Prevence diabetu typu 2 – konzumujte celozrnné potraviny

Zdravá a vyvážená strava je pro lidské tělo a zdraví obrovským přínosem. Pomáhá ho chránit před mnoha různými nemocemi. Vyvážená strava může chránit před kardiovaskulárními chorobami, před mrtvicí nebo například před rakovinou. Nové studie, které probíhaly na univerzitě Chalmers a dánském výzkumném středisku pro výzkum rakoviny ukázaly, že celozrnné potraviny mohou být pro tělo přínosné, obzvláště pokud jde o cukrovku typu 2.

Snižování rizika cukrovky

V časopise Journal of Nutrition byla publikována studie, ve které se zjistilo, že konzumace celozrnných výrobků může snížit riziko diabetu typu 2. U mužů se riziko může snížit až o 34% a u žen se může snížit riziko až o 22%. Studie sledovala na 55 tisíc účastníků a to v průběhu patnácti let. Během této studie účastníci denně konzumovali určitou dávkucelozrnných výrobků, podle studie to bylo nejméně padesát gramů. Mohlo to být například ve formě ovesné kaše, celozrnného chleba nebo jiného pečiva.  

Vyřazení bílé mouky z jídelníčku

Vyřazením bílé mouky ze svého jídelníčku má další pozitivní účinky, například může pomoci v hubnutí. Profesor Rikard Landberg, vedoucí výzkumník této studie, poznamenal, že lidé by neměli vnímat sacharidy jako špatné. V mnoha dietách se vyhýbají sacharidům, což je špatně, protože lidské tělo je potřebuje. Sacharidy jsou velmi rozmanitou skupinou potravin včetně vlákniny, škrobu a cukru. Není nutno všechny sacharidy házet do jednoho pytle, protože mají zcela odlišné účinky na fyziologii a zdraví.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno