Pečete doma jednu bábovku pořád dokola. Rodina ji má sice ráda, ale mít ji na talíři víkend co víkend, to se může brzy omrzet. Existuje spousta alternativ a různých receptů. Také vzpomínáte, jak se u babičky pekla bábovka? Ivana ano. „Babička skvěle pekla a bábovku, tu pekla přesně hodinu a půl, věděla, jak jí peče trouba. Nikdy nebyla připálená nebo nedopečená“ usmívá se při vzpomínce. Vy můžete připravit různé varianty. Rychlá bábovka vám přijde vhod, když vás čeká návštěva, hrníčková bábovka zase tedy, když nemáte doma váhu. Stačí se inspirovat jedním z receptů. Třeba vám padne do okna šlehačková bábovka nebo bábovka s tvarohem. Bábovka recept je připraven také pro vás!
Tvarohová bábovka
- 250 g másla
- 4 vejce
- 1 balení vanilkového cukru
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 250 g cukru
Dejte máslo na chvíli do kuchyně, aby mělo pokojovou teplotu. Následně jej utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a také žloutky. Kdo chce, může přidat trochu rumu pro výraznější chuť. Přidejte tvaroh, promíchejte, přidejte mouku s práškem do pečiva. Z bílků vytvořte sníh a přidejte do směsi. Vylijte do formy na bábovku a pečte ve vyhřáté troubě.
Banánová bábovka (hrníčková)
- 2 vejce
- 0,5 hrnku rostlinného oleje
- 1 hrnek cukru krystal
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 2 citrony
- 1 špetka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 4 banány
V míse rozmačkejte všechny banány a přidejte šťávu z citrónů. Můžete přidat také trochu nastrouhané citronové kůry. V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přidávejte postupně olej a vše vymíchejte do pěny. Spojte s banány, přidejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte v jedno těsto. Vylijte jím formu na bábovku (vymazanou a vysypanou moukou) a pečte na 150 stupňů asi 15 minut, poté ztlumte na 130 stupňů a pečte dozlatova.
Olejová bábovka
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru moučka
Vymažte si formu máslem, vysypte moukou a předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte v míse olej, mléko, mouku s práškem do pečiva, cukr a vajíčka. Vše vyšlehejte mixérem v hladké těsto. Toto těsto vlijte rovnoměrně do formy a dejte do trouby. Pečte dozlatova, posypte cukrem a můžete podávat.
Ořechová bábovka
- 3 vejce
- ¾ hrnku cukru
- 1 máslo
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ hrnku oleje
- ½ hrnku mléka
- 1 hrnek mletých ořechů
- 1 balíček prášku do pečiva
V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Aby byla bábovka nadýchanější, prosejte. Přidejte cukr, ořechy a poté přidejte tekuté suroviny. Vypracujte hladké a jemné těsto. Dejte do trouby, která je předehřátá na 180 stupňů a pečte přibližně půl hodinky. Zkoušejte špejlí. Můžete přidat několik celých ořechů, lískové oříšky nebo rozinky, kandované ovoce a podobně.
Mramorová bábovka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 0,5 hrnku oleje
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- Trochu kakaa (podle potřeby)
- Strouhanka a máslo na vysypání formy
Do mísy dejte nejdřív sypké suroviny a poté tekuté (kromě kakaa). Šlehačem vymíchejte hladké a lehce tekuté těsto. Rozdělte jej napůl a do jedné z půlek zamíchejte kakao. Formu na bábovku vymažte a pečlivě vysypte. Do půlky zaplňte světlým těstem a rovnoměrně rozprostřete. Poté přidejte kakaové těsto a opět přidejte a rovnoměrně rozprostřete. Přidejte zbytek světlého těsta a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut.
Jogurtová bábovka
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 100 g oleje
- 1 prášek do pečiva
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
Do mísy dejte mouku, smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte jogurt, vejce a olej. Vše promíchejte s pomocí mixéru a vytvořte těsto. Vymažte formu máslem, můžete vysypat strouhaným kokosem. Rozehřejte troubu na 180 stupňů, přidejte těsto a dejte péct dozlatova.
Cuketová bábovka
- 180 g cukru moučka
- 300 g polohrubé mouky
- 400 g cukety
- 2 polévkové lžíce kakaa
- ½ čajové lžíce mleté skořice
- 1 balíček kypřicího prášku
- 2 dcl oleje
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
Cuketu očistěte, odstraňte vnitřek a nastrouhejte. Vymačkejte z ní šťávu a dejte bokem. V míse spojte vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem a rozmíchejte. Přidejte olej, kakao, mletou skořici, mouku, prášek do pečiva a cuketu. Všechno pořádně promíchejte, dejte do vymazané formy a rovnoměrně rozdělte. Pečte v předehřáté troubě, nechte vychladnout a poté posypte cukrem a podávejte.
Maková bábovka
- 250 másla
- 190 g cukru krupice
- 150 g mletého máku
- 180 g hladké mouky
- 200 – 250 ml mléka
- 6 vajec
- 1 vanilkový cukr
- 1 balíček kypřicího prášku
Troubu předehřejte na 180 stupňů a vymažte formu na bábovku. Následně vysypte moukou. Vezměte mísu a v ní utřete cukr, vanilkový cukr a krystal. Přidejte žloutky a za pomoci mixéru vymíchejte do pěny. Přidejte mletý mák, mouku s kypřicím práškem. Zamíchejte, přilijte mléko a vymíchejte těsto. Z bílků, které jste si dali bokem, vytvořte pevný sníh a přidejte do těsta. Opatrně vmíchejte. Za pomoci stěrky přeneste do formy, rovnoměrně rozprostřete a pečte v rozehřáté troubě asi 45 minut. Nechte vychladnout a poté nakrájejte.