Nejlepší recepty na jablečný koláč

Máte doma spousty jablek a nevíte co s nimi? Vyzkoušejte velmi oblíbený jablečný koláč. S kusy šťavnatých jablek je ideální moučník, který rychle připravíte.

Výrazná chuť a vůně vanilky dodá jablečnému koláči ten pravý šmrnc, a ještě provoní celý váš byt. Přinášíme vám ideální 2 recepty na nedělní koláč s jablky, který potěší bříška celé rodině. První recept je velmi oblíbený jablečný koláč na plech a druhý recept je pro lidi, kteří dodržují zdravou výživu, a to jednoduchý jablečný koláč ze špaldové mouky. Pojďme tedy spolu na to!

Jablečný koláč na plech

Suroviny pro jablečný koláč

Na těsto:

  • 100 g máslo
  • 1 žloutek
  • 2 – 3 lžíce studené vody
  • 3 lžíce mléko
  • 200 g mouka (100 g hladké a 100 g polohrubé)
  • špetka soli

Na náplň:

  • 4 – 5 jablko
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 50 g máslo
  • 4 – 6 lžiček meruňková zavařenina
  • 2 lžíce třešňovice

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte na vál, aby se provzdušnila a následně v ní utvořte důlek. Do mouky přidáte máslo pokojové teploty, nakrájené na kousky, aby se vám lépe zpracovávalo těsto. Přidáte jeden žloutek a prsty je rozmělněte.
  2. Do připravené směsi přilijte studenou vodu a vařečkou důkladně spojte až vypracujete vláčkou kouli. Vynechali jsme cukr, těsto totiž pak může zhořknout a rychle tvrdne. Samozřejmě můžete cukr přidat, je to na vás. Nebo ho nahradit vanilkovým cukrem, který dodá těstu výtečnou chuť. Připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky. Těsto se pak při rozvalování nebude lepit. Po půl hodině vyndáte těsto na jablečný koláč a necháte zvláčnět při pokojové teplotě.
  3. Troubu si předehřejte na 200 °C. V případě, že máte horkovzdušnou troubu doporučuje nastavit pouze na 180 °C. Plech nebo pečící formu o průměru 25 cm vymažte máslem, aby se jablečný koláč nepřipálil.
  4. Jablka nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte. Těsto, které má pokojovou teplotu rozválejte na placku a přendejte na plech. V případě, že budete jablečný koláč dávat do pečící formy, tak těsto trochu rozválejte a placku prsty vtlačte do formy do odpovídajícího tvaru.
  5. Na těsto vyskládejte připravená nakrájená jablka. Vrstvu jablek posypte cukrem, poházejte na vrch máslo a dejte péct do trouby.
  6. Jablečný koláč pečte zhruba 45 minut podle zkušeností s vlastní troubou a poté přepněte na pět minut na gril. Povrh by měl být lehce dozlatova. Po zhruba 50 minutách pečení trouby vypněte a nechte v ní dezert ještě pět minut odpočívat.
  7. Mezitím si v kastrůlku na mírném ohni připravíte náplň. Rozmíchejte si meruňkovou zavařeninu s alkoholem, aby vznikla hladká směs, kterou potřete upečený koláč.

Naše tipy jak upéct nejlepší jablečný koláč

  • Přepněte troubu na posledních pár minut pečení na gril. Docílíte tam krásné zlatavé barvy. Cukr navíc zkaramelizuje a vytvoří hezkou krustu. Hlavně nezapomeňte troubu hlídat! Gril je rychlejší, než se zdá, takže váš výtvor může také rychle skončit v koši.
  • Přidejte do těsta na koláč vanilkový cukr. A jestli chcete ještě lepší chuť místo vanilkového cukru použijte vanilkový lusk. Dřeň z lusku jednoduše přimícháte do těsta.

Jednoduchý jablečný koláč ze špaldové mouky

Suroviny na těsto:

  • 300 g špaldové mouky hladké
  • 100 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • asi 6 lžic medu (3 lžíce do těsta, 3 lžíce do směsi)
  • 1/2 lžičky sody
  • 1 žloutek

Na náplň:

  • 500 g strouhaných jablek
  • 100 g nahrubo nasekaných mandlí
  • 200 g ovesných vloček

Postup přípravy

  1. Nejprve smíchejte mouku, sodu, máslo, tvaroh, med a žloutek a vypracujte těsto. Následně vypracované těsto vyložte na pekáč.
  2. Jablka nastrouhejte a nasypte je na vrch zpracovaného těsta.
  3. Na jablka nasypte směs, kterou vyrobíte tak, že na pánvi na sucho opražíte ovesné vločky. Do pánve přidejte i mandle, trochu vody a med.
  4. Předem si předehřejte troubu na 200 stupňů. Připravený jablečný koláč dejte do trouby péct na 30 minut.

Tip:

Mandle, které přidáváte do směsi můžete vyměnit za jiné ořechy. Velmi se k jablečnému koláči hodí slunečnicová nebo sezamová semínka. Také můžete použít různé směsi ořechů a semínek.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno