Zelený čaj byl po staletí oblíben v Asii, postupně se dostával mezi širokou veřejnost. Dnes je konzumován v celém světě. Jako součást léčby jej využívá také tradiční čínská medicína. Má spoustu přínosů pro lidskézdraví.
Existují různé druhy čajů a mají různé přínosy pro zdraví. Zelený čaj sevyrábí z listů čajovníku Camelliasinensis. Z těchto lístků čajese vyrábí bílý čaj, oolong čaja černý čaj. Souhrnně se těmto čajům říká pravé, protože jde o jediné druhy, které se vyrábí z listů skutečného čajovníku.
Zdravotní přínosy zeleného čaje
Podporuje zdraví srdce
Zelený čaj je nabitý antioxidanty (polyfenoly a katechiny) a ty mohou chránit vaše srdce a přispívat k jeho zdraví. Antioxidanty zlepšují krevní oběh, snižují riziko vzniku krevních sraženin a infarktu. Mohou pomoci snížit vysoký krevní tlak nebo regulovat hladinu cukru v krvi. Pití zeleného čaje umí pomoci snížit hladinu cholesterolu.
Podporuje hubnutí
Asi vám nepomůže zázračně zhubnout desítky kilogramů, ale bude sloužit jako podpora pro snížení hmotnosti. Umí totiž nastartovat metabolismus. Katechiny v zeleném čaji pomáhají zlepšovat funkci jater, podporují energetickou hladinu. Díky rychlejšímu metabolismu tělo lépe spaluje tuky.
Může bránit rakovině
V posledních časem se hovoří o zeleném čaji jako o potenciálním pomocníku proti rakovině. Výzkumy ukazují, že pití nejméně tří šálků zeleného čaje může předejít mutacím v buňkách, které způsobují rakoviny. Je to dáno zejména silnými antioxidanty.
Chrání zdraví mozku
Zelený čaj může být účinným pomocníkem a prevencí před vznikem Parkinsonovy choroby nebo také Alzheimerovy choroby. Některé studie dále poukazují na to, že zelený čaj může podporovat lepší paměť, prostorové vidění nebo také pomáhá mozku lépe zpracovávat nové informace v pokročilém věku.
Může mít zelený čaj vedlejší účinky?
Zelený čaj vám v podstatě nemůže ublížit. Neobsahuje žádné chemické látky. Je jen nutno jej konzumovat s rozumem, nepřehánět to. Doporučuje se maximálně pět nebo šest šálků denně. Někdy může mít negativní vliv kofein, který v zeleném čaji najdete.
Problémy se žaludkem
Zelený čaj může zvýšit kyselinu v žaludku a to vlivem taninů. Příliš mnoho kyseliny v žaludku může způsobovat křeče, zažívací problémy a podobně. Tento problém se objevuje ve chvíli nadměrné konzumace zeleného čaje.
Bolest hlavy
Kofein v zeleném čaji může způsobovat bolesti hlavy, jste-li citliví na kofein. Trpíte-li chronickými bolestmi hlavy nebo migrénami, pak pro vás není vhodná každodenní konzumace zeleného čaje.
Problémy se spánkem
Zelený čaj obsahuje kofen a L-theanin, což jsou dvě látky, které pomáhají zvyšovat energii, takže před spaním asinebudou moc dobré. Doporučuje se zelený čaj konzumovat nejpozději pět hodinpřed spaním.
Typy zeleného čaje
Existují dva základní typy zeleného čaje. Jeden pochází z Číny a druhý z Japonska. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Čím jsou charakteristické?
Čínský zelený čaj
Čína jako země je největším producentem zeleného čaje. Mají tak trochu zemitou chuť a to díky tomu, jak se vyrábí. Právě to je odlišuje od čajů japonských. Zelené čaje mají několik odrůd.
Longjing
Jde o nejoblíbenější typ čínského čaje, je známý také jako Dragonwell. Je považován za velmi kvalitní čaj, proto může být citelně dražší, než jiné zelené čaje. Tento čaj se sklízí jednou za rok.
Gunpowder neboli střelný prach
Jde o zelený čínský čaj, který svým vzhledem může připomínat střelný prach. Vyráběl se pro dynastii Tang.
Japonské zelené čaje
V Japonsku se některé čaje zastiňují v posledních týdnech před sklizní, aby v nich zůstalo dostatek chlorofylu, což dodává čajům ten správný zelený odstín. Tyto čaje obsahují spoustu aminokyselin. Opět existuje několik typů japonských čajů.
Matcha
Jde o druh japonského čaje, který se drtí na prášek. Z toho se poté připravuje výsledný matcha čaj (známý jako matcha tea). Jde o jeden z nejzdravějších typů zeleného čaje. Obsahuje velké množství antioxidantů a chlorofylu.
Sencha
Jde o nejoblíbenější zelený čaj, který najdete v restauracích a kavárnách. Existuje několik poddruhů sencha – gyokuro, asamushi, chimushi, fukamushi a uji sencha.
Genmaicha
Další populární zelený čaj je Genmaicha. Kombinují se čajové listy s praženými rýžovými jádry. Výsledkem bývá lehce pečená, ale přesto vydatná chuť. Mnohdy jej lidé používají jako náhradu za kávu.