Vánoce milují snad všichni. Sejde se celá rodina, vaří se dobrá jídla, pod stromečkem najdete pár drobností. Jsou to svátky klidu, míru, pohody a rodinné sounáležitosti. Všechen shon a stres, který se na vás nabaluje během celého roku, hodíte za hlavu a neřešíte, co bude v práci po novém roce. Prostě si užijete vše, co vám Vánoce nabízejí.
Vánoční výzdoba nekončí u stromečku
Jako vánoční výzdobu mnoho lidí bere vánoční stromeček, světýlka, adventní věnec nebo možná i ozdoby v oknech. Máte-li děti, snažíte se navodit tu správnou vánoční pohodu a náladu zejména kvůli nim. Jejich rozzářená dětská očka jsou tou nejlepší odměnou, které se vám může dostat. Proto hledáte nové a nové kreativní recepty, kterými můžete děti překvapit?
Zaměřeno na vánoční stůl
Nemusíte pořizovat jen vánoční talíře, ubrusy nebo ubrousky, můžete popustit uzdu své fantazii a pro děti vytvořit jednoduché, chutné a kreativní jídlo. Je to snadné, naše kreativní recepty vám v tom pomohou. Děti se tak budou na každé jídlo těšit a mnohdy budou ochotny sníst i něco, co jim běžně nechutná. Vyzkoušejte následující recepty i vy!
Sněhulákova svačinka
Co budete potřebovat:
- Snítky petržele
- 2 kusy vejce
- Kousek mrkve
- Špejle
- Černé potravinářské barvivo
Jak postupovat:
Vajíčka uvařte natvrdo, nechejte zchladnout a oloupejte. Jedno z vajíček ve spodní části ukrojte, aby na sebe kousky navazovaly jako na fotografii. Následně do sněhulákova těla napíchněte petrželové natě jako ruce. Mrkev očistěte a ukrojte malý kousek, ze kterého vytvoříte nos. S pomocí potravinářského barviva vytvořte sněhulákovi oči, pusu a knoflíky. Můžete využít také koření, ale pozor, před konzumací je vytáhněte.
Pandí cukrovinky
Co budete potřebovat:
- 260 ml mléka
- 100g Hery nebo másla
- 160g hladké mouky
- 4 kusy vajec
- ½ lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
Jak postupovat:
Smíchejte v hrnci mléko se špetkou soli a tukem. Přiveďte tuto směs k varu a následně do ní nasypte mouku. Propracujte vařečkou a na mírném ohni nechejte chvíli propařit. Sundejte z plotny, přidejte prášek do pečiva a přidejte za stálého míchání jedno vejce po druhém. Nechejte těsto chvíli odpočinout a s pomocí zdobícího sáčku, na plech s pečicím papírem, udělejte malé větrníčky. Pečte ve vyhřáté troubě asi deset minut, dokud větrníčky nezrůžoví.
Nechejte je vychladnout, rozkrojte a naplňte buďto klasickým pudinkem, pudinkovým krémem či jiným oblíbeným krémem. S pomocí čokoládových chipsů vytvarujte pandám oči, nos, uši a packy. Přiklopte vrchní díl větrníku a pocukrujte.
Polévkové akvárium
Namísto nudné rybí polévky vytvořte dětem polévkové akvárium. Do klasické polévky namísto krutónů dejte pár rybiček z listového těsta.
Jak postupovat:
Z listového těsta vykrojte rybičky, které dejte na plech s pečicím papírem. Namísto oka dejte makové zrníčko. Upečte dozlatova a dejte pár rybiček na „hladinu“ talíře. Celé akvárium můžete doplnit pažitkou nebo rybářským prutem z mrkve.
Bílkový sněhulák
Co budete potřebovat:
- 3 kusy bílku
- 200g cukru krupice
- Černé a oranžové potravinářské barvivo
Jak postupovat:
Bílky s cukrem ušlehejte do tuhého sněhu, naplňte jím cukrářský sáček a tvarujte na plech do podoby sněhuláčka. Dejte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a nechejte sušit zhruba 20 minut. Potravinářským barvivem udělejte oči a nos.