Nafouklé břicho je nepříjemný problém, za který se spousta lidí stydí a trápí je to. Jak se tohoto problému zbavit? Bohužel se tento problém stává čím dál častějším, ovlivňuje život spoustě lidí a stále víc a víc jedinců se s tímto problémem potýká a to zejména kvůli špatným stravovacím návykům. V létě není nafouklé břicho žádané, máte na sobě málo vrstev a zamaskovat už nejde tak, jako například v zimě. Jak s tímto problémem zatočit?
Problémy, o kterých se nemluví
Nafouklé břicho, pocit, že prasknete, bolest nebo také křeče. To jsou asi nejběžnější příznaky, které se v souvislosti s nadýmáním vyskytují. Nafouklé břicho se objevuje nejčastěji, když se během trávení tvoří plyny a nedokážou volně projít střevem. Hromadí se a to následně má vliv na pomalé trávení – což podporuje tvorbu plynů. Toto zpomalené trávení má vliv na škodlivé látky, které se v těle ukládají, a všechno to může způsobit zdravotní komplikace.
Nejčastější důvody nadýmání:
- Nedostatek pohybu – nejčastěji sedavý způsob života
- Omezené fungování tenkého střeva
- Dlouhotrvající zácpa
- Nedostatečný příjem tekutin
- Stres
- Konzumace nezdravých jídel
Vliv samozřejmě může mít také nedostatečně přežvýkaná strava nebo například hovor u jídla, kdy spolykáte o dost víc vzduchu. Nafouklé břicho je nutno začít řešit. Pokud se objevuje, zaměřte se na tyto věci. Mohou v mnoha věcech pomoci.
Zaměřte se na potraviny
Konzumujete-li neustále fast foody, smažená jídla, tučná jídla, pak se nemůžete divit, že máte nafouklé břicho. Velký vliv na něj mají také rafinované cukry a zpracované potraviny. Takže vzdát se tučných a zpracovaných potravin a namísto toho do stravy zařadit ovoce, zeleninu a lehce stravitelné potraviny. Rovněž myslete na draslík, který pomáhá bránit nadýmání.
Nesprávný pitný režim
Když vyřešíte jídlo, musíte se zaměřit také na to, co pijete. Pitný režim je důležitý a připomíná nám to velké množství článků na internetu. Důležité je nejen to, jak často pijete, ale také to, co pijete. Sladké nápoje, perlivé nápoje nebo káva nebudou to nejlepší. Zaměřte se proto raději na vodu, bylinné čaje a ovocné šťávy.
Probiotika
Na nadýmání specialisté doporučují také probiotika, která jsou obsažená v mléčných výrobcích. Ty pomohou funkci střev a také je pomáhají ochránit.
Pozor na rizikové potraviny
Zvýšenou tvorbu střevních plynů můžou podpořit také některé potraviny jako cibule, česnek, čerstvé bílé pečivo, kynuté koláče, uzeniny, kořeněné pokrmy, sycené nápoje, květák, brokolice, některé luštěniny a podobně. Trpíte-li nadýmáním poměrně často, na chvíli tyto potraviny omezte.