Poslední den v roce je potřeba oslavit! Sejdete se s partou přátel, dáte si nějakou tu skleničku, bavíte se, možná máte nějaký program a stůl se prohýbá pod nánosem talířů s různými pochutinami. Na silvestrovskou tabuli patří beze sporu také jednohubky. Bez těch se neobejde snad žádná oslava, večírek nebo party. Máte svých pár receptů, které neustále připravujete? Chce to změnu!
Vyzkoušejte nové pomazánky
Pomazánky na jednohubky můžete připravit prakticky z čehokoliv. Pomazánkové máslo, losos, sýr, celer, kedluben a další a další. Jednou z nejoblíbenějších pomazánek je česneková pomazánka. Miluje jí spousta lidí, a pokud je správně pikantní, pak jí na párty či večírku ocení všichni.
Vzhůru do světa pomazánek! Existuje jich spousta, stačí si jen vybrat. V tomto článku najdete pár tipů a receptů na pomazánky, které můžete využít na jednohubky. Mrkvová pomazánka, tvarůžková česneková pomazánka, tvarohová s lososem, tuňáková nebo snad vajíčková pomazánka? Na silvestrovský stůl se hodí všechny!
Speciální kapitolou mohou být také zdravé silvestrovské jednohubky. Pokud i během Vánoc a Silvestra chcete dbát o štíhlou linii, pak můžete vyzkoušet zdravější varianty jednohubek. Také si občas dáte jednohubku, ale zdravou! Kterou variantu si zvolíte vy?
Mrkvová pomazánka na jednohubky
Suroviny:
- Mrkev
- Majonéza
- Sůl
- Pepř
Jak na to?
Mrkev očistěte a na jemné straně struhadla nastrouhejte. Přidejte majonézu, sůl, pepř a zamíchejte. Pomazánku si udělejte den předem a nechte odpočívat v lednici. Krásně se rozleží. Pozor také na množství majonézy, mrkev pouští vodu. Můžete jí namazat na jednohubky nebo dát na talířek s nakrájeným pečivem. Každý si tak může nabrat tolik, kolik chce. Pokud vám majonéza příliš nechutná, můžete přidat trošku tatarky pro jinou chuť.
Česneková pomazánka na jednohubky
Suroviny:
- Tvrdý sýr Eidam 30%
- Tatarka
- Stroužky česneku
- Pepř
- Sůl
Jak na to?
Na jemné straně struhadla nastrouhejte sýr. Dejte do misky a přidejte tatarku. Vše pečlivě smíchejte, osolte a opepřete. Následně přidejte podle vlastní chuti česnek. Doporučujeme použít český česnek. Je aromatičtější a také silnější, proto vám postačí zhruba jeden či dva stroužky. Chcete-li pomazánku pikantnější, pak přidejte česnek. Namažte na pečivo a doplňte olivou nebo kouskem vlašského ořechu.
Silvestrovské jednohubky s lososem
Suroviny:
- 250g tvarohu
- 100 – 125g uzeného lososa
- ½ limetky
- 1 svazek kopru
- 1 kus větší jarní cibulky
- Sůl
- Pepř
Jak na to?
Do misky dejte tvaroh, lososa, vymačkejte šťávu z limetky (pokud nemáte, můžete nahradit citronem), svazek kopru nasekejte nadrobno, jarní cibulku očistěte a nakrájejte nadrobno. Vše smíchejte a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte na jednohubkách, můžete dozdobit petrželkou nebo jarní cibulkou.
Pomazánka s tuňákem
Suroviny:
- 250g tvarohu
- 180 – 200g tuňáka v konzervě (v olivovém oleji)
- 2 kusy natvrdo nebo nahniličko uvařeného vejce
- ½ čerstvého citronu
- 2 kusy jarní cibulky
- Sůl
- Pepř
Jak na to?
Do misky dejte tvaroh, který smícháte s tuňákem, ze kterého slijte olej. Vejce natvrdo či nahniličko nakrájejte a také přidejte. Citron můžete zbavit pecek a nasekat jej i s kůrou nebo přidejte šťávu z půlky citronu. Jarní cibulky omyjte a nadrobno nasekejte. Vše pořádně promíchejte, podle potřeby osolte a opepřete. Ozdobit můžete petrželkou.
Tvarůžková pomazánka
Suroviny:
- 80g másla
- 200g žervé
- 200g zralých tvarůžek
- 1 kus cibule
- Pažitka
- Kmín
- Sůl
- Mletá sladká paprika
Jak na to?
Do misky dejte máslo, mírně vyšlehejte. Následně přidejte žervé, opět vyšlehejte. Přidejte tvarůžky, které předtím rozmačkejte a opět vyšlehejte. Přimíchejte kmín, cibuli a pažitku, které nakrájíte nadrobno.
Nejlepší je nechat pomazánku odležet do druhého dne. Můžete kí mazat na jednohubky nebo také na chleba. Ozdobte mletou sladkou paprikou a podávejte. Chcete-li pikantní verzi pomazánky, pak přidejte stroužek česneku nebo mletou sladkou papriku nahraďte mletou pálivou paprikou. Máte-li rádi opravdu ostré, můžete posypat chilli.
Vajíčková pomazánka
Suroviny:
- 3 kusy vejce natvrdo
- 150g másla
- 1 kus salátové okurky
- 1 kus cibule
- 100g anglické slaniny
- 1 polévková lžíce majonézy
- Sůl
Jak na to?
Vejce nasekejte nadrobno a smíchejte s máslem. Salátovou okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli nasekejte nadrobno a slaninu na kostičky. Vše smíchejte, přidejte majonézu, sůl a všechno pořádně promíchejte. Jednohubky ozdobte například proužkem kapie.
Zdravé jednohubky
Suroviny:
- Plátky okurky
- Plátky ředkvičky
- Lučina
Jak na to?
Okurku oloupejte a nakrájejte na kolečka, která mají asi půl centimetru. Můžete nechat kolečka, popřípadě vykrajovat různé tvary (srdíčka, květinky a podobně). Na okurku dejte trošku Lučinu, přidejte kolečko ředkvičky a na konec dejte opět trošku Lučiny. Dozdobit můžete například barevnou paprikou. Chcete-li zeleninu osolit, pak to udělejte těsně před podáváním.
Raw cuketové jednohubky
Suroviny:
- Cuketa
- Kešu oříšky
- Len
- Olivový olej
- Česnek
- Červená paprika
- Avokádo
- Bylinky
- Ořechy
Jak na to?
Cuketu omyjte a nakrájejte na 7 až 10 milimetrů silné plátky. Doporučujeme krájet těsně před párty, jinak oschnou. Následně si připravte kešu pomazánku.
Oloupejte avokádo a spolu s namočenými kešu ořechy rozmixujte. Pokud máte rádi víc avokáda, přidejte ho ve větší míře. Směs osolte, dejte lžíci lnu a špetku bazalky. Len udržuje pomazánku pohromadě. Do směsi můžete přidat také různá koření, kurkumu, kajenský pepř a podobně. Na nakrájenou cuketu dejte trošku pomazánky, ozdobte bylinkami a podávejte.