Pampeliška lékařská, rostlina, ze které si děti pletou věnečky, nebo roste na trávnících, kde představuje nežádoucí plevel, je cennou léčivou rostlinkou. Ve skutečnosti jde o rostlinu, která může pomoci v mnoha ohledech vašemu zdraví. Využijete jí takřka celou, listy, kořeny i květy. Nejvíc léčivou částí je kořen. Kde všude můžete pampelišku lékařskou použít? Jak si z ní udělat léčivý čaj?
Smetanka lékařská
Pampeliška nebo také smetanka lékařská roste na zahradách i loukách. Můžete jí také koupit v bylinkářství nebo v lékárně. Co se týče kořenů, tak jsou skvělým pomocníkem při čištění krve. Umí také pročistit a celkově posílit ledviny. Věnuje se regeneraci jater, slinivky nebo žlučníku. Jestliže máte problémy s trávením, pak je to kořen pampelišky, který vám pomůže.
Kořen pampelišky může také pomoci snížit krevní tlak, vysoký krevní cukr a také napomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu. Díky tomu se zlepšuje krevní oběh v celém těle a činnost srdce se zlepší. Skvěle pomáhá také na nejrůznější kožní nemoci, na alergie a také bojuje s revmatismem. Je-li tedy váš trávník posetý pampeliškami, nemusíte z toho být nešťastní. Využijte rostliny k svému vlastnímu prospěchu.
Kde dále pomáhá kořen pampelišky?
Fytochemikálie v pampelišce přináší diuretické a laxativní účinky, zvyšuje se objem močení a zbavujete se tak přebytečné vody v těle. To může pomáhat při hubnutí. Navíc kořen pampelišky pomáhá potlačovat chutě k jídlu a podporuje odbourávání tuku v těle. Čaj z pampelišky bude ideálním způsobem konzumace. Kořen pampelišky má navíc potenciál v boji s rakovinou. Disponuje antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají tělu bojovat s volnými radikály.
Umí pomoci také monitorovat cukrovku, stimuluje tvorbu inzulinu z pankreatu a dostává hladinu cukru v krvi pod kontrolu. Navíc diuretické vlastnosti kořene pampelišky napomáhají skrz moč odstraňovat přebytečný cukr z těla. Podporuje celkové zdraví pokožky a kůže. Diuretické vlastnosti pomáhají snižovat otoky a záněty ve vašem těle.

Čaj z pampelišky
Co budete potřebovat:
- 1 až 2 čajové lžičky sušeného kořene pampelišky
- 2 šálky vody
Jak postupovat:
Sušený kořen pampelišky nasekejte nadrobno a dejte do hrnce. Přidejte vodu, přiveďte celou směs k varu a vařte asi 5 – 10 minut. Směs sceďte a popíjejte dvakrát až třikrát denně.
Med z pampelišky
Co budete potřebovat:
- 300 velkých květů pampelišky (plně rozvité)
- 1 kg cukru
- 2 citrony
- 1 l vody
Jak postupovat:
Všechny květy pampelišek nasypte do hrnce a přidejte vodu. Vše postavte na sporák a na středním plameni přiveďte k varu. Následně vařte asi deset minut. Citron nakrájejte a přidejte do hrnce i se slupkou. Nechejte bokem celý den luhovat. Na druhý den vezměte plátno a přeceďte odvar. Vymačkejte z květů a citronů vše, co jen jde. Do takto scezeného odvaru dejte cukr. Směs znovu vařte, přibližně tři a půl hodiny, podle toho, jak hustý a karamelizovaný med chcete mít. Občas promíchejte. Ještě horký med přelijte do sklenic, přidejte víčko a obraťte (podobně jako džem) a nechejte vychladnout.