Mango je vitamínová bomba! Proč jíst toto exotické ovoce?

V obchodech vybírejte zralé mango.

Tropické ovoce, které roste na vysokém stromě. Konzumuje se ideálně zralé, protože jedině tak získáte šťavnatý a sladký plod, který vám zachutná. Koupit si v dnešní době dobré a zralé mango je trochu problém. Můžete koupit plod manga a nechat jej uzrát doma. Menší plod, který může mít zelenou, žlutou až červenou barvu je bohatý na vitamíny. Můžete z něj připravit pomazánku, chutney nebo sladký dezert.

Vitamínová bomba a její původ

Mango jako plod je velmi bohaté na vitamíny a minerální látky. Z vitamínů obsahuje například vitamín C, některé z vitamínů skupiny B, vitamín A a také vitamín E. Konkrétně vitamín A je v něm hojně zastoupen. Rovněž obsahuje minerální látky a stopové prvky, například v mangu najdete velké množství draslíku. Dále je v něm přítomen hořčík, karoten, mangan, železo nebo také zinek. Obsahuje také rozpustnou vlákninu, taniny, organické kyseliny. Odkud se mango vlastně vzalo? Není přesně známo, odkud mango pochází. Odborníci se domnívají, že pochází někde z jižní a jihovýchodní Asie.

Jak jej správně rozkrojit?

Důležité je, aby byl plod zralý. Pokud v obchodech koupíte nezralý plod, dejte jej doma do utěrky a nechejte dozrát. Choďte občas kontrolovat, protože se může snadno stát, že vám přezraje, což není dobré. Mango okolo pecky nakrojte podélně, z jedné i z druhé strany. Následně udělejte to samé napříč mangem. Díky tomuto kroku budete mít čtyři větší části plodu.

Všechny čtyři části nakrájejte podélně na menší kousky, čímž dostanete menší měsíčky manga. Vezměte si k ruce lžíci a z každého zralého měsíčku tropického plodu vydlabejte dužinu. Nyní máte hotovo! Můžete mango konzumovat čerstvé nebo z něj udělat chutný dezert či pomazánku.

Recept: Pomazánka s mangem

Co budete potřebovat:

  • 100g uzeniny (Šunka, Vysočina, salámy a podobně)
  • ½ zralého manga
  • ½ kelímku krémové pomazánky (pomazánkové máslo)
  • ½ červené kapie
  • 1 sýr Camembert
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lístky bazalky
  • Sůl, mletý pepř

Jak postupovat:

Mango opláchněte a podle výše uvedeného postupu rozkrojte. V misce rozmačkejte vidličkou. Přidejte sýr, který také rozmačkejte. Kapii a jarní cibulky nakrájejte nadrobno, pokud budete přidávat uzeninu, můžete jí nadrobno nakrájet nebo nastrouhat na struhadle. Česnek prolisujte, přidejte pomazánkové máslo. Bazalku nasekejte nadrobno. Dochuťte solí s pepřem a pořádně promíchejte. Podávejte s bílým nebo celozrnným pečivem.

Recept: Mangový dezert s řeckým jogurtem

Co budete potřebovat:

  • 2 kusy zralého manga
  • 1 kousek vanilkového lusku
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • 50 ml čerstvě lisovaného jablečného džusu
  • Špetka mleté skořice
  • Voda
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 1 mango na ozdobu
  • Lístky máty

Jak postupovat:

Mango oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte do hrnce a přidejte trochu vody. Celou směs přiveďte k varu, poté stáhněte plamen. Přidávejte vanilkový a třtinový cukr, dužinu z vanilky. Pořádně zamíchejte. Přidejte skořici, opět promíchejte a po chvíli přidejte jablečný džus. Opět promíchejte a nechejte lehce bublat. Občas promíchejte, aby se směs nepřipálila a zredukujte směs. Mango musí být úplně měkké.

Hrnec následně odstavte ze sporáku a s pomocí mixéru rozmixujte směs na jemné pyré. Mělo by být vše hladké, až krémové. Připravte si sklenice, do kterých budete dezert připravovat. Přidávejte postupně vrstvu jogurtu řeckého typu, prochladlé pyré, znovu vrstvu jogurtu řeckého typu, mangové pyré a podobně. Ozdobte kostičkami manga, přidejte lístky máty a dejte do lednice vychladit.

Recept: Chutney z manga

Co budete potřebovat:

  • 1,2 kg manga (přibližně 4 plody)
  • 300 ml bílého vinného octa
  • 650g cukru krupice
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • Kousek čerstvého zázvoru
  • ¼ čajové lžičky mletého nového koření
  • ¼ čajové lžičky mleté skořice
  • ¼ čajové lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 170 g míchaného sušeného ovoce

Jak postupovat:

Plody manga zpracujte – dostaňte z něj dužinu a tu poté nakrájejte na kousky. Dejte do misky. Mezitím dejte do misky sušené ovoce a přidejte k němu horkou vodu. Promíchejte a slijte. Nechejte okapat. V hrnci zahřejte ocet, cukr a sůl. Nechejte vše rozpustit. Přidejte papričky, česnek, zázvor, mango i se šťávou, koření a také sušené ovoce. Přiveďte vše k varu a poté ztlumte plamen. Vařte přibližně 40 minut, občas promíchejte, dokud směs nezhoustne. Dejte do sklenic a sterilujte (180 stupňů cca 10 minut). Po měsíci můžete začít konzumovat.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno