Pečené kuře je klasikou každé kuchyně, zbožňují ho jak děti, tak i dospělí všeho věku. Také se říká, že dozlatova upečené, chuťově výborné kuře je vizitkou dobrého kuchaře. Dá se připravit na mnoho způsobů a variant. My vám tu nyní dvě z nich ukážeme. Kuře s nádivkou a kuře na zelenině.
Při nákupu surovin pro vaření si dejte dobrý pozor, ty nejlepší a nejkvalitnější kuřata poznáte podle jednoduchého triku: podíváte se jim pod kůži. Po obou stranách podél břicha k prsíčkům by se měl táhnout proužek tuku smetanově bílé barvy.
Pečené kuře s nádivkou
Potřebné suroviny
- kuřecí maso – 1 kus celého kuřete
- 4 – 6 starších rohlíků
- 2 vejce
- máslo
- sůl
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- petrželka či pažitka (sušená nebo čerstvá)
- mléko
Postup přípravy
- Předehřejeme troubu na přibližně 220°C. Pořádně kuře omyjeme pod studenou vodou (nezapomeňte pořádně vypláchnout i břišní dutinu kuřete), osolíme ho a připravíme si ho do pečící misky nebo do pekáče.
- Nyní nakrájíme nebo natrháme rohlíky na menší kousky a necháme je máčet v mléce.
- Mezitím utřeme máslo s trochou soli, žloutkem a kořením. Zbylé bílky použijeme na hustý sníh. Vyždímané kousky rohlíků (ne úplně suché) vmícháme do utřeného másla a k tomu přidáme sníh z bílků.
- Hotovou nádivku vezmeme a naplníme s ní kuře uvnitř i pod kůží na prsou. Na kůži můžeme nechat rozpustit kousek másla a podlijeme trochou vody. Přiklopíme víkem a necháme péct.
- Kuře můžeme několikrát obrátit, aby se propeklo rovnoměrně, občas podlijeme výpečkem. Ke konci pečení odklopíme poklici a necháme kůrčičku propéct do křupava.
- Takto pečené kuře s nádivkou podáváme s bramborem, nebo nejlépe s rýží.
Do nádivky se také doporučuje přidat česnek, někdo ji může dělat i např. s uzeným masem, mandlemi nebo jablky. Záleží jen na vaší chuti, fantazii a také příležitosti, ke které budete kuře podávat. Ke slavnostní události se samozřejmě hodí i speciálnější nádivka.
Pečené kuře na zelenině
Potřebné suroviny na 2 porce
- 2 kuřecí stehna
- 3 velké mrkve
- 2 střední cibule
- 2 – 3 bílé papriky
- grilovací koření
- celý kmín
- sušený libeček
- sůl
- mletý pepř
- olej
- drůbeží vývar
Postup přípravy
- Kuřecí stehýnka, stejně jako v minulém případě, především nejdříve důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a následně vysušíme. Necháváme je celá a ze všech stran kuře posolíme.
- Teď se pověnujeme zelenině. Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Papriku rovněž omyjeme, zbavíme ji středu se semínky, a všechna vyklepeme. Nakrájíme ji na hrubší kolečka nebo proužky.
- Nyní si připravíme veškeré kožení – kmín, pepř i libeček. V mističce rozmícháme asi jeden a půl lžičky grilovacího koření a přidáme olej.
- Všechnu zeleninu mezi sebou promícháme, umístíme ji do pekáče a posypeme ji připraveným kořením. Na tuto směs zeleniny poklademe kuřecí stehýnka, která potřeme připravenou směsí grilovacího koření s olejem. Trochu si ale necháme na pozdější potírání masa během pečení. Vše podlijeme vodou nebo vývarem.
- Přiklopíme pekáč pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C přibližně na 40 minut. Během té doby nesmíme zapomenout kuře alespoň dvakrát znovu potřít směsí grilovacího koření a oleje, maso také průběžně přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme. Poté pekáč odklopíme, položíme na maso kousky másla, a dalších 20 minut pečeme, aby kuře dostalo křupavou, dozlatova opečenou kůžičku a všechno zároveň krásně změklo.
- Takto upečené kuře podáváme i s vypečenou šťávou a bramborovou přílohou. Tu můžeme vyměnit i za bramborovou kaši nebo hranolky, podle individuální chuti, a lze též ozdobit snítkou petrželky. Zaručeně si pochutnáte.
Přestože příprava pečeného kuřete nepatří k nejrychlejším, je poměrně jednoduchá a snadno se ji naučí i kuchař – začátečník. Existuje spousta dalších, exotičtějších receptů, kupříkladu kuře na medu, stačí popustit uzdu fantazie a jednotlivé chuti mezi sebou prozkoušet a kombinovat. Pečeným kuřetem nemůžete prakticky nic zkazit a vám i vašemu okolí bude podle našich receptů dozajista chutnat!