Kulajda: výběr těch nejlepších receptů

recept na kulajdu

Milovníci kulajdy dobře vědí, že jde o typickou bílou polévku, do které se přidávají brambory, vejce, koření, kopr a smetana. Je to polévka typická pro svou hustotu a bílou barvu. Má svou nezaměnitelnou chuť, kterou spousta lidí miluje. Jako u mnoha jídel, ani u kulajdy neexistuje jeden univerzální recept. Liší se kořením, někde se přidávají houby, jinde ocet a podobně. Kulajda pohlreich nebo tradiční? Bez kopru nebo kulajda s vejcem? Připravte si jednoduché a výtečné polévky. Kulajda recept – jaký bude ten pravý pro vás?

Tradiční kulajda

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 3 nové koření
  • 100 g čerstvých hub
  • 1 hrst sušených hub
  • 600 ml vývaru
  • 4 brambory
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • Sůl, mletý pepř
  • Bobkový listopad kmín
  • Kopr
  • Citronová šťáva

Sušené houby nakrájejte na malé kousky, dejte do hrnečku a zalijte horkou vodou. Nechte pár hodin luhovat. Do hrnce dejte máslo, cibuli, která bude nakrájená nadrobno a houby. Ty předtím očistěte a nakrájejte na plátky. Do hrnce dále přidejte kmín, nové koření a vše restujte. Zaprašte hladkou moukou, promíchejte a přidejte sušené houby i s vodou.

Podle chuti přidejte sůl, pepř, bobkový list. Nastrouhejte do polévky jednu bramboru, zbytek přidejte nakrájené na kostičky a dolijte vývarem. Pokud nemáte, můžete přidat vodu. Vařte asi patnáct minut, dokud nejsou brambory měkké. Mezitím si uvařte vejce natvrdo.

Do polévky přidejte smetanu, promíchejte a provařte. Vytáhněte nové koření, bobkový list, přidejte citronovou šťávu, dochuťte a můžete podávat. Vejce natvrdo položte do polévky až na talíři.

Jihočeská kulajda

  • 1 l vývaru
  • 2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 5 brambor
  • 1 hrst čerstvých hub (když nemáte, přidejte sušené namočené ve vodě)
  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 – 3 polévkové lžíce octa
  • Cukr
  • Kopr
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Kmín
  • Sůl, mletý pepř
  • 4 vejce uvařená natvrdo

Do hrnce dejte máslo, trochu oleje a rozpusťte. Přidejte hladkou mouku a míchejte. Restujte, dokud nebude jíška lehce hnědá. Přidejte vařící vývar a metličkou vše rozšlehejte, aby v něm nebyly cucky. Do směsi přidejte nakrájené brambory, houby, kmín, bobkový list a nové koření.

Vařte, dokud nebude vše měkké. Vytáhněte nové koření a bobkový list. Přidejte do polévky smetanu, osolte, opepřete, přidejte kopr a dochuťte cukrem a octem. Promíchejte a dejte do talíře. Přidejte vejce natvrdo, případně můžete připravit ztracená vejce.

Kulajda bez hub a kopru

  • 100 ml smetany
  • 3 brambory
  • Kousek másla
  • 3 nové koření
  • 1 bobkový listopad 4 kuličky celého pepře
  • Kmín
  • Sůl, mletý pepř
  • Ocet

V hrnci rozpusťte máslo a přidejte k němu nové koření, pepř, kmín a vše zalijte jedním litrem vody. Přidejte brambory, bobkový list, trochu kmínu, uveďte do varu a osolte. Vařte, dokud nezměknou brambory. Přidejte smetanu ke šlehání a nechávejte polévku jen tak lehce probublávat. Jakmile začne pořádně vařit, odstavte. Dochuťte podle vlastního uvážení octem, případně solí a pepřem.

Kulajda cuketka

  • 800 ml hovězího vývaru
  • 500 g brambor
  • 300 g hříbků
  • 150 ml tučné smetany
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 1 svazek kopru
  • Sůl, mletý pepř
  • Kmín
  • Ocet
  • Cukr

Máte-li sušené houby, dejte je na noc do misky s horkou vodou. Čerstvé nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte houby a restujte dozlatova. Přidejte mouku, promíchejte a krátce orestujte. Zalijte vývarem, pořádně promíchejte a přidejte brambory, které budou oloupané a nakrájené na kostičky.

Přidejte kmín, sůl a vařte asi půl hodiny. Do polévky přidejte smetanu a nechte jí probublávat. Dochuťte cukrem, octem, solí, pepřem. Na závěr přidejte nasekaný kopr, promíchejte. Podávejte s rozkrojeným vejcem.

Kulajda se žampiony

  • 6 brambor
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 g žampionů
  • 2 vejce
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 2 bobkové listy
  • 1 stroužek česneku
  • Špetka kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • 50 g kopru
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • Sůl, mletý pepř

Brambory očistěte a nakrájejte na kostičky. Žampiony nakrájejte na plátky. Dejte do osolené vody, přidejte bobkový list, nové koření, sůl, pepř a kmín. Jakmile brambory změknou, přidejte zakysanou smetanu, kterou smícháte s hladkou moukou. Za stálého míchání krátce povařte. Přidejte prolisovaný česnek. Podle vlastní chuti okyselte octem, přidejte kopr. Do polévky rozklepněte dvě vejce a asi dvě minutky povařte. Naservírujte na talíř a ozdobte vejcem uvařeným natvrdo a trochou kopru.

Diskuze k článku

Zadejte svůj komentář
Zadejte své jméno