Ječné zrno je velice nepříjemnou zkušeností, která náš čas od času potká všechny a obvykle v tu nejméně vhodnou dobu. Právě s nastupujícím chladnějším počasím jsou ječná zrna ještě daleko častějším jevem. Faktem ale je, že se tohoto onemocnění nemusíme bát a nyní vám ukážeme, jak na něj vyzrát ještě daleko lépe a hlavně rychleji.
Obecně
Ječné zrno je naprosto nejčastějším onemocněním očního víčka a během svého života se s ním setká prakticky každý. Na horním nebo dolním víčku se objeví bolestivá bulka. Tato bulka je následek ucpání některé z povrchových žlázek, které se na víčku nacházejí. Ucpání následně vyvolá zánět, jehož projevy jsou zčervenání, otok, zteplání a především nevelká, zato nepříjemná bolest. Jestliže trpíte například cukrovkou, růžovkou, sníženou imunitou nebo si prostě jen hodně namáháte oči, jste ke vzniku ječného zrna náchylnější. I mnutí očí znečištěnýma rukama nebo prach a drobné částečky ze vzduchu můžou vzniku ječného zrna napomoci. Za vznikem zrn totiž stojí bakterie – stafylokok. Na místě je proto všeobecná opatrnost, co se týká oblasti očí, zvláště v rizikové době, kterou je právě chladné podzimní a zimní počasí.
Jak ječnému zrnu předejít?
Velice snadno: snažte se vyhýbat výše popsaným rizikovým faktorům a dbejte především na hygienu. Ujistěte se také, že pokud nosíte brýle, máte vhodně zvolené dioptrie, a své oči namáháte v přiměřeném množství, případně jim dopřáváte i dostatek odpočinku. Práce na počítači oči zvláště vysiluje, ale i nevhodné používání make-upu je pro ječné zrno v oku pozvánkou. Jestliže máte dlouhodobě pocit suchého oka, oči vás pálí a řeže vás v nich, je dobré poradit se s lékařem. I tyto problémy mohou vést ke vzniku ječného zrna.

Projevy ječného zrna
První, čeho si při vznikajícím ječném zrnu všimneme, je obvykle bolest. Nejprve bolí celé víčko, posléze se bolest koncentruje do jednoho místo, které následně zčervená. Obyčejně se tak děje kolem třetího dne onemocnění. Na místě vzniká boule, která je vyplněná hnisem. Jestliže však oteče celé oko, může v otoku tato boule snadno zaniknout a na první pohled si jí nemůžeme všimnout. Lékař se o přítomnosti ječného zrna může přesvědčit tak, že manévrem přetočí víčko vnitřkem ven. Na vnitřní straně je pak patrné žluté, hnisající zrno. Jelikož se přítomností ječného zrna mění hustoty produktů očních žláz a zvyšuje se tlak víčka na oko, může v některých případech dojít i k zastřenému vidění.
Účinná léčba ječného zrna
I přesto jak je ječné zrno nepříjemné, nenastanou-li žádné komplikace, nevyžaduje tato nemoc asistenci lékaře. Zrno časem samo uzraje, praskne a následně vymizí.
Pokud je však zrno velice bolestivé a přetrvává dlouhodobě, dva týdny a déle, je návštěva lékaře vhodná. Ten může zrno sterilně naříznout, a to umožní hnisu dostat se ven. Naříznutí se provádí v lokální anestezii (u dětí se kvůli bezpečnosti přistupuje k anestezii celkové). Naříznutí si můžete provést i vy sama, ale opravdu se to nedoporučuje. Je zde riziku vniknutí infekce do rány, nehledě na další poranění, která byste si při neobratné manipulaci mohla způsobit. Po naříznutí lékař předepisuje antibiotickou mast – je dobré ji užívat i několik dní po vymizení ječného zrna, aby se snížila pravděpodobnost návratu zrna. Někdy se může doporučit také odstranění řas, jelikož se tím ulehčí vytékání obsahu zrna. To už je ovšem spíše krajní nouze a obvykle se dá ječné zrno řešit efektivněji.
Domácí léčba
Základem k úspěšnému vyléčení ječného zrna je nemnout si ho a neškrábat. Riskujete zanesení další infekce. Jestliže si oko mnout opravdu musíte, doporučuje se hřbet ruky – je čistější než prsty.
Při samostatné domácí léčbě se rozhodně nedoporučuje okamžitě běžet pro antibiotickou mast. Tímto způsobem byste si za chvíli vytvořila rezistenci (odolnost) vůči antibiotikům a ta by pak hůře zabírala v případě závažnějších onemocnění. Na místě je proto vyzkoušet osvědčené, babské recepty na léčbu ječného zrna našich prababiček. Mezi ně patří například koupele – ať už z měsíčku lékařského, světlíku, echinacey, nebo různou kombinací těchto bylin. Dobré je i posilování imunity prostřednictvím vitamínů, ale nic se nemá přehánět – tělo dokáže přijmout pouze určité množství.
Masáž jako první pomoc
První, co můžete doma pro léčbu ječného zrna udělat, je šetrně přikládat na víčko nahřátý ručník, přibližně na dobu pěti až deseti minut. Opakujte třikrát až šestkrát denně. Kromě toho je dobré si několikrát denně oko i namasírovat, nezapomínejte však na opatrnost a dodržování hygieny. Nahřátý ručník a masáž vám mohou ulevit od bolesti, především v počátečních fázích, přestože samotné ječné zrno neléčí. Místo ručníku je možné použít i kapesník, hadřík, případně kus vaty.
Mezi další tipy na první pomoc, když se kulovitý útvar ještě nevytvořil, je masáž postiženého místa čerstvým droždím, octem (u něj si dát velký pozor, aby se nedostal přímo dovnitř do oka) nebo dokonce mateřským mlékem. S touto procedurou by mělo ječné zrno ustoupit do dvou dnů, či by se bulka neměla vůbec vytvořit. Ale ne vždy je možné první fázi takto podchytit.
Odvar ze světlíku lékařského
Bylina světlík lékařský se již od pradávna využívá k léčbě nejrůznějších kožních problémů, díky svým blahodárným účinkům na ni. Odvar ze světlíku proto působí pozitivně i na potíž jakou je ječné zrno. Ne v každé lékárně je ovšem k sehnání, proto je lepší udělat si zásoby dopředu, nebo, pokud máte tu možnost, si světlík v létě sama nasbírat. Světlík vložte do vody pokojové teploty a tu uveďte do varu. Vařte deset až patnáct minut a poté nechte asi patnáct minut odstát. Odvaz sceďte. Jakmile se ujistíte, že má příjemnou teplotu, ani moc horkou, ani studenou, ponořte do něj kapesník nebo ručník a přiložte na víčko. I zde je dobré postup opakovat několikrát za den. Ke světlíku můžete do odvaru přidat také heřmánek nebo měsíček lékařský.
Odvar z heřmánku
Heřmánek se na ječné zrno, podle našich prababiček, dá použít i v samostatném odvaru. Vrchovatou lžíci heřmánku povaříme ve 200 ml vody. Necháme patnáct minut odstát, přecedíme a jako obklad přikládáme přibližně třikrát denně na čtvrt hodiny. Pozor, nezapomeňte vařit každý den čerstvý odvar! Nepoužívejte zbytky starého z předchozího dne.

Odvar z aloe
Odvary jsou všeobecně asi nejoblíbenější metodou léčby ječného zrna. Tento poslouží dobře i jako prevence. Čerstvé listy aloe v předvařené vlažné vodě vylouhujeme a následně necháme alespoň šest hodin odstát. Na 5 gramů listů bychom měli použít 1,5 dl vody. Obklad na postižené místo přikládáme třikrát až pětkrát denně.
Černý rybíz nebo kvasnice
Přestože ječné zrno obvykle vzniká jako následek špatné hygieny, může se někdy projevit i v případě špatného stravování nebo například nedostatku vitaminu B. Zlepšení a vymizení ječného zrna tak můžeme napomoci, budeme-li jíst potraviny, které vitamin B obsahují ve větším množství. Třeba syrové kvasnice. Doporučuje se též pít čaj z černého rybízu: pět rybízových listů nechte vylouhovat v půllitru studené vody po dobu přibližně jedné hodiny.
Osvědčená směs – brambory, žloutek a mléko
Dalším babským receptem na ječné zrno je směs z brambory, žloutku a mléka. Bramboru je třeba nejprve uvařit, až poté oloupat a na jemno nakrájet. Následně ji smíchejte se syrovým žloutkem a teplým mlékem. Vytvoří se hmota, kterou potřete hadřík nebo kapesník, a ten přiložte na bolavé víčko s ječným zrnem. Proces je dobré opakovat nejméně dvakrát denně po celou dobu výskytu zrna až do chvíle, kdy již ječné zrno nebude patrné.
Měsíčkový čaj
Měsíčkový čaj se používá spíše jako doplňková, podpůrná léčba v kombinace s nějakým dalším receptem. Měsíček je dobře známý svými protizánětlivými účinky a při léčení ječného zrna popíjíme zhruba dva šálky denně. Čaj můžeme zakoupit v obchodě, nebo necháme lžičku sušených květů deset minut vylouhovat v horké vodě.
Krupice
Následujícím tipem našich prababiček na léčbu ječného zrna je krupice. Tu opečte na pánvi, nechte mírně vychladnout (aby byla teplá, ale ne horká) a zabalte ji do hadříku. Ten aplikujte na víčko s ječným zrnem. Je mnohokrát potvrzeno, že by při aplikaci krupice mělo ječné zrno ustupovat rychleji.
Sliny
Trochu bizardním, ale podle mnoha lidí zaručené funkčním babským receptem, jak se zbavit nepříjemného ječného zrna, je plivnout na něj. Ze všeho nejlépe prý zabírají přímo sliny postiženého člověka. Pokud vám nedělá problém tento postup vyzkoušet, několikrát denně si dané místo pečlivě nasliňte. Ječné zrno by mělo během několika dní bez dalších obtíží zmizet.
Šampon
Sliny nejsou zdaleka jediným podivným receptem, jak se dá ječného zrna rychleji zbavit. Další babskou radou je šampon. Nařeďte jej vodou, namočte do směsi ručník nebo kapesník, a jemně šamponem víčko masírujte. Tento postup se hodí i jako prevence, v takovém případě se doporučuje masírovat víčko jednou týdně.

Bylinková pára
Posledním tipem se opět vracíme ke starým dobrým tradicím – pomoci může i inhalace. Mají známé antibakteriální účinky a působí přímo na sliznice, bez jakékoliv překážky. Dokáží uvolnit hnis a maz a pomáhají vypuzovat nečistoty. Příprava je navíc snadná: v menším hrnci nejprve převaříme vodu a následně do ní nasypeme hrst heřmánku, nebo třeba tymiánu. Poté se posadíme nad hrnec, přehodíme si přes hlavu ručník a páry z hrnce dýcháme. Inhalaci je dobré si zopakovat dvakrát denně, vždy na čtvrt hodiny. Ze začátku se někomu může zdát obtížné vydržet, ale účinky jsou v tomto případě velice dobré.
Ačkoliv není nad léty prověřené rady našich prababiček, pokud se s ječným zrnem setkáváte často, je lepší vyhledat pomoc lékaře nebo se zamyslet nad svými návyky. Chodíte spát neodlíčená? Mohou se vám do očí pravidelně dostávat nečistoty? Myjete si před nasazováním očních čoček ruce? Podpořte svou hygienu v oblasti očí a snažte se ječnému zrnu předcházet. Ať už pomocí některého z našich receptů, nebo vlastní opatrností.