Milujete poctivou českou kuchyni, nejvíc omáčky? Jak si připravit rajskou omáčku, která bude vhodná pro vegetariány? Ať už jste se stali vegetariány v mládí nebo až v pozdějším věku, pak hledáte nové a nové bezmasé recepty, které si můžete připravit. Když však dostanete chuť na tradiční českou kuchyni, může to být trošku problém. Takové omáčky se většinou připravují právě s masem například svíčková, koprovka nebo rajská. K té patří buďto kus hovězího masa nebo tolik oblíbené plněné papriky.
Verze pro vegetariány
Spousta lidí může namítnout, že stačí nedat si maso a sníst jen knedlíky a omáčku. Jenže to není až tak úplně plnohodnotný oběd nebo večeře. Vyzkoušet můžete vegetariánské plněné papriky, které jsou chutnou zdravou alternativou ke klasickým plněným paprikám z mletého masa. Uvařte si i vy svou rajskou omáčku ve verzi pro vegetariány!
Rajská omáčka s plněnými paprikami
Co budete potřebovat:
Omáčka
- Rostlinný olej
- Hladká mouka
- Voda
- Bobkový list
- Nové koření
- Celý pepř
- Protlak nebo pasírovaná rajčata
- Sůl
- Skořice
- Cukr
- 8 kusů paprik
Náplň do papriky
- 100g ovesných vloček
- 100g vařené rýže
- 100g nastrouhané mrkve
- 100g nastrouhaného celeru
- 2 cibule
- 1 čajová lžička kmínu
- 1 čajová lžička mleté červené sladké papriky
- Česnek
- Mletý pepř
- Sůl
- Majoránka
- Rostlinný olej
Jak postupovat:
Rajská omáčka
Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozpáleném oleji osmahněte. Následně přidejte hladkou mouku a vytvořte jíšku. Celou směs zalijte vodou a pořádně promíchejte. Přidejte koření – bobkový list, nové koření a celý pepř. Koření dejte do čajového sítka, díky tomu koření následně vytáhnete bez problémů, aniž by zůstalo v omáčce. Nechejte omáčku řádně provařit, následně přidejte propasírovaná rajčata nebo protlak. Dochuťte solí, mletou skořicí, cukrem a celou směs rozmixujte.
Náplň do paprik
Z vloček vytvořte hustou kaši, do které poté přidejte uvařenou rýži a promíchejte. Na rozpáleném oleji osmahněte mrkev s celerem a přidejte cibule, které nakrájíte na kostičky. Přidejte kmín a papriku. Směs smíchejte s kaší, dochuťte česnekem, pepře, solí, majoránkou a olejem, opět promíchejte. Vzniklou směsí naplňte papriky, které předtím omyjete a pečlivě očistěte. Následně vařte v omáčce přibližně patnáct minut. Kdo nemá rád papriky, může ze směsi vytvořit kuličky a smažit je na rozpáleném oleji.