platí, že za konzumaci malého množství se hlava netrhá. Pokud jste zvyklá dát si ráno kávu na probrání a bez něj nedokážete fungovat, nesnažte se své kafe nahrazovat energetickými nápoji a podobnými sladkými bombami, ale svůj šálek si dopřejte. Raději jedna káva, než dvě tuny cukru a abstinenční příznaky!

Alkohol

O zhoubném vlivu alkoholu na těhotenství jste už jistě slyšela statisíckrát, kdyby vás v těhotenství někdo na večírku přistihl se sklenkou vína, hrozil by vám neuvěřitelný veřejný lynč. Je pravda, že pravidelná konzumace alkoholu může vývoj dítěte velmi špatně ovlivnit – v lepším případě se bude dítě potýkat jen s hyperaktivitou a poruchami učení, které bude provázet abstinenční syndrom hned po porodu, v horším případě nastupují do popředí mentální opožděnost a fyzické postižení. Dítě může psychicky zaostávat, mít narušené emoční vnímání a odlišnosti v temperamentu oproti normálním dětem, jejichž matky alkohol v těhotenství nepožívaly.

Objevují se ale i názory odborníků, kteří jednu či dvě skleničky týdně nezatracují. Alkohol byl dříve údajně používán i na porodním sále k zabránění předčasným stahům dělohy. Hlavní problém podle nich tkví v pravidelném přísunu alkoholu, který může plod poškodit. Bezpečnou hladinu vám ale nikdo nezaručí, je tedy lepší neriskovat, než později litovat – poté, co bude dítě na světě, a vy se budete muset potýkat s problémy, které byste mohla popíjením způsobit, už to zpátky nikdy nevrátíte.

Co naopak zahrnout do stravy?

Tím jsme si shrnuli, co nejíst v těhotenství. Ale při řešení otázky, co jíst a nejíst v těhotenství vás pravděpodobně zajímá i to, co právě jíst.

Pestrý jídelníček

Pestrá strava v těhotenství je základ. Odvíjí se od něj veškeré úspěchy vašich stravovacích pokusů. Do jídelníčku byste měla zařadit velké množství ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Dále nepodceňujte ani přísun luštěnin a nízkotučného mléka.

Během těhotenství ve vašem těle velmi výrazně stoupá poptávka po vitamínech a minerálech oproti normálu. Jmenovitě například kyselina listová a vitamín B vám mohou pomoci předejít vrozeným vadám, proto je jejich konzumace v tomto období tak důležitá. Proto zařaďte i doplňky pro těhotné, které obsahují kyselinu listovou. Ty pokryjí vaši potřebu ve dnech, kdy se vám nepodaří dostat ji do sebe pomocí vyvážené stravy.

Vápník

Kalcium je zásadní pro stavu kostí dítěte a pomáhá chránit matku před úbytkem kostní hmoty, to je známá věc. Ale že vápník pomáhá i s těhotenským vysokým krevním tlakem a je důležitý pro správné fungování nervů a svalů, to už se tolik do popředí nedává.

Pár sklenic mléka denně a hladina vápníku půjde nahoru.

Přesto je konzumace vápníku v těhotenství velmi zásadní. Doporučuje se do sebe dostat minimálně 1000 mg denně, což rozhodně není málo. Můžete konzumaci vápníku řešit pitím mléka, což vychází na tři sklenice polotučného, nízkotučného, či sójového. Při přípravě ovesné kaše nebo rýže můžete také vyměnit vodu za mléko.

Voda

Je důležitá i mimo těhotenství, natož při něm. Pitný režim a pestrá strava v těhotenství jdou ruku v ruce, je pro těhotné ženy zásadní a dostatek tekutin jim pomáhá předcházet zácp, navíc zajišťuje správně fungující krevní oběh, který vás i miminko vyživuje. Odborníci doporučují s sebou nosit láhve a mezi každým jídlem (i svačinami) vypít minimálně jednu sklenici vody. Pokud vodu nezvládáte v tak velkém množství, můžete ji částečně nahradit kvalitními džusy nebo nízkotučným mlékem.

Železo

V těhotenství je železo velmi zásadní prvek, který často patří mezi nedostatkové. Pomáhá přitom zásobit dítě kyslíkem a předcházet předčasnému porodu. Je tedy důležité pro normální vývoj a růst dítěte. Najdete ho v libovém kuřecím mase nebo rybách, ve fazolích a hrachu. Kromě začlenění do jídelníčku byste měla zvážit i doplňky stravy s obsahem železa koneckonců jako těhotná si nemůžete dovolit trpět nedostatkem některých látek – nejde jen o vás a nerozhoduje se o vašem správném fungování.

Tři varování na závěr

Pozor na diety

Ta poslední chvíle, kdy můžete experimentovat se svojí váhou, je období očekávání dítěte. Vzhledem k tomu, že každé vaše snězené i nesnězené sousto už není jen vaše věc, stejně tak rozhodnutím co jíst a nejíst v těhotenství neovlivňujete už jen vlastní pocit hladu. Nepodléhejte proto módním dietám, nesnažte se svou váhu nijak regulovat z „kosmetických důvodů“ (samozřejmě doporučení lékaře je věc jiná). Můžete tím své dítě vážně ohrozit na životě, případně mu „jen“ způsobit trvalé újmy na zdraví.

Pozor na přejídání

I když jako těhotné s vámi asi chutě budou třískat, nesnažte se sníst celý svět jenom z důvodu, že jste těhotná. Dítě sice potřebuje svůj přísun živin každý den, to ovšem neznamená přísun jako pro čtyři další lidi. Dítě pro správný vývoj potřebuje asi 50 000 kalorií navíc. I když se to zdá jako astronomická hodnota, při vydělení to vychází zhruba na 300 kalorií, které každý den musíte zkonzumovat navíc oproti normálu a to až v poslední dvou trimestrech. V prvním, kdy je váš potomek stále ještě více fazolka než člověk, proto nemusíte svůj příjem nijak navyšovat. Až tedy budete řešit, co jíst a nejíst v těhotenství, nesnažte se spořádat jídla za celý regiment. Není to potřeba.

Pozor na obezitu

Obezita u žen, které trpěly nadváhou ´ještě před otěhotněním, během těhotenství obvykle dost vysoko stoupá. Žena s příliš vysokou váhou má předpoklady pro spoustu problémů v těhotenství i později po porodu a navíc se kilogramů obvykle neumí sama zbavit.

Kolik přesně přibrat v těhotenství, vám nikdo neřekne.

Kolik je tedy optimální přibrat? Žena s normální váhou si může dovolit v těhotenství nabrat jedenáct až osmnáct kilogramů, aniž by jí to způsobilo zdravotní komplikace. Ženy s nadváhou by se měly držet v rozmezí sedmi až jedenácti kil, ženy s podváhou by oproti tomu měly nabrat od třinácti do dvaceti. Samozřejmě veškeré tyto hodnoty závisí na poměru výšky a váhy a spousty dalších faktorů – váha v těhotenství je velmi individuální záležitostí.

Zásadnější než kolik žena celkově přibere je však nástup a rychlost, s jakou hmotnost přibývá. Během prvního trimestru by vám těhotenství mělo přihodit jen jeden až 2,5 kilo, zatímco v dalších dvou trimestrech by měla váha jít konstantně nahoru s půl až jedním kilem navíc během každého týdne.

Pozor na stres

Ať už vaše těhotenství provází jakékoliv starosti, naučte se co nejdříve hodit je za hlavu – až se dítě narodí, budete mít spoustu dalších věcí, které budete muset řešit. Dokud nosíte pod srdcem dítě, snažte se být v co největší duševní pohodě a užívat si pocity, které těhotenství provází.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno